Едно по-близко бъдеще

Vivacom е първият оператор в България, който стартира 5G мрежа.

5G от Vivacom вече е в България

Eрата на високоскоростна свързаност започна.

Устройства с 5G функционалност 5G настройки

Новата технология стартира в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS). Така Vivacom се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T - първи направили тази стъпка.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърляне на данни ще бъде с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

5g map

5G в централните градски части на всички 27 областни града

5G мрежата е налична в централните градски части на всички 27 областни града в България, както и по автомагистрала Тракия. Това означава по-високи скорости, по-надеждна връзка, повече иновации в образованието, медицината и производството във вашият град. Всичко това е вече по-близо до вас.

Като следващи етап Vivacom ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър.

Какво е 5G?

5G технологията е следващата голяма стъпка в развитието на мрежите на телекомите, които ще предоставят не само много по-високи скорости, но и значително по-голям капацитет, позволявайки едновременна комуникация между в пъти повече устройства от настоящите.

5G не е просто логичното надграждане на 4G. Това е нова ера в мрежите, които ще свързват хора, машини, превозни средства и всякакви други обекти около нас. Възможностите, които петото поколение мрежи ще предоставят, тепърва ще бъдат изследвани и развивани, а очакванията са те да променят живота ни чрез внасяне на иновации в редица индустрии.

1 Скорост

В пъти по-високи скорости за мобилен интернет; минимално времезакъснение и много по-голям капацитет за повече свързани устройства на един кв.м.

2 No latency

Стрийминг, гейминг, HD видео, Virtual reality и Augmented reality

3 Network Slicing

Индивидуално отделяне на капацитет на мрежата за нуждите на бизнеса

4 Умни градове

Нови бизнес ниши и модели

5 Глас

VoLTE – глас през 4G мрежата 4.5 G

1 Високи скорост

Много по-високи скорости за мобилен интернет

2 Услуги

Възможност за ползване на услуги през телефона като стрийминг, електронно банкиране, онлайн пазаруване, HD видео и друг обмен на данни

3 Смартфони

Масово разпространение на смартфони и приложения

4 VoLTE

глас през 4G мрежата 4.5 G

1 Интернет

Достъп до интернет през телефон

2 Смартфони

Навлизане на смартфони

1 Глас

Глас

2 Eжедневието

Мобилните телефони стават част от ежедневието на хората

5g pic

Защо ни е нужно?

5G ще даде възможност за още по-бурно развитие на Internet of Things (IoT) и умните градове, в които всички обекти са свързани помежду си и обменят информация. Интелигентното управление на трафика, паркирането, сметосъбирането, следенето на показатели за околната среда и редица други иновации, на които вече ставаме свидетели, ще могат да се разгърнат в пълния си потенциал и да подобрят значително ежедневието на хората.

Новата технология ще доведе до сериозни иновации например в производството, където автоматизираните роботи на поточните линии ще могат да работят още по-прецизно заради ниското времезакъснение.

5G технологията ще даде възможност за равен достъп до образование. Ученици и студенти ще могат да се обучават дистанционно много по-качествено, интерактивно и в реално време, благодарение на високите скорости и ниското времезакъснение

Здравеопазване на хората в по-отдалечени или слабо населени райони, което значително ще подобри качеството им на живот.Ще бъдат възможни дистанционни консултации и диагностика от различни медицински експерти, проведени в реално време. Операциите от разстояние, които днес звучат като научна фантастика, също са част от 5G бъдещето.

Автомобилите, които се управляват сами, а не с помощта на човешка намеса, вече се тестват на различни места, но пълният им потенциал ще бъде разгърнат едва с въвеждането на 5G, което ще бъде от жизнено значение за мигновените реакции на случващото се около тях.

Най-важното за 5G

Докладът „5G и ние: европейска история” отговаря на ключови въпроси, свързани с мрежата от пето поколение. Какво представлява? Кога ще имаме 5G и какви ще са ползите от нея? Документът обръща особено внимание на притесненията относно масовото въвеждане на мрежата и разглежда политиката на ЕС в това отношение.

Докладът е изготвен от Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи (ETNO) и дава представа за това как работи 5G технологията на практика чрез разглеждане на казуси на използване от различни индустрии: от линейка, свързана към 5G във Великобритания, до “интелигентни“ каски в пристанищна зона в Италия, “интелигентен“ град, включващ 34 фирми от областта на информационните и комуникационните технологии и местен университет в Португалия, или достъпни дистанционни мамографски прегледи в Швеция.

Доклад на Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи download icon
5g pic
cover

Опасно ли е 5G?

Досегашните мрежи на операторите - 2G, 3G и 4G, работят в обхвата на 700 до 2600 MHz. При 5G мрежите ще бъде използвана и честотната лента в обхвата на 3400 до 3800 MHz, както и в 26 GHz в бъдеще. При тези честоти единственият ефект, който се наблюдава е термален или възможност за леко загряване.

За да са безопасни електромагнитните полета, има прагове, които се дефинират от Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP). ICNIRP е независима асоциация, действаща в Германия, която е официален партньор на Световната здравна организация (СЗО) и на Международна организация на труда (МОТ). ICNIRP се консултира и с Европейската комисия.

Лимитите на електромагнитните полета се базират на SAR (Specific Absorbation rate), който измерва каква радиочестотна енергия се абсорбира от човешкото тяло, когато то е изложено на нея. Това гарантира, че температурата на тялото в близост до различна мобилна техника се нагрява с по-малко от 0.02°C.

България има една от най-стриктните норми за радиоизлъчване в Европа, които са с до 100 пъти по-ниски от тези на Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания.

Праговете на ЕМИ

Прагове на електромагнитното поле (EMF thresholds) - Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания/БГ

Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP/WHO) От 0.4 to 2GHz = f/200 От 2 дo 300GHz = 10 W/m² (1000µW/cm²)България
От 0.3 до 30GHz = 0.1W/m² (10µW/cm²)
900 MHz 4,5 W/m² (450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 45 пъти по-стриктно
1800 MHz 9 W/m²(900µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 90 пъти по-стриктно
2600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно
3600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно

Сравнение с другите държави

Safety Limits (1800 Mhz) [W/m²]

 • Италия 0,1
 • България 0,1
 • Полша 0,11
 • Русия 0,265
 • Белгия 2,25
 • Гърция 6,3
 • Швеция 9
 • Австралия 9
 • Чехия 9
 • Словения 9
 • Португалия 9
 • Норвегия 9
 • Малта 9
 • Южна Корея 9
 • Тайван 9
 • Хърватска 9
 • Нова Зеландия 9
 • Словакия 9
 • Испания 9
 • Франция 9
 • Израел 9
 • Нидерландия 9
 • Германия 9
 • Австрия 9
 • Великобритания 9
 • Япония 10
 • САЩ 10
 • Канада 10

Често задавани въпроси

 • 5G е мрежа от пето поколение (5th Generation) и се приема като наследник на 4G мрежата. Всички поколения мрежи използват различни честоти:

  Честотни диапазони при различните мрежи в MHz
  2G3G4G5G
  900 и 1800 900 и 2100 900, 1800 и 2100 1800 и 2100
  (3600 на по-късен етап)
 • NR (от английски: New Radio) е конкурентна на WiMAX технология, и може да достигне много високи скорости за download и upload. Технологията LTE е безжична широколентова технология за дългосрочно развитие, която в резултат на въведената система за пакетен пренос на данни се отличава с по-ефективно ползване на радиочестотния спектър и с много по-високи скорости на мобилен обмен на данни.

  • 2G мрежата е предназначена за обаждания и SMS-и;

  • 3G мрежата може да поддържа обаждания, SMS-и и дава възможност на потребителите да сърфират по-качествено в интернет;

  • 4G мрежите допълват тази възможност, като предоставят по-добри параметри на мобилния интернет;

  • 5G мрежите допринасят за още по-бързи скорости, по-ниска латентност и осигуряват повече капацитет за пренос на данни.

 • DSS (Dynamic spectrum sharing) променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой. Софтуер-базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

 • Частни и бизнес клиенти ползващи абонаментни планове Unlimited, Unlimited+, Smart, i-Traffic, Business Smart, Business Traffic с 5G съвместими устройства, ще получат безплатен тестови достъп до 31.05.2021 г.

  От 01.06.2021 г. достъп до 5G мрежата за срока на договора ще получават частни и бизнес клиенти, които сключат нов или преподпишат съществуващ договор до чието изтичане остават не повече от 3 месеца, за нов срок от 24 месеца за 5G тарифни планове Unlimited 50/150, Unlimited 50+/150+. За достъп до 5G мрежата е необходимо използването на съвместимо устройство.

  • Клиенти на Vivacom със смартфон устройства Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Mini, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Huawei P40 PRO, Huawei Mate 40 Pro, Motorola G 5G, Motorola G100, Motorola Edge, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Note 20 5G, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro, Xiaomi Mi 10T Lite,  Xiaomi Mi 11 5G, Xiaomi Mi 11 Lite 5G, Xiaomi Mi 11i 5G, Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+, Samsung Galaxy S21 Plus, OnePlus N10, Samsung Galaxy Z Flip 5G, Motorola G50 5G, Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy Z Fold 2, Xiaomi Mi 11 Ultra 5G и Nokia X10 ще имат достъп до 5G мрежата на оператора;

  • Задължително е устройството да е закупено от Vivacom.

  • Vivacom ще обогатява поетапно и продуктовото си портфолио с крайни устройства от водещите производители, съвместими с технологията и услугите на компанията.

 • В случай, че ползвате 4G СИМ карта от Vivacom, не е необходимо да правите смяна на карта.

 • Да, 4G Voice и WiFi Voice са съвместими с 5G технологията.

Каталог
към контакти