Новини
Търсене на новини
 • Vivacom дарява 60 000 лева за най-добрите образователни и екологични проекти

  Започва осмото издание на Vivacom Регионален грант

  28 ноември 2022 г., София. Vivacom обяви днес старта на новото издание на най-мащабната си инициатива в подкрепа на регионалното развитие в различни тематични области. Vivacom Регионален грант се провежда за осми път и в периода до 11 януари 2023 г. компанията ще приема кандидатурите за проекти на граждански организации в сферата на образованието и опазването на околната среда. Най-добрите и най-иновативните концепции с потенциал да ангажират местната общност, както и най-полезните идеи за решаване на конкретен проблем в съответния регион, ще получат безвъзмездно финансиране от Vivacom.

   

  Проектните предложения се приемат само чрез попълване на формуляр за кандидатстване на адрес www.vivacomfund.bg/regionalgrant/apply. Всички кандидатури преминават през два етапа на подбор – предварително административно становище и оценка от експертно жури. Победителите ще бъдат обявени през март 2023 г. Стойността на гранта за всеки проект може да бъде до 5 000 лв., а срокът за реализация на печелившите концепции е една година. Общият размер на гранта за осмото издание на инициативата е 60 000 лв.

   

  За безвъзмездно финансиране от Vivacom могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, народни читалища и настоятелства към училища и детски градини, както и организации, които вече са печелили грант в предходни години. Няма ограничение в броя на проектите, с които всяка една гражданска организация може да кандидатства.

   

  „Развитието на регионите е ключово важно за просперитета на България и за разкриването на нови възможности пред младите хора у нас. Затова Vivacom, като компания със сериозно присъствие в цялата страна, се ангажира дългосрочно с подкрепа на местни организации и техните проекти. Vivacom Регионален грант се провежда за осма година. В рамките на седемте издания до момента сме подкрепили 95 проекта на 86 граждански организации на обща стойност 441 000 лв. Във фокуса на тазгодишното издание на инициативата са опазването на околната среда и качественото образование – две много  важни области за създаване на устойчиви местни общности с широки перспективи“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

   

  Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  „Изминалите 7 години са дълъг период, изпълнен с всякакви предизвикателства за гражданските организации и различните общности в България. През цялото това време подкрепата от Vivacom регионален грант за добрите местни решения беше и ще продължи да бъде важен стимул. Той ги подпомагаше в кризисни периоди, даваше им възможности за развитие, но също така и вяра, че ако действаме заедно с ангажираност към развитието на местата, в които живеем, добрите резултати идват бързо. Програмата помага тези резултати да се случат по-бързо и категорично“, сподели Надя Шабани, директор на БЦНП.

  Повече информация и условията за кандидатстване във Vivacom Регионален грант ще намерите на сайта https://vivacomfund.bg/regionalgrant/

  28.11.2022
 • Подкрепа след наводненията в района на община Карлово

  Клиентите ще получат корекция в сметките, според датата на фактуриране след 15 септември.

  Уважаеми клиенти,

   

  В знак на съпричастност и подкрепа след наводненията в района на община Карлово, за фиксираните услуги в селата Каравелово, Богдан и Слатина Vivacom няма да изисква заплащане на месечни такси за месеците август, септември и октомври.

   

  Клиентите ще получат корекция в сметките, според датата на фактуриране след 15 септември. В нея ще се включат всички основни и допълнителни фиксирани услуги, ползвани от клиентите.

  16.09.2022
 • United Group дарява 1 милион евро в подкрепа на Украйна

  Средствата са предоставени на 2 благотворителни организации в подкрепа на усилията за хуманитарна помощ

   

  Днес United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви, че дарява 1 милион евро на 2 благотворителни организации в подкрепа на усилията за хуманитарна помощ, свързани с войната в Украйна.

   

  Парите ще бъдат разделени между Международния медицински корпус - организация, фокусирана върху предоставянето на спешна медицинска помощ и свързаните с нея услуги на хората, намиращи се в извънредни ситуации, и Bright Kids Charity - украинска благотворителна организация, посветена на подпомагането на болни, инвалиди и деца в неравностойно положение.

   

  United Group е шокирана и разтревожена от опустошението, което продължава да бъде нанасяно върху Украйна и нейните граждани. Мислите и сърцата ни са с невинните жертви на тази война и с всички, които са били засегнати от нея.

   

  Главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг сподели: "Нищо на този свят не е по-ценно от човешкия живот и най-големият ни дълг като хора е да правим всичко по силите си да поддържаме мира! Като украинка и със семейство, все още на територията на страната, тази война също е лична трагедия за мен."  

   

  Дарението на United Group има за цел да подпомогне тези, които са най-пряко засегнати от войната. Сред тях са бежанци, семейства, които не са могли да избягат от сраженията, и деца в институции като домове за сираци и болници.

   

  Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на медицински грижи и основни стоки като медицинско оборудване, лекарства, памперси, мобилни медицински групи, храна, санитарни и хигиенни принадлежности.

   

  Дарението от United Group е само част от това, което Групата и нейните оперативни компании правят на местно ниво, за да подкрепят жертвите от войната в Украйна. Vivacom, която е част от United Group, предприе редица инициативи в България, в знак на солидарност с украинския народ. До края на месец април операторът предоставя безплатни международни разговори от България към Украйна както в мобилната си мрежа, така и във фиксираната. Също така осигурява и безплатни роуминг услуги за клиентите си, които се намират на територията на Украйна.

   

  В допълнение, като израз на желанието на компанията да направи общуването на бежанците, пристигащи в България от Украйна, с техните семейства по-лесно, Vivacom дарява мобилни услуги и устройства на Българския червен кръст. Това са предплатени сим карти с мобилен интернет, зарядни устройства, безжични рутери с интернет, смартфони с план Unlimited 50 и таблети с дейта сим карти, с които ще бъдат подпомогнати бежанците. Предплатените карти са с удължена валидност от 60 дни и съдържат 25 000 MВ на максимална скорост за територията на България и 5 900 МВ в роуминг в Европейския съюз и ще бъдат раздавани спрямо нуждите на пристигащите.

   

  Устройствата с включен интернет достъп и зарядните се използват на пунктовете на БЧК, в близост до българо-румънската граница, през които основно преминават бежанците – Русе, Силистра и Добрич, както и на пунктовете на БЧК във Варна и на Централна гара в София. Целта е хората, влизащи в страната ни от Украйна, да могат да се регистрират на официалния сайт https://gov.bg/bg/ukraine, за да получат официален статут на бежанци. Телекомът предоставя безвъзмездно на Българския червен кръст и гореща телефонна линия 08001 1466, която подпомага пристигащите от Украйна с психо-социална подкрепа.

   

  Нова Броудкастинг Груп, която също е част от United Group, се присъедини към УНИЦЕФ България в извънредния апел на Детския фонд на ООН в подкрепа на децата, засегнати от конфликта в Украйна. Водещата медийна и технологична компания в България застана зад глобалния призив за дарения на организацията в помощ на 7.5 милиона деца. С тях ще бъдат посрещнати хуманитарните нужди, които нарастват с всеки изминал час.

   


  За United Group Базираната в Холандия United Group е водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. United Group има най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите най-атрактивния избор на телевизионно съдържание от цял свят. Значителните инвестиции в цифрова инфраструктура, съдържание и технологии гарантират високото качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите световни инвестиционни компании.

  За повече информация, посетете: https://united.group

  Контант с пресата: United Group Карл Емерик Хануска Директор „Връзки с обществеността“ в United Group

  Тел: +31 6 34 35 59 60 Karl.emerick.hanuska@united.group

   

    

  31.03.2022
 • Умни пейки с формата на книга дари Vivacom на община Бургас

  Пейките имат портове за зареждане на мобилни устройства и на тях е изобразена информация за значими исторически личности

    

  Vivacom дари две умни пейки на община Бургас. Иновативните съоръжения са създадени във формата на отворена книга и върху тях може да се прочете интересна информация за важни исторически личности от българската и световна история, допринесли за развитието на града. Пейкитеимат Wi-Fi Hotspot за безплатен мобилен интернет и USB портове, които позволяват на гражданите да зареждат мобилните си устройства по всяко време.

   

  Новите градски придобивки се намират на площад „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас пред най-големия храм в Югоизточна България – православния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Върху пейките може да се прочете информация за един от най-успешните кметове на морския град Димитър Бракалов, както и за Рикардо Тоскани, допринесъл в голяма степен за урбанизацията и модернизацията на Бургас.

   

  Димитър Бракалов (1840 г. – 1903 г.) е първият българин, който купува жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. В земеделските му стопанства за първи път се отглеждат новите за българите по това време култури картоф и слънчоглед. Бракалов е работодател на стотици хора от региона. Интересно е да се отбележи, че сградата, където днес се помещава Етнографският музей на Бургас се нарича „Бракалова къща”, именно защото е била негов дом.

   

  Другата важна личност, за която може да се прочетат интересни факти върху една от пейките е Рикардо Тоскани (1857 г. – 1929 г.) – едно от най-големите имена в историята на бургаската архитектура. Като италиански възпитаник той внася в архитектурата на новото строителство на гр. Бургас основните белези на неостиловете. Тоскани проектира култови сгради, банки, жилищни, жилищно-търговски и търговски сгради и обработва фасадите до максимална пищност. Сред сградите, които проектира е и църквата „Св. св. Кирил и Методий“. 

   

   

   

  24.03.2022
 • Станаха ясни победителите в седмото издание на програмата Регионален грант на Vivacom

  Почти 300 проекта на над 260 организации от цялата страна се включиха в инициативата

  21.03.2022 г., София – Победителите в седмото издание на Vivacom Регионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5. Това са 13 неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв. 

   

  Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право и подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. Общата инвестиция на Vivacom в седемте издания на Регионалния грант е над 446 000 лв. С настоящото издание общият брой на подкрепените до момента проекти от цялата страна е 95. 

   

  В седмото изданието взеха участие 299 проекта на 264 организации от цялата страна. Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания, практическо еко обучение на ученици, изграждане на еко маршрути и други.

   

  Журито, което оцени проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти са:

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“ - София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

    

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ - София,чрез проекта си „Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

    

  Сдружение „Зелени Балкани“ - Пловдив,ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, катосъчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата.

   

  Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия.

   

  Фондация „Музика за България“- София, ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“ - София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

    

  Сдружение „Организация на българските скаути“ - София спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

   

  Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат различни дейности на открито. Основната цел е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

   

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

   

  „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

   

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София,е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

   

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

   

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас,ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

   

   

  21.03.2022
 • Бургаското сдружение „Водолазен клуб Немо“ е един от победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант

  Идеята им „За чисто море и чисти брегове“ е отличена сред почти 300 проекта на над 260 участващи организации от цялата страна

  Победителите в седмото издание на Vivacom Регионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“ от град Бургас спечели финансиране на стойност 5000 лв. за реализация на идеята си „За чисто море и чисти брегове“. Предвидените дейности са за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа като се очаква да съберат около 2 тона отпадъци. Проведено е обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

   

  Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата VivacomРегионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв.

   

  Общата инвестиция на компаниятав седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95. Проектът на бургаското сдружение „Водолазен клуб Немо“ бе отличен сред 299 проекта на 264 организации, които се включиха в седмото издание на инициативата.

   

  Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

   

  Останалите победители в седмото издание на програмата са:

   

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“, София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

   

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ -София,чрез проекта си„Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

   

  Сдружение „Зелени Балкани“, Пловдив,ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, катосъчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата.

   

  Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия.

   

  Фондация „Музика за България“, София,ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“, София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

   

  Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

   

  Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат различни дейности на открито. Основната цел е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

   

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

   

  „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

   

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София,е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

   

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

   

  VivacomРегионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  21.03.2022
 • Карловското сдружение „Млади, активни, креативни“ е един от победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант

  Отличено бе сред почти 300 проекта на над 260 организации от цялата страна, които се включиха в инициативата

  21.03.2022 г., София – Победителите в седмото издание на Vivacom Регионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

  Сдружение „Млади, активни, креативни“от с. Куртово, общ. Карлово спечели финансиране на стойност 5000 лв. за своя еко проект. С него се цели да се повиши екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия. Организацията ще постигне това чрез информационна кампания, базари, работилници, насърчаване на разделното събиране на отпадъци, рециклиране и еко акции за почистване на силно замърсени зони в Карлово, Калофер, с. Куртово, с. Горни Домлян, с. Столетово. Ще работи активно с училища, детски градини, читалища и местните власти.

   

  Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата VivacomРегионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв.Общата инвестиция на компаниятав седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95.

   

  Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

   

  Останалите победители в седмото издание на програмата са:

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“, София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

   

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ -София,чрез проекта си„Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

   

  Сдружение „Зелени Балкани“, Пловдив,ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, катосъчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата.

  Фондация „Музика за България“, София,ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“, София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

   

  Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

   

  Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат различни дейности на открито. Основната цел е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

   

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

   

  „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

   

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София, е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

   

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

   

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас,ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

   

  Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  21.03.2022
 • Пловдивското сдружение „Зелени Балкани“ е един от победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант

  Отличено бе сред почти 300 проекта на над 260 организации от цялата страна, които се включиха в инициативата

  21.03.2022 г., София – Победителите в седмото изpдание на  VivacomРегионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

  Сдружение „Зелени Балкани“от град Пловдив спечели финансиране на стойност 4988 лв. за проекта си „Помощ за красивите чапли!“. Активностите на организацията са насочени към опазване на редки и застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти и доброволци. Дейностите ще се провеждат в защитена зона „Язовир Конуш“, която е местообитание на най-голямата смесена чаплова колония в България. Сдружението си поставя както конкретни природозащитни цели за размножаването на чаплите, увеличаването на колонията, опазването на местообитанието, така и практическо обучение на студенти по биология и на доброволци по теми като консервационна биология, управление на влажни зони, възстановяване и управление на гнездови местообитания на редки и застрашени видове, управление и ограничаване на заплахите и др.

   

  Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв. Общата инвестиция на компаниятав седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95.

    

  Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

   

  Останалите победители в седмото издание на програмата са:

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“, София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

   

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ - София,чрез проекта си„Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

   

  Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия.

   

  Фондация „Музика за България“, София,ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“, София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

   

  Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

    

  Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат различни дейности на открито. Основната цел е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

    

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

    

  „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

    

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София,е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

    

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

    

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас,ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

    

  Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  21.03.2022
 • Добричката фондация „Св. Николай Чудотворец“ е един от победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант

  Отличена бе сред почти 300 проекта на над 260 организации от цялата страна, които се включиха в инициативата

  21.03.2022 г., София – Победителите в седмото издание на  VivacomРегионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

  Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добричспечели финансиране на стойност 5000 лв. за проекта си „Чудно детство“. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята им е свързана с това да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат уроци на открито, работилници, тематични събития и практически занимания, свързани със засаждането и отглеждането на зеленчуци, плодове и цветя.  Основната цел, която стои за всичко това, е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

   

  Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата VivacomРегионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв.Общата инвестиция на компаниятав седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95. Проектът на фондация „Св. Николай Чудотворец“ бе отличен сред 299 проекта на 264 организации, които се включиха в седмото издание на инициативата.

   

  Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

   

  Останалите победители в седмото издание на програмата са:

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“, София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

   

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ - София,чрез проекта си„Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

   

  Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия.

   

  Фондация „Музика за България“, София,ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“, София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

   

  Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

   

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

   

  „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е проект на Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново. Тя ще даде възможност на децата в най-малките населени места в Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето.

   

  Сдружение „Зелени Балкани“, Пловдив,ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, катосъчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата.

   

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София,е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

   

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

   

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас,ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

    

  Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  21.03.2022
 • Фондация „Тинузавър“ от Велико Търново е един от победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант

  Проектът им „Роботика, електроника и програмиране за всеки“ е отличен сред почти 300, подадени от над 260 организации от цялата страна

  21.03.2022 г., София – Победителите в седмото издание на Vivacom Регионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

  Фондация „Тинузавър“ от град Велико Търново спечели финансиране на стойност 4960 лв. за проекта си „Роботика, електроника и програмиране за всеки“. Предвидените дейности ще дадат възможност на децата в най-малките населени места на Община Велико Търново да се докоснат до образователни технологии и методологии от бъдещето като сглобяване на електронна платка и програмирането й.

   

  Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата VivacomРегионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв.

   

  Общата инвестиция на компаниятав седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95. Проектът на великотърновската фондация „Тинузавър“ бе отличен сред 299 проекта на 264 организации, които се включиха в седмото издание на инициативата.

   

  Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

   

  Останалите победители в седмото издание на програмата са:

   

  Проект на фондация „Активна историческа карта“, София, който е стъпка към дигитализацията на образованието по история. Фондацията ще създаде цифрова динамична карта на тема „Българското възраждане“, която да бъде достъпна за всички ученици, изучаващи българската история, както и за всички любители на историята.

   

  Сдружение „Безопасни детски площадки“ -София,чрез проекта си„Имам решение за моята зелена идея“ ще обучи учениците от Ловеч, Стара Загора и Благоевград как да организират доброволческа акция. От Сдружението искат да покажат на децата пътя към активното гражданство и участие за развитието на местната общност.

   

  Сдружение „Зелени Балкани“, Пловдив,ще работи по проекта „Помощ за красивите чапли!“, катосъчетае дейности по опазването на редки и застрашени видове птици с обучение на студенти и доброволци по темата.

   

  Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с. Куртово, общ. Карлово, ще повишава екологичното самосъзнание на най-малко 100 деца, младежи и техните родители чрез директното им включване в еко акции, насочени към намаляване на потреблението на текстилни и пластмасови изделия.

   

  Фондация „Музика за България“, София,ще има възможност да надгради инициативата „RockSchool на колела”. Мобилна музикална академия ще вдъхновява младежи от малки населени места да се докоснат до музикални инструменти, а защо не и да започнат своето музикално образование.

   

  Сдружение „НИМ анимейшънс - училище за кино и телевизия“, София печели с проекта „БГ филмово предизвикателство“. През лятото на 2022 г. сдружението ще събере на Българско Черноморие деца от цялата страна, които имат засилен интерес към филмовото изкуство, за да преминат през целия процес на създаване на едно филмово произведение и да своите първи кратки игрални филми с професионална техника.

   

  Сдружение „Организация на българските скаути“, София, спечели журито с проекта  „Заедно за българските реки“. Целта е почистване  на отпадъци от коритата на пет български реки, но също така екологичното възпитание и образование на 200 деца и младежи скаути на възраст от 7 до 18 години. Организацията вече има опит с подобна дейност по почистване, осъществявана съвместно с WWF България, на които скаутите ще разчитат и този път като партньор.

   

  Проектът „Чудно детство“ на Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич също е отличен от журито. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята сега е да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат различни дейности на открито. Основната цел е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

   

  Фондация „Сошъл Фючър“ от София печели с проекта „JAMBA Candles - използвай пак“. Идеята е да направят социално предприятие за удължаване на живота на контейнерите на хиляди изгорели свещи, превръщайки ги в нов натурален и красив продукт.

   

  Проектът „Природата като учител“ на Фондация „Учене за промяна“, София,е свързан с изграждане на мрежа от екомаршрути за пешеходен и велотуризъм, както и с организиране на образователни походи.

   

  Фондация „Човек с шапка“, София, печели с проекта „Ателиe кино-танц 2022“, чиято цел е да привлече младежи от Белоградчик, Стражица и Каблешково в обучителната програма по танцово кино „Фокус, кино, танц“ и да им помогне да създадат танцови филми за собствения си опит и живот. По този начин инициатива цели да подобри и обогати културния пейзаж в градовете и да окаже подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци там.

   

  Сдружение „Водолазен клуб Немо“, Бургас,ще има възможност да осъществи идеята „За чисто море и чисти брегове“ – за почистване на морското дъно на яхтеното пристанище в Несебър, както и морското дъно на южния плаж на града. Акцията ще се извърши от водолази, оборудвани със специална техника, с помощта на плаваща платформа за събиране. Ще бъде проведено обучение за деца и младежи относно опазването на околната среда и намаляването на последиците от климатичните промени.

   

  Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  21.03.2022
 • Vivacom Регионален грант събра 299 иновативни проекта, фокусирани върху образование и опазване на околната среда

  Получените кандидатури са от 26 области, като преобладаващ е броят на предложенията, дошли от градовете.

  16.02.2022 г., София – Седмото издание на Vivacom Регионален грант събра общо 299 иновативни проекта, свързани с подобряване на средата на живот и развитието на местните общности с фокус върху образованието и опазването на околната среда.

   

  Получените кандидатури са от 26 области, като преобладаващ е броят на предложенията, дошли от градовете. А броят на всички включилите се организации е 264, като няколко от тях да участвали с повече от 1 проект.

   

  За първа година Програмата има предварително определен фокус – образование и опазване на околната среда, и приема кандидатури, които въвличат местната общност и решават актуален проблем за нея в тези две направления.

   

  Преобладаващата част от проектите предлага решения за повишаване на знанията и емоционално ангажиране на деца и ученици с проблемите на екологията, за възпитаване на положително отношение към опазване на природата, за привличане на обществеността за участие в съвместни природозащитни дейности, за извеждане от социалната изолация и развиване на уменията на млади и възрастни хора чрез участие в различни образователни инициативи, за повишаване на културата на доброволчество и функционалната грамотност, за обогатяване на културния пейзаж в малките населени места и подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци.

   

  Целта на Програмата е да стимулира гражданските организации да развиват своите региони, в малките и големи населени места, чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант). Общата стойност на фонда в седмото издание на Vivacom Регионален грант е 60 000 лв. Като един проект може да получи финансиране до 5 000 лв., а продължителността му следва да бъде до 1 година.

   

  Победителите в седмото издание на Програмата ще бъдат избрани от 6-членно жури в състав: Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право и най-новия член в журито – Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

   

  А трите основни критерия за проектите са да бъдат с фoĸyc въpxy oбpaзoвaниe или oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa, да въвличат местната общност и реализацията на инициативата да решава актуален проблем в населеното място. Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право. Повече информация за Регионалния грант ще намерите на сайта https://vivacomfund.bg/regionalgrant/.

   

  16.02.2022
 • 79 медала спечелиха българските национални отбори по природни науки през изминалата 2021 г.

  Дейността на отборите е подкрепена от дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“ на Vivacom, която се провежда за 10-ти път

  14.01.2022 г., София: Младежите от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки продължиха да доказват своите способности пред целия свят, печелейки престижни медали. През 2021 г. постиженията им бяха доказани на 16 авторитетни състезания – международни, европейски и балкански олимпиади по химия, физика, информатика, математика, биология, лингвистика, астрономия и астрофизика. В рамките на изминалата година българските национални олимпийски отбори по природни науки спечелиха общо 79 медала, сред които 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и една почетна грамота.

   

  За сравнение през 2020 г. броят на отличията е 53 (8 от които златни), а през 2019 г. - 76 медала (сред тях 12 са златни). От 1959 г. насам, когато се провежда първата олимпиада - тази по математика, България е натрупала над 1100 отличия.  

   

  Българските национални се обучаваха, подготвяха и състезаваха в необичайна обстановка. Макар домакинствата от Европа и Азия да бяха единствено виртуални, това не попречи на най-добрите ни ученици да представят България изключително достойно. И въпреки че церемониите по откриване и награждаване се осъществяваха в онлайн платформи, а медалите се доставяха по пощата - заслужените отличия говорят сами за себе си.

   

  С тези световни признания българските ученици отново поставят страната ни на световната карта на бъдещите надежди в сферите на различни научни дисциплини. За да продължат своето развитие и прогрес, зад тях застава и най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, чието 10-то издание тече в момента и ще продължи до края на януари т.г. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за обучения, лабораторни занимания, осигуряване на лектори, разработване на задачи и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини.

   

  Средствата за сдружението се набират в касичките на Операция „Жълти стотинки“, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите на кампанията. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

   

  Изключително съм горда, че за поредна година българските младежи доказаха на света своите способности. На почти всяко състезание има спечелено отличие, като има няколко специални момента, които заслужават внимание - България запазва 5-ото място в света по общ брой медали по информатика, а отборът по биология отбеляза най-големия си успех досега с два златни, един сребърен и един бронзов медал. Щастлива съм, че заедно с Vivacom и всички дарители можем да насърчим и подкрепим успехите на тези интелигентни младежи с Операция „Жълти стотинки“, която вече над 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи”, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на Vivacom.  

   

  Операция „Жълти стотинки” се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

    

  Повече информация за кампанията на www.vivacomfund.bg

   

  14.01.2022
Open cookie bot settings
към контакти