Едно по-близко бъдеще

5G от VIVACOM вече
е в България

Eрата на високоскоростна свързаност започна.

 

VIVACOM е първият оператор в България, който стартира 5G мрежа. Новата технология стартира в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS). Така VIVACOM се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T - първи направили тази стъпка.
Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърляне на данни ще бъде с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • VIVACOM 5G в България

  5G в централните градски части на всички 27 областни града

  5G мрежата е налична в централните градски части на всички 27 областни града в България, както и по автомагистрала Тракия. Това означава по-високи скорости, по-надеждна връзка, повече иновации в образованието, медицината и производството във вашият град. Всичко това е вече по-близо до вас.

  Като следващи етап VIVACOM ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър.

   

 • Бъди сред първите

  Тествай 5G мрежата безплатно и вземи бонус 30 000 МВ месечно

  Всички клиенти на VIVACOM със съвместими крайни устройства ще имат възможност да тестват безплатно новата мрежа до края на март 2021 г., като за целта ще получат автоматично по 30 000 МВ месечен бонус!

  Текущите клиенти на VIVACOM ползващи съвместими крайни устройства, поетапно ще получат достъп до 5G мрежата и бонус МВ-ти, като ще бъдат известени със SMS нотификация; Всички съществуващи или нови клиенти на VIVACOM, закупили съвместими крайни устройства до края на март 2021 г., ще получат достъп до 5G мрежата и бонус МВ-ти в рамките на 5 работни дни след активиране на СИМ картата и устройството, съответно SMS нотификация; 

   

Какво е 5G?

5G технологията е следващата голяма стъпка в развитието на мрежите на телекомите, които ще предоставят не само много по-високи скорости, но и значително по-голям капацитет, позволявайки едновременна комуникация между в пъти повече устройства от настоящите. Изключително важна характеристика на 5G мрежите е и минималното времезакъснение (latency), което е ключово за сфери като онлайн гейминга, телемедицината и автономните автомобили.

5G не е просто логичното надграждане на 4G. Това е нова ера в мрежите, които ще свързват хора, машини, превозни средства и всякакви други обекти около нас. Възможностите, които петото поколение мрежи ще предоставят, тепърва ще бъдат изследвани и развивани, а очакванията са те да променят живота ни чрез внасяне на иновации в редица индустрии.

Защо ни е нужно 5G?

5g

5G ще даде възможност за още по-бурно развитие на Internet of Things (IoT) и умните градове, в които всички обекти са свързани помежду си и обменят информация. Интелигентното управление на трафика, паркирането, сметосъбирането, следенето на показатели за околната среда и редица други иновации, на които вече ставаме свидетели, ще могат да се разгърнат в пълния си потенциал и да подобрят значително ежедневието на хората.

Новата технология ще доведе до сериозни иновации например в производството, където автоматизираните роботи на поточните линии ще могат да работят още по-прецизно заради ниското времезакъснение .

5G технологията ще даде възможност за равен достъп до образование. Ученици и студенти ще могат да се обучават дистанционно много по-качествено, интерактивно и в реално време, благодарение на високите скорости и ниското времезакъснение

Здравеопазване на хората в по-отдалечени или слабо населени райони, което значително ще подобри качеството им на живот.Ще бъдат възможни дистанционни консултации и диагностика от различни медицински експерти, проведени в реално време. Операциите от разстояние, които днес звучат като научна фантастика, също са част от 5G бъдещето.

Автомобилите, които се управляват сами, а не с помощта на човешка намеса, вече се тестват на различни места, но пълният им потенциал ще бъде разгърнат едва с въвеждането на 5G, което ще бъде от жизнено значение за мигновените реакции на случващото се около тях.

Най-важното за 5G

Доклад на Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи

Виж доклад за 5G

5g

Докладът „5G и ние: европейска история” отговаря на ключови въпроси, свързани с мрежата от пето поколение. Какво представлява? Кога ще имаме 5G и какви ще са ползите от нея? Документът обръща особено внимание на притесненията относно масовото въвеждане на мрежата и разглежда политиката на ЕС в това отношение. Докладът е изготвен от Европейската асоциация на операторите на далекосъобщителни мрежи (ETNO) и дава представа за това как работи 5G технологията на практика чрез разглеждане на казуси на използване от различни индустрии: от линейка, свързана към 5G във Великобритания, до “интелигентни“ каски в пристанищна зона в Италия, “интелигентен“ град, включващ 34 фирми от областта на информационните и комуникационните технологии и местен университет в Португалия, или достъпни дистанционни мамографски прегледи в Швеция.

5G е нещо повече от ново поколение технологии, а именно ключов компонент и стимулатор на иновациите в много области, включително медицината, производството, транспорта и селското стопанство, с положителни ефекти за обществото като цяло, се посочва в документа. 5G е нова гъвкава мултисервизна мрежа, която ще позволи появата на нови приложения и значително подобряване на клиентското изживяване. Безспорни са ползите за обществото от възможностите на 5G, се казва в документа. Технологията ще бъде ключовата инфраструктура за цифровата ера – начин да се гарантира, че хората, общностите, индустрията и правителствата са свързани в свят, в който обемът на данни непрекъснато расте. Способността й да поддържа изкуствен интелект, роботика, Интернет на нещата (IoT), дистанционно управление и виртуална реалност ще позволи иновации, които все още не можем да си представим, в широк спектър от индустрии и икономически сектори. И още- новото поколение свързаност ще допринесе за усилията на Европейския съюз за справяне с климатичните промени и преминаване към по-конкурентоспособна и екологично устойчива европейска икономика. В доклада на ЕТНО се посочва, че при сегашните пазарни условия САЩ, Япония, Южна Корея и Китай ще се придвижат най-бързо към 5G, преминавайки от ранно адаптиране към водеща технология през периода до 2025 г. Въпреки стратегическата си цел да има непрекъснато покритие от 5G във всички градски зони и всички основни наземни пътища до 2025 г., Европа ще изостане с около 30 % от приемането по това време. Докладът обръща особено внимание на притесненията и проблемите, свързани с мрежата от ново поколение. Изрично се посочва, че 5G технологията е изградена на основата на десетилетия научни и индустриални знания, опит и сътрудничество и е обхваната от съществуващите международни и национални насоки и разпоредби за експозицията на радиочестотни електромагнитни полета. Тези насоки, строго изпълнявани от телеком операторите, се прилагат за 5G, както и за съществуващите 2G, 3G и 4G технологии и други радио честоти. Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP), независима организация с нестопанска цел, свързана със Световната здравна организация, която предоставя научни съвети и насоки за въздействието на нейонизиращата радиация върху здравето и околната среда, наскоро актуализира насоките за ограничаване на експозицията. По същество тези насоки потвърждават, че използваните в момента ограничения са защитни за настоящите търговски приложения. Докладът разглежда мерките на политиката, които играят ключова роля за гарантиране на успеха на 5G в Европа, и формулира препоръки за подобрение в ключови области, като например търгове за радиочестотен спектър, разходи за внедряване на мрежата, свързани с търсенето цели и устойчивост.

С какво се различава 5G от
предишните поколения мрежи?

2g
 • Глас
 • Мобилните телефони стават част от ежедневието на хората
3g
 • Глас
 • Достъп до интернет през телефон
 • Навлизане на смартфони
4g
 • Глас
 • Много по-високи скорости за мобилен интернет
 • Възможност за ползване на услуги през телефона като стрийминг, електронно банкиране, онлайн пазаруване, HD видео и друг обмен на данни
 • Масово разпространение на смартфони и приложения
 • VoLTE – глас през 4G мрежата 4.5 G
 • Oще по-високи скорости за мобилен интернет
5g
 • Глас
 • В пъти по-високи скорости за мобилен интернет; минимално времезакъснение и много по-голям капацитет за повече свързани устройства на един кв.м.
 • Стрийминг, гейминг, HD видео, Virtual reality и Augmented reality
 • Network Slicing – индивидуално отделяне на капацитет на мрежата за нуждите на бизнеса
 • Умни градове
 • Нови бизнес ниши и модели

Опасно ли е 5G?

Момиче пиещо сок

Досегашните мрежи на операторите - 2G, 3G и 4G, работят в обхвата на 700 до 2600 MHz. При 5G мрежите ще бъде използвана и честотната лента в обхвата на 3400 до 3800 MHz, както и в 26 GHz в бъдеще. При тези честоти единственият ефект, който се наблюдава е термален или възможност за леко загряване на кожата, като същите всъщност се използват и днес от Wi-Fi, бейбифони, Bluetooth и други технологии.

За да са безопасни електромагнитните полета, има прагове, които се дефинират от Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP). ICNIRP е независима асоциация, действаща в Германия, която е официален партньор на Световната здравна организация (СЗО) и на Международна организация на труда (МОТ). ICNIRP се консултира и с Европейската комисия.

Лимитите на електромагнитните полета се базират на SAR (Specific Absorbation rate), който измерва каква радиочестотна енергия се абсорбира от човешкото тяло, когато то е изложено на нея. Това гарантира, че температурата на тялото в близост до различна мобилна техника се нагрява с по-малко от 0.02°C..

България има една от най-стриктните норми за радиоизлъчване в Европа, които са с до 100 пъти по-ниски от тези на Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания.

Праговете на ЕМИ

Прагове на електромагнитното поле (EMF thresholds) - Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания/БГ

Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP/WHO) От 0.4 to 2GHz = f/200 От 2 дo 300GHz = 10 W/m² (1000µW/cm²)България
От 0.3 до 30GHz = 0.1W/m² (10µW/cm²)
900 MHz 4,5 W/m² (450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 45 пъти по-стриктно
1800 MHz 9 W/m²(900µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 90 пъти по-стриктно
2600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно
3600 MHz 10 W/m²(450µW/cm²) 0.1W/m² (10µW/cm²) - 100 пъти по-стриктно

Сравнение с другите държави

Safety Limits (1800 Mhz) [W/m²]

countries comparison

Често задавани въпроси

 • Какво е 5G?
 • Какво е NR технология?
 • Каква е разликата между различните мрежи?
 • Какво е DSS?
 • Какви са условията за ползване на 5G мрежата?
 • Какви са условията за ползване на 5G мрежата от 01.04.2021 г.?
 • Как мога да се възползвам от бонус мегабайти за тест на 5G мрежата?
 • Какво устройство трябва да имам, за да ползвам 5G мрежата?
 • Трябва ли да сменя СИМ картата си, за да ползвам 5G мрежата?
 • Мога ли да ползвам допълнителни услуги като 4G Voice и WiFi Voice заедно с 5G?
Каталог
към контакти