Новини

VIVACOM прави дарение на стойност 300 000 лв. на болници в помощ на борбата срещу COVID-19X

08.05.2020

  

VIVACOM ще дари апаратура и финансови средства в общ размер на 300 000 лв. на три болници в България, за да подпомогне борбата на медиците с COVID-19 и по-бързото възвръщане на българското общество към стандартния начин на работа и живот. Средствата са събрани в инициативата, с която компанията обяви, че ще дари сумата на първите месечни такси за всички нови активирани абонаменти услуги през месец април. А за всички услуги, които са активирани онлайн за същия период, телекомът се ангажира да дари сумата на удвоената месечна такса.

  

Средствата ще бъдат разпределени между Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна" в гр. София, Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Георги Странски” – Плевен и МБАЛ - Благоевград.

  

Дарение на обща стойност от 100 000 лв. ще получи Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна" в столицата. Като част от него ще бъде предоставен модерен дезинфекциращ робот, който се движи автономно и използва иновативна система за почистване „dryfog”. Тя има капацитет за стерилизиране на големи помещения и може да замести стандартното дезинфекциране с формалдехидни продукти, като осигурява защита срещу различни видове вируси.  Смарт роботът използва и по-природосъобразна технология в сравнение с обикновените препарати, тъй като изходните вещества от работата му са основно водна пара и кислород, без токсични продукти. „Надеждната дезинфекция е едно от абсолютно задължителните условия за борба с вируса COVID-19, а в болниците е от първостепенна важност, за да предпазим медицинския персонал и да осигурим по-ефективно лечение на пациентите. Роботът ще ни е от голяма полза, защото ще спести човешки труд, който може да бъде използван за по-належащи дейности. Освен това технологията е по-ефективна от използваните в момента средства за стерилизация и ще облекчи значително работата ни“, коментира Д-р Славчо Близнаков – директор на университетската болница.

  

Две болници в страната също ще получат финансова помощ. Плевен беше първият град у нас, който се изправи срещу тежката битка с новия вирус. Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Георги Странски” в града ще получи  дарение в размер на 100 000 лв. които да послужат за закупуване на медицински материали и апаратура, необходими за справяне с епидемията. „Болницата ни е на първа линия в борбата с COVID-19 от самото начало. Това е дълга и изтощителна работа, която медиците ни понасят с много професионализъм и самоотверженост. Но материалните ни ресурси са на изчерпване и тези средства ще са от изключителна ползва в настоящия момент“, заяви директорът на здравното заведение доц. д-р Цветан Луканов.

  

Дарение от 100 000 лв. ще получи и "МБАЛ - Благоевград" АД. Средствата ще бъдат използвани за снабдяване с медицински материали, апаратура и консумативи на здравните служители, които се борят на първа линия с епидемията. „Борбата с новия вирус изправи цялата ни здравна система пред неочаквана ситуация и колкото и да сме подготвени, с каквито и експерти да разполагаме, продължителността на епидемията изчерпва силите ни. С дарението ще осигурим необходимите медицински материали на здравните работници, които са в пряка битка с  COVID-19 и се борят за живота на пациентите, които лекуваме тук“, каза изпълнителният директор д-р Огнян Стефанов Митев.

  

Инициативата за даряване на първите месечни такси за всички нови услуги, активирани през април, е само една от стъпките, които VIVACOM предприе като част от своя ангажимент за подкрепа на обществото и по-бързо справяне с епидемията. Всички активности на телекома, обединени под мотото #Оствамвкъщи, може да видите тук: https://www.vivacom.bg/bg/home

Търсене на новини
  • 70 стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom съхраняват античната история на „Сердика“ с доброволческа акция

    Стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom участваха в доброволческа акция за почистване на римските руини на „Сердика“ в гр. София.

    5 септември 2024 г., София. Стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom участваха в доброволческа акция за почистване на римските руини на „Сердика“ в гр. София. 70 доброволци от най-дългогодишната инициатива на водещия телеком дариха 280 часа доброволчески труд, като се включиха в почистването на защитната стена на „Сердика“. Това е една от ежегодните доброволчески акции на телекома, в които младежите имат възможност да участват в екологични инициативи за подобряване на заобикалящата ги среда.

     

    Акцията се проведе с помощта на археолози от „Регионален Исторически Музей“ (РИМ), както и архитекти и инженери от администрацията в район „Оборище“. Младежите участваха в представяне на археологическия обект в сърцето на София – получиха инструктаж от експерти за работа на археологически разкопки и важни съвети за тяхната безопасност. След това се включиха в мисията по почистване на древните руини, за да се разкрие по-добре вековната история.

     

    „Радвам се, че толкова много стажанти и ментори проявиха интерес към доброволческата инициатива, която Vivacom провежда. Участието в подобни активности насърчава младите хора да проявяват отговорност и съпричастност към социални каузи, да са активни граждани и да създават една по-добра среда за живот“, споделя Малина Чавдарова, HR директор на Vivacom.

     

    Лятна стажантска програма на Vivacom вече 21 поредни години обучава стажанти в един от най-динамичните и високотехнологични сектори. Програмата се превърна в една от най-желаните на българския пазар с иновативен подход и възможност за трупане на теоретични знания в реална работна среда, както и възможност за участие в различни активности за спорт и опазване на околната среда. Като част от стажа младежите имат възможност да опознаят всички отдели в компанията чрез модула 360-градусова ротация. За втора поредна година света на телекомуникациите бе представен и лично от главния изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев в рамките на дискусионна среща със стажантите.

    05.09.2024
  • „Поети без граници“: Младежи преоткриват магията на словото

    Около 40 ученици от 8 до 12 клас от различни краища на България ще се включат в пътуващата лаборатория „Поети без граници“ на Фондация „Елизабет Костова“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

    28август 2024г. Около 40 ученици от 8 до 12 клас от различни краища на България ще се включат в пътуващата лаборатория „Поети без граници“ на Фондация „Елизабет Костова“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Заедно с четирима поети и драматурзи, учениците ще се научат да пишат авторски произведения. Целта на проекта е да запознае гимназистите със словесната поезия и да предизвика положителна промяна в нагласите им по отношение на българския език и литературата. Словесната поезия е изкуство, с което авторите изразяват своите възгледи по определени теми чрез рима, метафори, звукови повторения и контакт с публиката.

     

    Проектът ще се проведе под формата на тридневна работилница от 23 септември до 16 октомври в областите с най-нисък резултат на матурата по БЕЛ през 2023 г. – Шумен, Разград, Пазарджик и Плевен. Чрез „Поети без граници“ учениците ще учат български език и литература по интерактивен начин, ще създадат нови приятелства и нови възможности за развитие.

     

    Към днешна дата ние сме свидетели на високо ниво на функционална неграмотност сред младежите в България. Тя засяга най-много обучението по български език и литература, което е от съществено значение за развитието на ума, поведението и ученето. Затова с проекта ни искаме да провокираме интереса на децата към предмета и да им покажем неговата интересна и вълнуваща страна. За тази цел ще осигурим пълна свобода в творческия процес и ще ги ангажираме с различни креативни занимания, с които да подобрим нивото на грамотност. Така ще им помогнем да развият умения от по-висш порядък, като нелинеарно мислене, творческо решаване на проблеми и емоционална интелигентност“, сподели Виолета Радкова от Фондация „Елизабет Костова“.

     

    Всяка творческа работилницата от пътуващата лаборатория „Поети без граници“ ще завършва с вълнуваща презентация във всеки град. Младежите ще представят пред публика своите авторски произведения и ще затвърдят наученото до този момент. С тази финална изява те ще усъвършенстват уменията си по публично говорене и ефективно взаимодействие с аудиторията, и ще вдъхновят своите връстници.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома, която подкрепя подобни образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна в продължение на цели 9 години. В последното си обновено издание телекомът удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева.

    28.08.2024
  • Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

    Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември.

    21 август 2024 г., София. Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на пчели. Участниците ще научат интересни теоретични факти, благодарение на образователния модул „Опознай пчелите, опазвай природата“, чрез който ще се запознаят с живота на опрашителите и тяхната връзка с бъдещето на човечеството. Модулът е част от проекта „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ и ще бъде предоставен за ползване в училища и читалища. Сдружението е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    В рамките на проекта организаторите са заснели късометражен образователен филм в пчеларска ферма, който представя живота на пчелите и връзката им със земеделието, биоразнообразието и хората. Втората стъпка от образователния модул е изработването на образователна педагогическа кутия с интерактивни игри, с които участниците по забавен начин да се запознаят с устройството и значението на пчелите. Идеята за кутията е заимствана от френска образователна методика, която ще бъде адаптирана на български език от Елен Сабатини (специалист по екологично образование от Франция и член на ОЦОСУР).

     

    С проекта ни „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ искаме да превърнем опазването на пчелите в личен интерес на всеки. Въпреки че пчелата е определена за едно от най-важните животни на планетата, оцеляването ѝ е застрашено заради интензивното земеделие, климатичните промени и урбанизацията. С помощта на педагози, аниматори и обучители във Варненска и Добричка област искаме да запознаем максимално много подрастващи с този екологичен проблем и да им покажем как могат да допринесат за разрешаването му“, сподели Елен Сабатини от сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие“.

     

    Изключително щастливи сме, че имаме възможността да подкрепим подобен проект, който съчетава опазването на околната среда с образоването на младите хора. Vivacom Регионален грант е създаден точно с такава цел – да насърчи и финансира инициативи, които имат реално въздействие върху местните общности и оказват положителен ефект върху тяхното развитие“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    21.08.2024
  • Отличия за България от първата Международна олимпиада по AI

    Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom.

    15 август 2024 г. Български ученици завоюваха два отборни бронзови медала и златна награда на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI), която се проведе в Бургас от 9 до 15 август и събра на едно място рекорден брой участници. Към нея се присъединиха около 200 ученици от близо 40 държави от цял свят, които в продължение на 6 дни работиха по иновативни проекти и решения. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom. Телекомът предостави неограничена интернет свързаност на максимална скорост, за да гарантира необходимия капацитет и стабилност на връзката за провеждането на състезание от такъв мащаб. Учениците разчитаха на най-голямата 5G мрежа в България[1], за да създават, използват и усъвършенстват технологиите за изкуствен интелект.

     

    Vivacom предостави и финансова подкрепа в размер на 10 000 лв., както и осигури специални награди за най-добре представилите се ученици, които се сдобиха с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Сред тях са и членовете на двата български отбора, които се отличиха с техните знания и умения в областта на изкуствения интелект и спечелиха два отборни бронзови медала от научна част на състезанието и златно отличие от практическата част, където се класираха на абсолютно първо място.

     

    Първият кръг на олимпиадата беше посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърно зрение. Учениците разработваха нови AI модели и решаваха проблеми, които имитират реални научни изследвания. В него златните медали спечелиха двата отбора на Сингапур, Полша и Летово.

    15.08.2024
  • Започва първата Международна олимпиада по AI в България с подкрепата на Vivacom

    Събитието ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас и ще събере близо 200 ученици от цял свят

    09 август 2024 г., София Днес в Бургас стартира първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI), която ще събере около 200 талантливи ученици, от близо 40 държави, от цял свят. През следващите шест дни те ще работят по иновативни проекти и решения и ще демонстрират своите знания и умения в сферата на изкуствения интелект. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom, която осигури достъп до неограничен интернет на максимална скорост в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Освен това компанията предостави и финансова помощ в размер на 10 000 лв. Телекомът е осигурил и специални награди, за най-добре представилите се AI експерти, които ще се сдобият с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Vivacom традиционно подкрепя българските ученици по природни науки за тяхната подготовка и участие в международни състезания, като до момента е дарил близо 140 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

     

    За разлика от останалите големи научни олимпиади, IOAI е отборно състезание, което насърчава работата в екип. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които, заедно със своя ръководител, работят по темите на олимпиадата в седмиците преди тя да започне. По време на състезанието амбициозните гимназисти ще преминат през два кръга – научен и практически. Първият от тях е посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение, като той ще позволи на събралите се таланти от цял свят да разработят нови AI  модели и да решават проблеми, които имитират реални научни изследвания.

     

    Вторият кръг на олимпиадата ще предизвика състезателите да създадат завладяващо изображение или аудио и видео съдържание с помощта на водещи AI технологии като ChatGPT и Dalle-2. За целта те ще използват висококачествената и надеждна 5G мрежа на Vivacom, която ще позволи на участници да реализират своите креативни идеи без технически прекъсвания и забавяния. По време на състезанието, олимпийците ще се включат и в различни дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от световноизвестни изследователи и академици.

     

    Специален гост на събитието ще бъде и най-успешната вокална изпълнителка на съвременната българска сцена – Мария Илиева, която ще насочи общественото внимание към достъпността, масовото приложение и моралните въпроси около използването на изкуствения интелект. Така Международната олимпиадата по AI ще се обособи не само като поле за изява на млади таланти, но и като вдъхновяващо събитие.

    09.08.2024
  • Vivacom подкрепя първата Международна олимпиада по AI в България

    Събитието ще събере близо 200 ученици от цял свят в Бургас

    2 август 2024 г., София. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) ще се проведе в Бургас от 9 до 15 август с основната подкрепа на Vivacom. Скоростта и стабилността на интернет връзката са ключови фактори за провеждането на състезание от такъв мащаб, затова телекомът ще осигури неограничен интернет на максимална скорост в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Близо 200 талантливи ученици от близо 40 държави ще разчитат на високоскоростната и надеждна 5G мрежа на Vivacom, за да създават, използват и усъвършенстват технологиите за изкуствен интелект. За организирането и провеждането на олимпиадата компанията ще помогне и с финансова подкрепа в размер на 10 000 лв. А най-добре представилите се младежи ще получат и страхотни награди от телекома – актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1.

     

    „Радвам се, че именно България е основател и домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект. AI стои в основата на редица технологични иновации и ще има ключова роля за развитието им в бъдеще. Участниците в олимпиадата са следващите учени и технологични експерти, които ще продължат да развиват възможностите на изкуствения интелект. Партньорството ни с Международната олимпиада по изкуствен интелект е следващата логична стъпка, част от цялостната ни стратегия за подпомагане на умните и талантливи младежи на България. Като част от нея Vivacom традиционно подкрепя българските олимпийци по природни науки, като до момента компанията е дарила близо 140 000 лв. за тяхната подготовка и участие на международни олимпиади“, коментира Николай Андреев, Главен изпълнителен директор на Vivacom.

     

    IOAI е отборно състезание, което я отличава от останалите големи научни олимпиади, които са индивидуални. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на своя ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието. Международната олимпиада по изкуствен интелект ще се състои от два кръга: научен и практически. В научния кръг екипите ще разработват нови AI модели и ще решават проблеми, които имитират реални научни изследвания. В практическия кръг младежите ще работят със съществуващи AI технологии като ChatGPT, Dalle-2 и др. По време на събитието участниците ще се включат и в дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от водещи изследователи и академици.

    „Изкуственият интелект вече навлезе в много области от нашия живот, време е да се обърне внимание на него и в образованието. Важността да се знаят границите на възможностите му, да се използва етично и за безкористни цели на обществото е следващата стъпка, в която трябва да се работи с ученици и студенти. Изключително сме признателни на Vivacom, която застана и с ентусиазъм и разбиране подкрепи тази идея, отново показвайки, че инвестициите в младежите на една държава са инвестиции в нейното по-добро бъдеще“, сподели Александър Велинов, съосновател на олимпиадата.

    Създаването на Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е естествено продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика през 2017 г.

    02.08.2024
  • Над 40 деца и младежи опознават подводния свят на Черно море

    Проектът „Живият свят на Черно море“ е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

    30 юли 2024 г., София. Над 40 деца и младежи от Варна ще опознаят отблизо подводния свят на Черно море това лято. Заедно с професионални инструктори по гмуркане от Морски клуб „Приятели на морето“ те ще се научат да се гмуркат, ще обследват и фото документират крайбрежните морски екосистеми, ще вземат проби от дъното край дивите плажове и ще анализират степента на замърсяване. Всичко това е част от проекта „Живият свят на Черно море“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Целта е чрез атрактивни дейности децата и младежите да се запознаят с морската флора и фауна в Черно море и начините за тяхното опазване.

     

    Черно море е много по-интересно, отколкото повечето хора могат да си представят. Около 2500 различни вида животни обитават водите му, като освен миди, стриди и мекотели, в него можем да открием и красиви дребни риби, морски змии, делфини и дори акули. За съжаление наблюдаваме редица екологични проблеми в нашето море, където са документирани близо 450 места със струпвания на пластмаса. Целта ни с проекта е да достигнем до подрастващите и техните семейства и да възпитаме у тях активна позиция към опазването на морската флора и фауна“, сподели Дарина Иванова, заместник-председател на Морски клуб „Приятели на морето“.

     

    Участниците ще преминат и през теоретични обучения, на които ще се запознаят с характерните представители на черноморската флора и фауна, с източниците на замърсяване в крайбрежните зони и с основните мерки за опазване на чистотата на морето. Дейностите по проекта ще се реализират до края на октомври по Северното черноморско крайбрежие, в районите на Варна, Каварна, Шабла и Тюленово.

     

    „Изключително интересен проект, който вярваме, че ще събуди интереса и любопитството у децата към подводния свят. Поздравявам Морски клуб „Приятели на морето“ за страхотните активности“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    30.07.2024
  • Хора с нарушено зрение опознават света на птиците чрез звуци

    Проектът на Българското дружество за защита на птиците е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

    23юли 2024 г., София. Хора с нарушено зрение от София ще се включат в серия от образователни дейности и ще изследват разнообразния свят на птиците чрез техните песни. Целта е по-успешната интеграция на хора със зрителни увреждания и приобщаването към занимания, свързани с опознаването и изследването на биоразнообразието в градските паркове.Проектът „По песента ще ги познаете“ е организиран от Българското дружество за защита на птиците и е част от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    По време на проекта хората с нарушено зрение ще се запознаят с характеристиките на птиците на тематични интерактивни лекции, а след това ще приложат наученото с практически упражнения на открито за идентифициране на отделните видове по звука им. Инициативата ще бъде реализирана в София, където неофициално живеят над 2000 души с нарушено зрение. По-голямата част от тях са по-изолирани от обществото заради недостъпната среда и липсата на възможности за присъединяване към социални дейности.

     

    Дългосрочната цел на нашата инициатива е да създадем ефективни и устойчиви практики, чрез които незрящите да могат пълноценно да се впишат в обществото. Посредством обединяващия ни интерес към природата искаме да им осигурим шанс за равен достъп до информация за богатия свят на птиците чрез орнитоложки разходки за разпознаване на птици по звуците“, коментира Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците.

     

    Българското дружество за защита на птиците ще организира поредица от образователни аудио лекции и разходки за слушане на птици, както и поставянето на специални информационни табла за слепи в някои от парковете в София по маршрутите им. По време на тези излети участниците могат не само да обменят знанията си за птиците, но и да създадат нови социални контакти.   

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    23.07.2024
  • Зелено селско училище приобщава деца от различни етноси към опазване на околната среда

    17 юли 2024 г., София. Над 60 деца с различна етническа принадлежност и техните родители участват в специално зелено селско училище. Целта е да насърчи подрастващите да опазват околната среда, да опознаят природните богатства и да научат повече за устойчивото земеделие. Инициативата е организирана от Фондация „Ботаника Лайф“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант, и ще се проведе в 6 търговищки села това лято.

     

    Зелено селско училище приобщава деца от различни етноси към опазване на околната среда

     

    Проектът на Фондация „Ботаника Лайф“ е част от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

     

    17 юли 2024 г., София. Над 60 деца с различна етническа принадлежност и техните родители участват в специално зелено селско училище. Целта е да насърчи подрастващите да опазват околната среда, да опознаят природните богатства и да научат повече за устойчивото земеделие. Инициативата е организирана от Фондация „Ботаника Лайф“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант, и ще се проведе в 6 търговищки села това лято.

     

    По време на зеленото селско училище деца и родители от различни етнически общности в селата Надарево, Баячево, Давидово, Буховци, Вардун и Пробуда се включват в обучителна програма на природозащитна тематика. Заниманията се ръководят от детски педагог, който чрез интерактивни игри и занимания стимулира младежите да се грижат за природата в района.

     

    Идеята на проекта ни е да приобщим деца от 6 села в община Търговище към процеса на опазване на околната среда в региона. Опитът ни показва, че екологичните теми, които засягаме в нашите дейности, са много по-лесно възприемани от деца, живеещи в градска среда, защото те имат много по-голям достъп до подобни образователни кампании. Затова решихме да реализираме зелено селско училище именно в по-малки населени места и да предизвикаме сред подрастващите положителна промяна в отношението им към околната среда“, сподели Апостол Апостолов от Фондация „Ботаника Лайф“.

     

    Организаторите на зеленото селско училище са подготвили също образователни занимания сред природата, по време на които участниците да се запознаят с биоразнообразието от растения и животни в района. Заниманията на открито ще включват още опознаване на билките и екоакция за почистване на горските пътеки от отпадъци.

     

    „Поздравявам Фондация „Ботаника Лайф“ за смислената инициатива – да насърчават подрастващите да пазят околната среда чиста. Радвам се, че децата и техните родители се включват активно и с интерес. Ще продължим да разказваме историите на финалистите от деветото издание на Vivacom Регионален грант, защото добрите идеи трябва да се споделят“,коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    17.07.2024
  • Учебник на брайл прави английския език по-достъпен за незрящите в България

    Проектът е сред финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

    3 юли 2024 г., София. Създаването ииздаването на специализирана английска граматика на брайл ще улесни чуждоезиковото обучение на незрящи хора в страната. Инициативата за създаване на учебника за незрящи е на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“и е сред проектите, които получиха финансиране в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Проектът също така предвижда адаптирането на две художествени произведения от английски на брайл, придружени от аудио вариант, за да могат учащите да развиват уменията си за четене и разбиране на езика.

     

    Владеенето на поне един чужд език ще направи незрящите в страната по-конкурентноспособни на трудовия пазар и ще спомогне за тяхната по-успешна реализация и интеграция в обществото. Според данни на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ младите хора с увредено зрение, които владеят английски език, имат четири пъти по-голям шанс да си намерят работа спрямо своите връстници със същото увреждане.

     

    „Изучаването на чужд език е невъзможно без придобиване на умения за четене и писане на този език. Учебната литература по английски за незрящи е много ограничена, а в същото време нуждата те да владеят поне един чужд език е повече от очевидна. Това ни подтикна да създадем тази специализирана английска граматика на брайл, която ще помогне на незрящи деца и възрастни да овладеят езика и да получат шанса да бъдат качествено трудоустроени и интегрирани“, сподели Йордан Младенов, председател на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“.

     

    От създаването си до днес Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ е единствената институция в България, която се ангажира с издаването на брайлова художествена литература. Преди повече от 45 години в читалището се организират и първите курсове по английски език за незрящи. От тогава в България не са въвеждани нови специализирани методологии за провеждане на подобни курсове, което налага огромната нужда от издаването на модерна систематизирана английска граматика на брайл.

     

    „Радваме се, че подкрепяме още един толкова стойностен проект. Пожелаваме успех на екипа на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и се надяваме, че учебникът съвсем скоро ще бъде достъпен за незрящите хора в страната“,коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    03.07.2024
  • Практикантската програма на Vivacom посреща над 150 ученици от цялата страната

    Петото издание на Практикантската програма на Vivacom стартира на 1 юли с участието на над 150 ученици от професионални гимназии. Младежи от 15 училища от цялата страна ще се запознаят с всекидневните задачи и работната атмосфера в ключовите технически дирекции във Vivacom. Сред тях са Поддръжка и изграждане мрежата, Диспечиране, Фиксиран достъп, Осигуряване на качеството, Информационни технологии, Поддръжка на оборудване и Център за управление на мрежата. За първи път програмата включва и обучение в Кол център, което предоставя допълнителна възможност за развитие на комуникационни умения.

     

    Практикантската програма на Vivacomпосреща над 150 ученици отцялата страната

     

    Нови 5 училища се включват в програмата

     

    2 юли 2024 г., София. Петото издание на Практикантската програма на Vivacomстартира на 1 юли с участието на над 150 ученици от професионални гимназии. Младежи от 15 училища от цялата страна ще се запознаят с всекидневните задачи и работната атмосфера в ключовите технически дирекции във Vivacom. Сред тях са Поддръжка и изграждане мрежата, Диспечиране, Фиксиран достъп, Осигуряване на качеството, Информационни технологии, Поддръжка на оборудване и Център за управление на мрежата. За първи път програмата включва и обучение в Кол център, което предоставя допълнителна възможност за развитие на комуникационни умения.

     

    Тази година фокусът е върху младежите от 11 клас, които скоро завършат училище, имат повече специфични знания и им предстои да се ориентират в своя професионален път. Така Практикантската програма е само една от програмите, чрез която Vivacom дава възможност на млади хора да развиват и надграждат знания и умения и да трупат важен практически опит.

     

    „Практикантската програма на Vivacom се съобразява изцяло с нуждите на новите поколения младежи, които имат афинитет към технологиите, и това я прави уникална. Целта й е да надгради техните умения с практически знания. В рамките на програмата ще имат възможност да черпят знания директно от експертите, които работят с най-новите технологии и решения във Vivacomиноватор в телеком сектора“, каза Малина Чавдарова, директор Човешки ресурси във Vivacom.

     

    В рамките на 64 учебни часа над 80 ментори и специалисти от Vivacom ще запознаят практикантите с работния процес, ще ги обучават и ще дават ценни съвети по конкретни проекти. Така младежите ще имат възможност да усвояват трудови навици, професионални умения и да получат основни познания в света на телекомуникациите. Програмата е чудесна възможност младежите да продължат своето обучение в надграждащи със знания програми, провеждани от компанията и шанс да продължат своя професионален път във Vivacom след това.

     

    Интересът към програмата се увеличава за поредна година. Пет нови училища от три нови локации Перник, Плевен и Шумен се присъединяват към София, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Стара Загора. Досега над 330 ученици са се включили в 5-те издания.

    02.07.2024
  • Vivacom дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

    Vivacom продължава подкрепата си към олимпийците по природни науки, като дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Средствата ще бъдат използвани за подготовката и участието на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

     

    Vivacom дарява 30000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

     

    Телекомът подкрепя активно българските олимпийци вече трета година, като общата дарена сума е близо 140 000 лева

     

    26 юни 2024 г., София. Vivacom продължава подкрепата си към олимпийците по природни науки, като дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Средствата ще бъдат използвани за подготовката и участието на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

    „Талантливите български ученици традиционно са едни от най-добрите в целия свят и представят гордо България на международни състезания и олимпиади. Вярваме, че инвестицията в развитието на техните таланти е инвестиция в бъдещето, защото това са следващите учени, лекари и учители. Затова ние във Vivacom вече трета година подкрепяме отборите по природни науки, като финансовата подкрепа до момента възлиза на близо 140 000 лева“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

    Само за 2023 година родните олимпийци по природни науки са спечелили общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови, от световни, европейски и балкански олимпиади. Важно е да се отбележи, че 42 от тях са от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрофизика и астрономия.

     „Българските олимпийци са граждани на света. Те създават здрави приятелства в рамките на техните отбори, но и отвъд - със състезатели от всички континенти, с които съперничат, но и дискутират и решават задачи заедно, забавляват се. Така както ще продължат да правят в своите житейски пътища. Те вече създават по-умно, по-добро, по-мирно глобално бъдеще, развявайки гордо българския флаг. За нас остава да подкрепим тяхната кауза – от името на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки благодаря на Vivacom за дългосрочното партньорство и се надявам то да продължи занапред“, сподели Елена Маринова, заместник-председател на Управителния съвет на Сдружението.

     

    Пътят на един български ученик до влизане в олимпийски отбор по природни науки и участие в международни състезания е дълъг и труден. Олимпийците преминават през няколко кръга на подбор, отделят хиляди часове за подготовка и се обучават от най-добрите учители в страната. Ръководители на отборите са университетски преподаватели, професори от институти в БАН и учени, посветили живота си, за да подготвят поколения медалисти и да предадат знанията си на младите таланти.

    Лятото за българските олимпийци по природни науки ще бъде изпълнено с множество участия на престижни международни олимпиади в държави като Бразилия, Саудитска Арабия, Иран и Египет. По време на тези състезания родните таланти ще се срещнат с най-добрите ученици от целия свят и ще прославят отново България.

    26.06.2024
Open cookie bot settings
към контакти