Най-голямата 5G мрежа в България

Най-голямата 5G мрежа в България

Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 21.05.2024 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Най-много пренесени мобилни номера според разменените данни за преносимост между операторите за 2022 г.

Новата технология стартира в централните градски части на всичките областни центрове през септември 2020, а вече е достъпна в над 1100 населени места и курорти в цяла България. Мрежата от пето поколение предоставя необятни възможности за усъвършенстване на услугите за крайни и бизнес потребители, осигурявайки по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на голям обем от данни е с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

5G мрежата на Vivacom е не само първа в България, но се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T – първи приложили този подход при реализацията на мрежите си.

Мрежата на Vivacom работи на два честотни обхвата - 1800MHz и 3600МHz, предоставяйки на всички свои клиенти максимално покритие и капацитет и следвайки най-съвременните технологични и инженерни подходи при реализацията на мрежи от пето поколение (5G). Използвайки, както съвместната работа на една честота на 4G и 5G чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), така и допълнителните честоти в обхвата на 3600MHz, тя комбинира най-доброто усещане за клиента с максимално покритие.


жена с телефон

Избери 5G мобилен план

5G e включена към всички мобилни абонаментни планове на Vivacom за нови и настоящи клиенти без допълнително заплащане.


5G в над 1100 населени места и курорти в цяла България

5G мрежата на Vivacom е налична в над 1100 населени места и курорти в цяла България, както и по автомагистрала Тракия в участъка от София до Пловдив. Това означава по-високи скорости, по-надеждна връзка, повече иновации в образованието, медицината и производството, по-умни домове, където и да се намирате.

Vivacom продължава да работи, да инвестира и да развива инфраструктурата си, за да осигури 5G мрежата с най-голямо покритие в страната за вашето първокласно потребителско изживяване.

Какво е 5G?

5G технологията е следващата голяма стъпка в развитието на мрежите на телекомите, която ще бъде основата за все по-голяма интеграция на услуги в дома и индустрията. Тя предоставя не само много по-високи скорости и по-ниска латентност (времезакъснение), но и значително по-голям капацитет, позволяващ едновременна комуникация между в пъти повече свързани устройства, което е ключово за концепциите за Интернет на нещата и умните градове.

5G не е просто логичното надграждане на 4G. Това е нова ера в мрежите, които свързват хора, машини, превозни средства и всякакви други обекти около нас. Възможностите, които петото поколение мрежи могат да предоставят, тепърва ще бъдат развивани, като те променят живота ни чрез внасяне на иновации в редица индустрии.

Нова по-висока скорост и капацитет

В пъти по-бърз мобилен интернет, минимално времезакъснение и много по-голям капацитет за повече свързани устройства на един кв. м. 5G мрежата на Vivacom позволява на своите клиенти капацитет над 1Gbps.

Ново мултимедийно изживяване

5G мрежата е проектирана и оптимизирана да обработва много голям обем данни с минимално забавяне за поддръжка на операции, изискващи достъп в реално време до бързо променящи се данни като телемедицина, стрийминг, гейминг, HD видео, Virtual reality и Augmented reality.

Ново бъдеще за индустрията

Функционалностите, заложени в дизайна на мрежите от пето поколение (5G) са сред основните за следващата индустриална революция. Възможностите за индивидуално отделяне на капацитет на мрежата (Network slicing) ще предоставят нови възможности за иновации, автоматизация и оптимизиране на процеси като същевременно ще доведат до по-зелена, по-чиста и по-безопасна работна среда и бъдеще за всички ни.

Нови по-умни домове и градове

Безкрайните възможности за стотици и хиляди свързани устройства, пренася новите бизнес модели за умни градове и домове в ежедневието ни още днес.

Високи скорост

Много по-високи скорости за мобилен интернет

Услуги

Възможност за ползване на услуги през телефона като стрийминг, електронно банкиране, онлайн пазаруване, HD видео и друг обмен на данни

Смартфони

Масово разпространение на смартфони и приложения

VoLTE

Глас през 4G мрежата

Интернет

Лесен достъп до Интернет през телефон

Смартфони

Масово разпространение на смартфони и приложения

Глас

Гласови услуги и нискоскоростни данни през 2G

Eжедневието

Мобилните телефони стават част от ежедневието на хората

Mобифон

Стартира първата мобилна мрежа. Безжичните телефони все още са рядкост

5g pic

Защо ни е нужно?

5G ще даде възможност за още по-бурно развитие на Internet of Things (IoT) и умните градове, в които всички обекти са свързани помежду си и обменят информация. Интелигентното управление на трафика, паркирането, сметосъбирането, следенето на показатели за околната среда и редица други иновации, на които вече ставаме свидетели, ще могат да се разгърнат в пълния си потенциал и да подобрят значително ежедневието на хората.

Новата технология ще доведе до сериозни иновации например в производството, където автоматизираните роботи на поточните линии ще могат да работят още по-прецизно заради ниското времезакъснение.

5G технологията ще даде възможност за равен достъп до образование. Ученици и студенти ще могат да се обучават дистанционно много по-качествено, интерактивно и в реално време, благодарение на високите скорости и ниското времезакъснение

Здравеопазване на хората в по-отдалечени или слабо населени райони, което значително ще подобри качеството им на живот.Ще бъдат възможни дистанционни консултации и диагностика от различни медицински експерти, проведени в реално време. Операциите от разстояние, които днес звучат като научна фантастика, също са част от 5G бъдещето.

Автомобилите, които се управляват сами, а не с помощта на човешка намеса, вече се тестват на различни места, но пълният им потенциал ще бъде разгърнат едва с въвеждането на 5G, което ще бъде от жизнено значение за мигновените реакции на случващото се около тях.

Най-важното за 5G

Докладът „5G и ние: европейска история” отговаря на ключови въпроси, свързани с мрежата от пето поколение. Какво представлява? Кога ще имаме 5G и какви ще са ползите от нея? Документът обръща особено внимание на притесненията относно масовото въвеждане на мрежата и разглежда политиката на ЕС в това отношение.

Докладът е изготвен от Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи (ETNO) и дава представа за това как работи 5G технологията на практика чрез разглеждане на казуси на използване от различни индустрии: от линейка, свързана към 5G във Великобритания, до “интелигентни“ каски в пристанищна зона в Италия, “интелигентен“ град, включващ 34 фирми от областта на информационните и комуникационните технологии и местен университет в Португалия, или достъпни дистанционни мамографски прегледи в Швеция.

Доклад на Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи download icon Маркетингово проучване на Pragmatica за нагласите и очакванията на потребителите за 5G мрежата download icon
5g и ние доклад
cover

Опасно ли е 5G?

Досегашните мрежи на операторите - 2G, 3G и 4G, работят в обхвата на 700 до 2600 MHz. При 5G мрежите ще бъде използвана и честотната лента в обхвата на 3400 до 3800 MHz, както и в 26 GHz в бъдеще. При тези честоти единственият ефект, който се наблюдава е термален или възможност за леко загряване.

За да са безопасни електромагнитните полета, има прагове, които се дефинират от Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP). ICNIRP е независима асоциация, действаща в Германия, която е официален партньор на Световната здравна организация (СЗО) и на Международна организация на труда (МОТ). ICNIRP се консултира и с Европейската комисия.

Лимитите на електромагнитните полета се базират на SAR (Specific Absorbation rate), който измерва каква радиочестотна енергия се абсорбира от човешкото тяло, когато то е изложено на нея. Това гарантира, че температурата на тялото в близост до различна мобилна техника се нагрява с по-малко от 0.02°C.

България има една от най-стриктните норми за радиоизлъчване в Европа, които са с до 100 пъти по-ниски от тези на Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания.

Праговете на ЕМИ

Прагове на електромагнитното поле (EMF thresholds) - Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания/БГ

MHzМеждународната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP/WHO) От 0.4 to 2GHz = f/200 От 2 дo 300GHz = 10 W/m² (1000µW/cm²)България
От 0.3 до 30GHz = 0.1W/m² (10µW/cm²)
900 MHz 4,5 W/m² (450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 45 пъти по-стриктно
1800 MHz 9 W/m²(900µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 90 пъти по-стриктно
2600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно
3600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно

Сравнение с другите държави

Safety Limits (1800 Mhz) [W/m²]

 • Италия 0,1
 • България 0,1
 • Полша 0,11
 • Русия 0,265
 • Белгия 2,25
 • Гърция 6,3
 • Швеция 9
 • Австралия 9
 • Чехия 9
 • Словения 9
 • Португалия 9
 • Норвегия 9
 • Малта 9
 • Южна Корея 9
 • Тайван 9
 • Хърватска 9
 • Нова Зеландия 9
 • Словакия 9
 • Испания 9
 • Франция 9
 • Израел 9
 • Нидерландия 9
 • Германия 9
 • Австрия 9
 • Великобритания 9
 • Япония 10
 • САЩ 10
 • Канада 10

Често задавани въпроси

 • 5G е мрежа от пето поколение (5th Generation) и се приема като наследник на 4G мрежата. Всички поколения мрежи използват различни честоти:

  Честотни диапазони при различните мрежи в MHz
  2G3G4G5G
  900 и 1800 900 и 2100 900, 1800 и 2100 1800 и 2100
  (3600 на по-късен етап)
 • NR (от английски: New Radio) е конкурентна на WiMAX технология, и може да достигне много високи скорости за download и upload. Технологията LTE е безжична широколентова технология за дългосрочно развитие, която в резултат на въведената система за пакетен пренос на данни се отличава с по-ефективно ползване на радиочестотния спектър и с много по-високи скорости на мобилен обмен на данни.

  • 2G мрежата е предназначена за обаждания и SMS-и;

  • 3G мрежата може да поддържа обаждания, SMS-и и дава възможност на потребителите да сърфират по-качествено в интернет;

  • 4G мрежите допълват тази възможност, като предоставят по-добри параметри на мобилния интернет;

  • 5G мрежите допринасят за още по-бързи скорости, по-ниска латентност и осигуряват повече капацитет за пренос на данни.

 • DSS (Dynamic spectrum sharing) променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой. Софтуер-базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

 • C-band е понятие, обединяващо честотния обхват, включващ честотите от 3400 до 3800MHz, в който има достатъчно свободен честотен ресурс, за предоставяне на пиковия капацитет в 5G стандарта. Честотните ленти, които ползват операторите в България в този честотен диапазон, са по 100MHz. Съвременните практики при изграждането на мрежите от четвърто (4G) и пето (5G) поколение включват едновременното използване на няколко честоти, предоставяйки най-голямо покритие, капацитет и ефективност.

 • Всички частни и бизнес клиенти на абонаментни планове получават безплатен достъп до 5G мрежата. За достъп до 5G мрежата е необходимо използването на съвместимо устройство.

  • Клиенти на Vivacom със смартфон устройства Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Mini, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Huawei P40 PRO, Huawei Mate 40 Pro, Motorola G 5G, Motorola G100, Motorola Edge, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Note 20 5G, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro, Xiaomi Mi 10T Lite,  Xiaomi Mi 11 5G, Xiaomi Mi 11 Lite 5G, Xiaomi Mi 11i 5G, Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+, Samsung Galaxy S21 Plus, OnePlus N10, Samsung Galaxy Z Flip 5G, Motorola G50 5G, Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy Z Fold 2, Xiaomi Mi 11 Ultra 5G и Nokia X10 ще имат достъп до 5G мрежата на оператора;

  • Задължително е устройството да е закупено от Vivacom.

  • Vivacom ще обогатява поетапно и продуктовото си портфолио с крайни устройства от водещите производители, съвместими с технологията и услугите на компанията.

 • В случай, че ползвате 4G SIM карта от Vivacom, не е необходимо да правите смяна на карта.

 • Да, 4G Voice и WiFi Voice са съвместими с 5G технологията.

Open cookie bot settings
към контакти