Новини

14 проекта за развитие на местната общност получават подкрепа за близо 65 000 лв. в шестото издание на Vivacom Регионален грантX

23.03.2021

26.03.2021 г. гр. София 12 проекта от общо 7 населени места - Силистра, София, Варна, Плевен, с. Шипка, Сливен и Самоков - ще бъдат подкрепени с общо 69 421 лв. в шестото издание на Vivacom Регионален грант. Освен финалистите, два проекта получават допълнителна награда от телекома.

 

Проектите предлагат идеи за развитие на местните общности чрез популяризиране на областите като туристически дестинации , опазване на природата, подкрепа за малки села. Впечатление правят иновативните идеи за борба с домашното и младежкото насилие. Всички инициативи и събития на победителите ще бъдат съобразени с актуалните противоепидемични мерки и изисквания.   

 

В шестото издание на Програмата се включиха 281 граждански организации с 319 идеи от 27 области.

 

В състава на журито тази година бяха Ива Дойчинова (журналист), Иван Кънчев (съосновател на сдружение „Българска история“), Райко Байчев (журналист), Веселка Вуткова (директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom) и Надя Шабани (директор на БЦНП).

 

„Изключително съм впечатлена от креативните инициативи за подобряване на живота на местната общност, с които организации от цялата страна се включиха в шестото издание на Vivacom Регионален грант. Въпреки глобалната пандемия, която преобърна живота ни, и тази година получихме вдъхновяващи предложения с мисъл и грижа за местните общности в малките и големи населени места. Гордея се, че програмата допринесе за налагане на съзнанието, че промяната  и просперитетът тръгват от идеите на местните хора, които имат най-добра представа за конкретните нужди на своята общност.“, коментира  Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във Vivacom.

 

„Всичко около пандемията, притесненията и страданията на хората като че ли мотивира в още по-голяма степен гражданските организации да търсят добри решения как да бъдем заедно, да се грижим по-добре едни за други, за природата, да развиваме общностите си и да мислим как можем да направим утрешния ден по-добър от днешния. Страхотни проекти. Желая успех на всички“, сподели Надя Шабани от БЦНП.

 

Vivacom Регионален грант подпомага безвъзмездно добрите идеи от българските градове или села. Програмата подкрепя проекти на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Регионалният грант не поставя ограничения в сферите, в които се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Програмата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

 

Общата инвестиция на Vivacom в шестте издания на Регионалния грант е над 377 000 лв. Подкрепени са 81 проекта от цялата страна. 

 

Кратко представяне на отличените проекти в шестото издание:

  

Сдружение „Силистра 2030“ спечели журито с проекта „Вкусът на Добруджа”. Организацията планира да проведе тридневен фестивал с това име, за да представи местните производители в хранително-вкусовата индустрия от Силистра и добруджанския регион. Планират се и посещения до местни фабрики и винопроизводители, а също и кулинарни класове, с които посетителите могат да се докоснат до магията на добруджанския вкус. Освен подкрепа за местния бизнес и представяне на неговата продукция, сдружението има цел да популяризира Добруджа като туристическа и кулинарна дестинация.

  

Фондация „Бъдеще перфектно“,София, получава възможност да осъществи идеята си за „Превенция на насилието в училищата чрез разработка на чатбот за защитена и дискретна комуникация“. Чатботът ще бъде със съдържание, насочено към проблема с насилието в училищата. От фондацията искат да дадат глас на учениците, които са подложени на тормоз в училище, но рядко подават сигнал до своите родители и учители. Вярват, че чатботът ще получи голям отклик сред учениците, като освен съвети и статии по темата с насилието в училищата, ще организират куизове и анкети, за да задържат вниманието на младите хора. Организацията има предварително заявена подкрепа от компанията Viber.

  

Фондация „Театър Нокс“, София, печели с проекта „Театър срещу насилие“, който цели да подпомогне превенцията на насилието сред младежите чрез срещата им със спектакъла „ДНК“ от Денис Кели и дискусия с творческия екип на тема „Моята среща с насилие“. Представлението ще премине през Пловдив, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Постановката представя историята на деветима ученици, които са оставени без контрол и стигат до проява на крайна жестокост един спрямо друг. Изследва се усещането за безнаказаност на младите, различните форми на насилие, които могат бъдат упражнявани и стремежът на персонажите да не понесат последствията от своите действия.

  

Сдружение За интелигентен растеж“, Варна, ще организира „Фестивал на ветрилата“ – новаторски морски фестивал на открито с програма, включваща морска фото-изложба, арт базар, работилници по изкуства и плаване с ветроходна яхта – който ще промени облика на крайбрежната среда и ще допринесе за обогатяването на морската култура на деца, младежи и възрастни. Според организацията проблем на града е слабата популярност на водните спортове сред деца и подрастващи, което се дължи на недостатъчното познаване на различните дисциплини и липсата на традиции в тази посока. Фестивалът ще се състои по време на регата, което ще даде възможност на посетителите да се срещнат и разговарят лично с ветроходци.

  

Сдружение „Фабрика за идеи“,София, печели с проекта „С ръце за село“ за създаване на доброволческа платформа за връзка между градски доброволци с нуждите на села от цялата страна с трайни тенденции към застаряване на населението и обезлюдяване. Пилотни ще бъдат общините Мездра, Роман, Видин, Монтана и Враца. Доброволческите усилия ще бъдат насочени към подобряване на състоянието на читалища, кино-салони, детски площадки и други общи пространства. „Това е и част от омагьосания кръг: колкото повече бедност и възрастни жители, толкова по-малко поддържани общи пространства, толкова по-малък шанс и селото да стане привлекателно за туристи, иновации или нови заселници и да се пречупи цикъла на бедността. От друга страна, много млади хора имат желание, нужда и интерес от досег със селата“ – казват от организацията.

  

Фондация „Аз съм Кайлъка“ от Плевен печели финансиране за проекта си „Да преобразим Мечата поляна заедно“. Той е насочен към проблем, който досега не е решен от местните власти - лошото състояние на „Мечата поляна“ в парк „Кайлъка“ и прилежащия кът за почивка. Предвижда се възстановяване на чешмата, достъпа до нея и пейките, поставяне на кошчета за боклук и wifiспот. Целта ни е да се възроди едно любимо, но позабравено място за срещи и сближаване на местните хора. То може да се използва за открити уроци и практически занятия на училища, детски градини и центрове за настаняване от семеен тип, за спортни занимания, пикници, зелени училища, библиотека на открито и мн. др.“ – обосновават идеята си от фондацията.

  

Българска фондация Биоразнообразие,София, с проекта „Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО“ цели по нестандартен начин – чрез търсене на тайници със съкровища от загадки и образователни елементи – да популяризира соленото Атанасовско езеро в Бургас, като ангажира и информира нови хора за тази ценна природна територия и проблемите с нейното опазване. Атанасовско езеро е мястото в България с най-много наблюдавани птици – 333 вида, 82% от които са включени в Червената книга. Поради различни фактори обаче екологичното равновесие в лагуната е застрашено.

  

Народно читалище „Светлина – 1861“, село Шипка, обл. Стара Загора, чества през 2021 г. 160 години от създаването си и ще има възможност да осъществи художествен пленер „Светлина за Шипка“. В него ще участват 8 известни български автори и млади художници от Художествената гимназия в Казанлък. Целта на пленера е да набере средства за възстановяване на сградата на читалището, създадена през 30-те години на миналия век в резултат на дълга дарителска кампания и доброволния труд на шипченци. Сградата е паметник на културата, но е била изоставена през 90-те години на миналия век поради липса на средства за довършване на ремонта ѝ. Картините от пленера ще бъдат показани на изложби в Шипка, София, Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Варна.

  

Сдружение „Байкария“, София, ще повиши информираността и ангажираността на местните общности със състоянието на речното корито на р. Чепинска и ще създаде структура за пълноценен мониторинг и контрол над проблемните райони на реката. Проектът „Богатствата на Чепинска река“ ще се осъществи във Велинград, с. Драгиново, с. Варвара и други. Речната система на Чепинска река е десен приток на Марица и развита в северозападната част на Родопите. В рамките на водосборния басейн се намират около 41 градове, села и махали. За съжаление, реката бива сериозно замърсена от битови отпадъци и отпадни води с преминаването си през населените места.

  

Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“, Сливен, ще създаде малки еднодневни събития със семейни игри, работилници, кино прожекции и други за три великотърновски села – Миндя, Ветринци и Вишовград. „В тези села се заселват все повече чуждестранни или български млади семейства. Те често имат иновативни идеи за развитието на селата и са готови доброволно да работят за тяхното реализиране, но срещат отпор от местните хора, които са прекарали целия си живот там. Затова чрез нашите събития ще съградим мост между млади и стари, българи и чужденци, да общуват, да си помагат, да се учат един от друг, да се веселят заедно. Всеки ще бъде поканен да допринесе с каквото може и желае“ – споделят от сдружението.

  

Фондация „СИЙД“ от Самоков ще даде нова възможност за достъп до култура на деца и родители от града. „Из света на музикалните инструменти“ е серия от три образователни концерта под формата на музикална приказка и работилници, които ще запознаят посетителите с различни музикални инструменти и произведения от света на класическата музика и джаза. Организацията цели също  чрез изкуството да предизвика детската креативност и желание за изява. Концертите ще бъдат записани и излъчени онлайн за всички, които нямат възможност да ги посетят.

  

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“, Варна, печели с проекта #НеМерсиНосяСи. Организацията ще проведе във Варна информационна кампания, която да запознае хората с вредата от употребата на найлонови торби за еднократна употреба, с мащабите на пластмасовото замърсяване и вредата за природата и здравето на хората. На 3 юли – Международният ден без найлонови торбички – на всички по-големи пазари във Варна ще се състоят акции в пиковите часове за пазаруване. „Ще награждаваме с подарък практична торба за многократно пазаруване всеки клиент, който се съгласи да участва в кампанията със снимка и кратко послание, като например #НеМерсиНосяСи или „Извади си главата от торбата" – разказват от организацията. Ще има и игра с награди в социалните медии.

  

Допълнителна награда от Vivacom получават и следните 2 проекта:

 

Училищно настоятелство към 73 СУ „Владислав Граматик“ в София за проекта „Нови хоризонти“.В училището ще се обособят специални помещения за експериментална работа по физика и химия. Училището се стреми да създаде условия за формиране на интереси към природните науки и да подпомогне учениците за тяхното професионално ориентиране. Новите оборудвани помещения ще се използват както за кабинети по физика и химия, така и за работа по „Занимания по интереси“, работа по проекти и други дейности, свързани с разширеното обучение по физика и химия.

 

„Информирани за ХИВ" е проект на сдружение „Здраве без граници“, София, което цели да гарантира условия за повишаване на достъпа до информация, изследване и здравна подкрепа за уязвими от ХИВ глухи младежи от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен

 

Търсене на новини
 • Vivacom e „Любим работодател“ за 2023 година

  Vivacom спечели призовото 1-во място в категория „Любим работодател“ за 2023 г. в престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2023

  19 септември 2023 г., София. Vivacom спечели призовото 1-во място в категория „Любим работодател“ за 2023 г. в престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2023. Това е една от най-оспорваните категории, която се решава с гласуване от публиката, и тази година в нея се състезаваха 81 компании. Vivacom получи отличие и за кампанията си за набиране на таланти „Препоръчай приятел за работа във Vivacom“, с която спечели бронз в категория „Referral програма“.

   

  “Щастливи сме, че положителната и подкрепяща работна среда във Vivacom е високо оценена, както от публиката, така и от експертното жури в престижния конкурс Career Show Awards. Ще продължим да надграждаме успешните политики и програми за развитие на служителите ни в една многообразна и приобщаваща среда, в която всеки талант е с равни възможности“, казва Малина Чавдарова, Директор „Човешки ресурси“ във Vivacom.

   

  Златото в категорията „Любим работодател“ е признание за работодателските практики на Vivacom през гласовете на служители и публиката, отличили високия професионализъм на телекома. Забележителните успехи на една от най-популярните програми за набиране на таланти също получи признание. Програмата „Препоръчай приятел за работа във Vivacom“ впечатли авторитетно жури с високата си ефективност и широко одобрение сред служителите – всеки втори препоръчан започва работа във Vivacom.

   

  “Искаме да поздравим Vivacom за страхотните резултати в Career Show Awards 2023! Това е много ценно признание за труда и високия професионализъм на компанията ”, сподели Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

   

  Career Show Awards са ежегодни награди, отличаващи водещи практики в човешките ресурси и работодателската марка.

  19.09.2023
 • Vivacom представи първия си 5G смартфон и премахва ограниченията на скоростта във всички Unlimited планове

  Vivacom стартира продажбата на първия Vivacom 5G смартфон, който ще предложи на цена само от 1 лев на месец с план Unlimited 300.

  13 септември 2023 г., София. Vivacom стартира продажбата на първия Vivacom 5G смартфон, който ще предложи на цена само от 1 лев на месец с план Unlimited 300. Телекомът премахва и ограниченията в интернет скоростта на всички Unlimited планове до 31 октомври 2023 година.

   

  „Тези страхотни предложения са за всички наши клиенти по повод една година от лансирането на изцяло новото ни портфолио от неограничени планове във всички ценови категории. С тази стъпка дадохме възможност за пълна свобода в общуването и променихме телеком пазара в България завинаги. И резултатите днес доказват, че тази свобода е високо оценена от нашите клиенти“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

   

  Vivacom 5G смартфон е перфектно решение за всички, които искат достъпно 5G устройство, което може всичко. Той идва с 3 години гаранция и има редица впечатляващи характеристики, които покриват нуждите на съвременните потребители. Vivacom 5G смартфон предлага 6.52“ HD+ дисплей, 50-мегапикселова двойна основна камера, 128GB вградена памет и 4GB оперативна памет. Смартфонът има издръжлива батерия и поддържа NFC технологията за лесни, бързи и безконтактни плащания директно с телефона. До 31 октомври 2023 година той ще се предлага с цена на лизинг за 24 месеца при сключване на 24-месечен договор за Unlimited 300.

   

  „С лансирането на Vivacom 5G смартфон, даваме възможност на нашите клиенти за още по-пълноценно и страхотно 5G изживяване -достъпен 5G телефон, неограничени планове и скорости и достъп до най-голямата 5G мрежа в България, която продължаваме да разрастваме. До края на годината планираме да осигурим покритие на 85% от населението в страната и по този начин продължаваме да правим технологиите достъпни за все по-голям брой хора в България“, добави Николай Андреев.

   

  „Вече почти половината от клиентите на Vivacom използват Unlimited планове, като само за последната година отчитаме близо 50% ръст в потреблението на данни. За нас това е доказателство, че клиентите ни наистина оценяват свободата и възможностите на неограничените планове и се възползват максимално от тях“, каза Стоян Каранлъков, главен търговски директор на Vivacom.

   

  Vivacom не спира да предлага едни от най-добрите продукти и услуги, базирани на най-съвременните технологии. 5G мрежата на телекома успя да се наложи като най-голямата в страната с покритие от 83% от населението на България. 10 GIGA оптичната мрежа на Vivacom вече покрива 500 000 домакинства в страната, a само за две години от старта интерактивна телевизия EON вече се гледа от над 600 000 потребители в страната.

   

  През 2023 г. Vivacom лансира и 5G високоскоростен интернет за дома и така даде възможност на клиентите си да гледат EON в перфектно качество и да разчитат на супер бърз интернет за работа или забавление, без да се притесняват за скоростта. И всичко това на места без оптична свързаност или в отдалечени райони. През юни тази година, телекомът пусна и първия 5G предплатен пакет в България – FREE2GO, с което допълни възможностите за пълноценно използване на пълния потенциал на най-голямата 5G мрежа в страната, от всеки и навсякъде.

   

  Повече информация за Vivacom 5G смартфон може да намерите ТУК.

   

  13.09.2023
 • Vivacom подкрепя хората от наводнените райони на България с безплатни фиксирани услуги

  Екипът на Vivacom изразява своята искрена съпричастност с всички пострадали от опустошителните наводнения в района на гр. Царево.

  Екипът на Vivacom изразява своята искрена съпричастност с всички пострадали от опустошителните наводнения в района на гр. Царево. Компанията е водена от разбирането, че неин дълг е, в тези трудни времена, да подкрепя своите клиенти и общности.

    

  В знак на солидарност с пострадалите в това ужасно бедствие и техните семейства, телекомът се ангажира да окаже пълна подкрепа. Vivacom ще предостави безплатна фиксирана свързаност на своите частни клиенти в засегнатите региони за следващите 3 месеца, защото вярва, че в случай на криза, връзката с близките, достъпът до критична информация и координирането на усилията за помощ са от първостепенно значение. През септември, октомври и ноември частните клиенти на Vivacom в Царево, Ахтопол, Лозенец, Синеморец, Варвара, Бродилово, Кости, Велика, Резово, Българи, Изгрев, Фазаново и Кондолово ще получат безплатно всички фиксирани услуги, които ползват по своите действащи договори, включително сателитна телевизия, EON интерактивна телевизия, оптичен интернет, интернет през различни технологии и домашни стационарни телефони.

    

  Екипите на Vivacom са ангажирани да осигурят непрекъснатост и високо качество на най-важните услуги за своите потребители и ще работят за възстановяване на комуникациите там, където са прекъснати.

  08.09.2023
 • United Group назначава Александра Делвенакиотис за вицепрезидент „Публични комуникации“

  Драгица Пилипович Чафи ще остане в United Group като съветник по държавните въпроси и ще продължи отличната си работа като председател на борда на фондация SBB

  4 септември 2023 г. United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви днес назначаването на Александра Делвенакиотис за вицепрезидент „Публични комуникации“ на Групата, считано от 1 септември 2023 г.

    

  Александра поема поста от Драгица Пилипович Чафи, която е част от мениджърския екип на United Group от 2008 г. През 2009 г. Драгица става директор на SBB, а от 2015 г. е вицепрезидент „Публични комуникации“ в Групата. Тя ще остане в United Group на позиция съветник по държавните въпроси и ще продължи отличната си работа като председател на борда на фондация SBB.

    

  Александра идва в United Group от Adecco Group, където е заемала поста вицепрезидент „Външни комуникации и връзки с медиите“. Тя има над 18 години опит в областта на връзките с обществеността, връзките с медиите и корпоративните комуникации, като голяма част са от медийния и телекомуникационния сектор. Преди това е заемала поста директор „Комуникации и връзки с обществеността“ в Ringier Axel Springer Media AG, както и вицепрезидент „Корпоративни комуникации“ в Sky (DACH).

    

  „С радост приветстваме Александра в нашия екип. Нейният изключителен опит в координиране на комуникации на ниво борд и разработване на стратегии за публични комуникации за глобални бизнеси ще бъде безценен за United Group в процеса на разширяване на нашето присъствие на нови европейски пазари. Тя ще играе ключова роля в развитието на взаимоотношенията на Групата с всички външни заинтересовани страни и ще ръководи връзките на Групата с медиите в процеса на консолидация на новите придобивания и популяризирането на едни от най-добрите дигитални услуги, предлагани от United Group, на всички пазари“, сподели Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, и допълни: „От името на всички в United Group, искам да използвам възможността да благодаря на Драгица от сърце за всичко, което направи за нашата компания. Драгица се присъедини към SBB от Европейската банка за възстановяване и развитие и с тяхната подкрепа помогна на SBB да се превърне в регионален лидер на пазара на цифрова телевизия и широколентови услуги, какъвто е днес. Като вицепрезидент „Корпоративни комуникации“ на Групата тя бе важен посланик на компанията, а също и с ключова роля във вземането на управленски решения по време на нейното развитие. Тя ще продължи да играе ключова роля като съветник по държавните въпроси на борда и на Александра, когато поеме новата роля“.

    

  Александра Делвенакиотис има магистърска степен по Медийни и комуникационни изследвания от Свободния университет на Берлин, следдипломна магистърска степен по европейски изследвания от университета Хумболт в Берлин / Международен научен център на Станфорд в Берлин, както и International Executive MBA от ESADE Business School.

   

  За United Group:

   

  Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании. За повече информация: https://united.group/

   

  04.09.2023
 • Vivacom финализира сделката за придобиване на Нетуоркс

  Тази стъпка е част от стратегията на телекома да предоставя на все по-голям брой потребители в цялата страна висококачествени услуги, базирани на най-съвременните технологии, и отлично клиентско изживяване.

  31 август 2023 г., София. Vivacom приключи успешно сделката за придобиване на дружествата от групата Нетуоркс - „Нетуоркс-България“ ЕООД, „Онлайн Директ" ЕООД, „ТВН Дистрибуция България" ЕООД и „Телко Инфраструктури" ЕООД. Тази стъпка е част от стратегията на телекома да предоставя на все по-голям брой потребители в цялата страна висококачествени услуги, базирани на най-съвременните технологии, и отлично клиентско изживяване.

    

  „Щастливи сме да посрещнем Нетуоркс-България в семейството на Vivacom и се радваме, четакива страхотни професионалисти се присъединяват към нашия силен екип. Приветстваме с добре дошли и клиентите на компанията, които от днес ще имат достъп до висококачествените и иновативни услуги на Vivacom“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

    

  Нетуоркс-България стартира дейността си през 2000 г. в Русе и е с водещи позиции сред регионалните доставчици на цифрова телевизия и интернет както за домакинствата, така и за бизнеси. Компанията се отличава с богатото портфолио отвисококачествени телекомуникационни услуги, които се предоставят благодарение на собствената оптична мрежа от типа FTTB (Fiber to the building).

    

  „Благодарим на Vivacom за това, че се прояви като лоялен партньор и оцени високо потенциала на нашата компания. Потребителите ни могат да бъдат спокойни, защото с Vivacom споделяме общ подход в предоставянето на телеком услуги – държим на безкомпромисно качество и отделяме специално внимание на клиентите. Ще работим заедно с обща цел: присъединяването към водещия телеком в страната да допринесе за развитието на пазара на телекомуникационни услуги и клиентите да се възползват от най-актуалните технологии в сектора“, коментира Свилен Максимов, собственик на Нетуоркс-България.

   

   

   

  За United Group:

   

  Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.

  Vivacom е част от United Group от юли 2020 година. В България групата включва още Nova Broadcasting Group и вестник Телеграф.

   

   

  31.08.2023
 • United Group приключи продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на TAWAL

  United Group има удоволствието да потвърди, че след официалната информация от 20 април, компанията приключи на 24 август продажбата на пасивна инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения (TowerCo) на TAWAL.

  28 август 2023 г., София. United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, има удоволствието да потвърди, че след официалната информация от 20 април, компанията приключи на 24 август продажбата на пасивна инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения (TowerCo) на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group и водеща компания за ИКТ инфраструктура в региона на Близкия изток и Северна Африка.

   

  Сделката бе приключена съгласно условията на Договора за покупко-продажба и след получаване на одобрение от страна на регулаторните органи.

   

  Сделката за TowerCo, която се състои от повече от 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената е изцяло платена и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16).

   

  Нетните приходи от сделката възлизат на 1,218 милиарда евро и ще бъдат използвани за пълното изплащане на издадените от компанията привилегировани обезпечени облигации с номинал от 525 милиона евро с падеж през 2024 г. и привилегировани обезпечени облигации с номинал от 550 милиона евро с падеж през 2025 г. Останалата сума ще бъде използвана за по-нататъшно подобряване на кешовите позиции и ликвидността на United Group. Също така, ликвидността на компанията ще бъде допълнително подобрена със средства от бъдещи плащания от TowerCo, възлизащи на 29 милиона евро, които ще бъдат получени малко след приключването на сделката.След погасяване на главницата и натрупаните лихви по облигациите за 2024 и 2025 г., общият нетен положителен резултат за ликвидността на компанията ще възлезе на 168 милиона евро.

   

  Сделката е първа инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИКТ инфраструктура в региона на Близкия изток и Северна Африка и има портфолио от над 21 000 телекомуникационни кули.

   

  United Group и дъщерните ѝ дружества в съответните държави ще продължат да бъдат основни наематели на пасивната инфраструктура за мобилни мрежи, част от тази сделка. В тази връзка, компанията сключи дългосрочно рамково споразумение, първоначално за срок от 20 години, с последващо подновяване на всеки 8 години. Освен това e подписано споразумение за осигуряване на определено ниво на услугите, за да се гарантира непрекъснато ползване на инфраструктурата на телекомуникационните кули след приключване на сделката.

   

  Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, заяви:

  Тази сделка е много атрактивна за United Group и ни дава възможност да освободим капитал от съществуващите неосновни инфраструктурни активи, като едновременно с това се възползваме от атрактивни решения в сектора на телекомуникационните кули. Това е в съответствие с най-новите тенденции, предприети от редица телекомуникационни оператори в цяла Европа през последните години. Средствата от продажбата ще бъдат използвани за значително намаляване задълженията ни и осигуряване на допълнителни възможности за бъдещ растеж. Щастливи сме, че имаме силен партньор в лицето TAWAL, най-големият доставчик на интегрирана ИКТ инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка, в тяхната първа инвестиция в Европа и ще търсим още възможности за съвместен растеж и разширяване“.

    

  ЗаUnited Group

  Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании. За повече информация: https://united.group/

   

  28.08.2023
 • Vivacom продължава кампанията „Бизнес Великани“ с нова оферта за малкия бизнес

  Телекомът предоставя специално предложение включващо мобилен план с месечна такса от 1 лев за първите три месеца и над 200 лв. отстъпка , за избрани модели смартфони

  25 август 2023 г., София. Vivacom обяви новата си оферта за малкия бизнес чрез своята кампания „Бизнес великани“. Тя е част от политиката на телекома да насърчава и подкрепя предприемачеството и да предоставя персонализирани решения, които подобряват свързаността и комуникацията им.

   

  Новата оферта включва план Unlimited 300 с месечна такса от 1 лев за първите три месеца и отстъпки, започващи от 200 лева, на избрана селекция от смартфони. Атрактивната оферта е валидна между 21-ви август и 30-ти септември.

   

  Тарифният план Unlimited 300 от Vivacom обединява всички услуги, необходими за ефективната работа на малките фирми. В него са включени неограничени минути и SMS-и в България и роуминг в страни от ЕС. Unlimited 300 предлага също така неограничени мегабайти мобилен интернет с максимална скорост до 300 Mbps сдостъп до най-голямата 5G мрежа в България.[1] В пакета са налични 2000 MB интернет за роуминг в определени мрежи в Сърбия, Турция и Северна Македония. Абонаментният план включва и дигитален абонамент за Капитал с актуални корпоративни новини, финансови анализи и проучвания за бизнеса.

   

  „Ние разбираме нуждите и предизвикателствата, пред които е изправен малкият бизнес и затова предоставяме подходящите инструменти, от които се нуждаe, за да се развива успешно. Вярваме, че новата оферта, която направихме специално за тях, ще им помогне да оптимизират част от разходите си и така да бъдат по-ефективни. Трябва да знаят, че в наше лице имат доверен партньор, сподели Любомир Малоселски, директор „Продукти и услуги“ във Vivacom.

   

  Освен новото специално предложение, Vivacom предлага редица други решения, които подпомагат дейността на бизнеса – сред тях са дигитални решения за оптимизация и повишаване на ефективността на бизнеса, като облачна инфраструктура, ИТ консултации, телевизия за бизнеса с права за публично излъчване, онлайн магазин, създаване на уеб сайт, както и решения за защита срещу зловреден софтуер.

    

  [1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 19.05.2023 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти.

  25.08.2023
 • VIVACOM ПРИКЛЮЧИ СДЕЛКАТА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕЛНЕТ

  Тази стъпка е част от стратегията на компанията да предоставя достъп до висококачествени и иновативни продукти и превъзходно клиентско изживяване на все по-голям брой български потребители

  12 юли 2023 г., София. Vivacom финализира успешно сделката за придобиване на 100% от капитала на Телнет – един от водещите доставчици на фиксирани услуги в Северна България. Тази стъпка е част от стратегията на компанията да предоставя достъп до висококачествени и иновативни продукти и превъзходно клиентско изживяване на все по-голям брой български потребители.

    

  „Щастливи сме да посрещнем Телнет в нашето голямо семейство. С екипа на компанията споделяме една визия – предоставяне на иновативни висококачествени услуги, като поставяме клиента на първо място. Вярвам, че заедно можем да покорим нови върхове и да продължим да затвърждаваме силните позиции на Vivacom на българския пазар“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

    

  Телнет е с добре развита инфраструктура и присъствие в над 110 населени места в регионите на Велико Търново, Габрово и Русе. Операторът предлага услуги за частни и бизнес клиенти, както и разработване на индивидуални решения.

    

  „За нас е чест да се присъединим към компания от ранга на Vivacom. Тази крачка ще даде възможност на настоящите ни клиенти да получат достъп до изключително богато разнообразие от иновативни продукти и услуги и отлично клиентско изживяване за цялото семейство или бизнеса. Още веднъж отправяме благодарности към целия екип на Телнет за отличната работа, без която тази стъпка нямаше да бъде възможна“, коментираха от мениджмънта на Телнет.

    

  Сделката, одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, след провеждане на безпрецедентна задълбочена проверка, е поредната стъпка в стратегията за растеж на компанията, подхранвана от нейния фокус върху иновациите и потребителското изживяване на крайните клиенти. През последните три години Vivacom успя да се наложи като лидер на пазара с най-голямата 5G мрежа в страната*. Телекомът продължава да задава тенденции в сектора с иновативните си продукти – интерактивната ТВ платформа EON, 5G неограничени мобилни планове, 10GIGA оптична мрежа, Free2Go – първият предплатен пакет с достъп до 5G мрежа в България, и много други.

    

  _________________

  * Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 19.05.2023 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти.

   

  12.07.2023
 • САМО ЗА 2 ГОДИНИ UGI WHOLESALE РЕАЛИЗИРА УСПЕШНО РЕДИЦА ПРОЕКТИ В ЦЯЛА ЕВРОПА

  Чрез Vivacom, компанията стана одобрен доставчик на телекомуникационни услуги за GÉANT - европейската мрежа за сътрудничество в областта на научните изследвания и образованието

  10 юли 2023 г., София.Само за две години от създаването на UGI Wholesale - новото бизнес звено на United Group - се утвърди като водещ играч на пазара на едро на телекомуникационни услуги в Южна, Централна и Източна Европа.

   

  Със седалище в Гърция и офиси в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, специализираното бизнес звено на UGI Wholesale, натоварено със съгласуването на телекомуникационните дейности на пазара на едро, успешно реализира изключително сложни проекти, утвърждавайки се като регионален лидер в областта на услугите за пренос на данни, роуминга и мобилните услуги и гласовите услуги на едро.

   

  UGI Wholesale, чрез Vivacom, стана одобрен доставчик на телекомуникационни услуги за GÉANT - европейската мрежа за сътрудничество в областта на научните изследвания и образованието. Мрежата GÉANT, съфинансирана от Европейския съюз, е в основата на информационна екосистема от инфраструктура и услуги за развитие на научните изследвания, образованието и иновациите в световен мащаб.

   

  В подкрепа на мисията на GÉANT и само за две години UGI Wholesale успешно изпълни следните проекти:

  -        Един лот, възложен през 2021 г., за полагане на оптичен кабел по трасето Загреб-Любляна. Изпълнен през 2022 г.

  -        Четири лота, възложени през 2022 г., за полагане на оптичен кабел по трасетата Загреб-Белград-София-Солун и София-Букурещ. И четирите лота бяха успешно изпълнени в края на 2022 г.

  -        Три лота, възложени през 2022 г., свързване със 100G преносни услуги по трасетата Подгорица-Загреб, София-Истанбул и Истанбул-Солун. Договорените услуги ще бъдат предоставени през 2023 г.

   

  След успешното приключване на тези проекти, сътрудничеството с GÉANT бе надградено, чрез възлагането на допълнителен лот за 100G преносна услуга по трасето Тирана-София, който в момента е в процес на изпълнение. Освен това, въз основа на проведен търг, UGI Wholesale, в качеството си на партньор, сключи договор и за изграждането на 100G преносна услуга по трасето София-Скопие.

   

  По време на събитието TNC23, организирано от GÉANT и проведено по-рано този месец в Тирана под домакинството на RASH - националната изследователска и образователна мрежа на Албания, UGI Wholesale стана член на Програмата за търговско партньорство на GEANT.

   

  От името на UGI Wholesale, главният изпълнителен директор Паоло Фичини, заяви: „В UGI Wholesale сме много горди, че нашите усилия и успешното завършване на сложни проекти бяха признати и отбелязани от GÉANT, която е натоварена с изпълнението на една от най-значимите европейски инициативи. Изключително щастливи сме, че успяхме да се справим с тази мисия и своевременно отговорихме на очакванията на нашите партньори. Нашата организация се превърна в силен регионален играч, който постига висококачествени резултати по мащабни проекти, изпълнявани съгласно строги изисквания. UGI Wholesale е доверен и надежден партньор в региона“.

   

  Телекомуникационната мрежа на United Group се простира в цяла Европа и обхваща Холандия, Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, България, Черна гора и Гърция, а оптичната мрежа на компанията има достъп до общ пазар с над 40 милиона потребители, като предлага покритие на центрове за данни, което я прави единственият независим оператор в региона с толкова обширен обхват.

   

  10.07.2023
 • Vivacom с бронзово отличие на наградите ФАРА 2023

  Арт инсталацията „Unlimited Space“ на телекома бе отличена в категорията „Пространствен дизайн“

  25 юни 2023 г., София. Vivacom получи бронзов приз на 23-тото издание на фестивала ФАРА в категорията „Пространствен дизайн“, благодарение на арт инсталацията си „Unlimited Space“. Телекомът беше награден по време на официалната церемония в Международния конгресен център в Бургас, която се проведе на 10 юни. ФАРА се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и е най-големия фестивал на творческите индустрии в страната.

   

  „Unlimited Space by Vivacom“ е вдъхновена от идеята за пълна свобода и неограничени възможности за общуване, която отразява мисията на плановете Unlimited нателекома. Автор на инсталацията е визуалният артист Венелин Шурелов, а съвместни партньори на проекта са Direct Media Kres и Noble Graphics.

   

  „Посетителите на „Unlimited Space by Vivacom“ останаха впечатлени от стаята, която представлява иновативна конструкция във вътрешността на която са комбинирани огледала, видео проекция с динамично съдържание и съвременно градско озвучаване с електронни елементи. Автор на звуковия дизайн е Иван Шопов. Със своя уникален дизайн тя даде възможност на посетителите да видят своя мултиплициран образ, да потърсят различен ракурс и да намерят най-добрата гледна точка към себе си“, споделя Желяз Кольовски, директор Маркетингови комуникации във Vivacom.

   

  Арт инсталацията беше представена в три мола в София, Пловдив и Бургас, както и в зала „Христо Ботев“ по време на финала на Световното първенство по футбол. Трима печеливши посетители си спечелиха iPhone 14, а един щастливец си тръгна с PlayStation 5 от специалните томболи, организирани от Vivacom.   

    

  Поводът за създаването на арт инсталацията бяха обявените от Vivacom през миналата есен планове Unlimited. Телекомът даде на своите клиенти възможността да общуват без граници – пакетите включват неограничени минути, SMS-и и мегабайти в България.

  25.06.2023
 • 17 студенти завършиха „Vivacom Техническа академия“ 2023

  За 13 години в Академията са се обучавали над 200 студенти

  22 юни 2023 г., София. 17 студенти от Техническия университет в София завършиха успешно тринадесетото издание на „Vivacom Техническа академия“. Академията е един от дългогодишните проекти на Vivacom за развитие на млади таланти, чрез който студентите в продължение на 2 учебни семестъра придобиват ценен практически опит и специфични технически познания в областта на телекомуникациите.

   

  Участниците преминават седем лекционни курса, водени от експерти във Vivacom, съвместно с преподаватели в ТУ – София. С помощта на лекторите, студентите се запознават със специфични теми за телекомуникационната сфера и работата във Vivacom през дисциплините: „Софтуерни продукти и бази данни“, „Стратегия и развитие на телекомуникационните мрежи“, „Търговски решения“, „Правна рамка и регулация на телекомуникациите“ и „Технически английски език“. Освен специфични технически познания, младежите развиват и полезни умения за комуникация и поведение в реална бизнес среда през курсовете „Управление на проекти“ и  „Презентационни умения и Бизнес етикет“.

   

  „Най-важната идея на „Vivacom Техническа академия“ е студентите да имат възможност да се докоснат до реална работна среда и да придобият необходимите практически знания и опит, които ще им бъдат от най-голяма полза в бъдещата реализация в сферата. Академията е един учител, който дава безценни знания и основа за започване на професионален път, през които трябва да преминават все повече студенти всяка година“, сподели проф. Илия Илиев, декан на факултет по Телекомуникации в Технически университет – София.

   

  „Ще продължим да развиваме „Vivacom Техническа академия“, защото вярвам, че най-добрите резултати се постигат когато бизнеса и образованието работят заедно и партньорството ни с ТУ – София го доказва на практика. Това е най-добрият начин да се комбинират знанията, практиката и опитът и да се прилагат в бизнеса. Впечатляващите резултати вече са факт - в академията ни до сега са участвали над 200 студенти, над 80 от тях са преминали и стаж в компанията, a повече от 40 все още работят при нас“, сподели Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom, по време на закриващата церемония на „Vivacom Техническа академия”.

   

  „Vivacom Техническа Академия“ е насочена към студенти в трети и четвърти курс от факултета по Телекомуникации и цели да им помогне да наградят своите знания за новите технологии и телекомуникациите. Завършилите успешно получават сертификат от „Vivacom Техническа академия”, който подпомага балообразуването на оценката за магистратура.

   

  Тази година участниците в Техническата академия на Vivacom посетиха и ключови обекти на компанията – най-голямото съоръжение за  сателитни комуникации – „Телепорт Плана“ и Центъра за управление на мрежата и услугите, където се запознаха с историята и значението на обектите и техните функции.

   

  22.06.2023
 • Vivacom ще проведе технически тестове на ORAN технологията в България

  United Group и Parallel Wireless се споразумяха да направят технически тестове на новата технология – отворена мрежа за радио достъп (ORAN) – в България, като използват мрежата на Vivacom

  14 юни 2023 г., София. United Group и Parallel Wireless се споразумяха да направят технически тестове на новата технология – отворена мрежа за радио достъп (ORAN) – в България, като използват мрежата на Vivacom.

   

  Базираната в САЩ компания Parallel Wireless е водещ доставчик на технологията ORAN, която обхваща мрежи от всички поколения, в т.ч. 2G, 3G, 4G, 5G. Техническите тестове в България ще включват ORAN 2G, 4G и 5G в клъстер от базови станции, които ще демонстрират успешното реализиране на ORAN мрежи както в градска, така и в слабо населена среда. Целта е да се демонстрира мобилна услуга с еквивалентно или подобрено качество, в сравнение със съществуващите традиционни мрежи за радиодостъп (SRAN). Ще бъдат проведени лабораторни и полеви тестове, за да се гарантира, че технологията може да работи на територията на страната и в съществуващата мрежа на Vivacom.

   

  „ORAN разширява избора на доставчици и възможностите за така необходимите иновации в сектора на мобилните радиомрежи“, заяви Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom. „Технологията ще осигури гъвкавост и конкурентоспособност за операторите и по-добри услуги за клиентите. Надяваме се, че тези технически тестове ще бъдат първата стъпка от навлизането на технологията ORAN в България“, допълни Андреев.

   

  Доскоро мобилните оператори можеха да разчитат на ограничен брой доставчици за осигуряване на пълната мрежова инфраструктура, включително хардуер и софтуер. ORAN разделя хардуерните и софтуерните компоненти и по този начин осигурява гъвкавост на мобилните оператори да изграждат мобилните мрежи, като използват компоненти от различни доставчици.

   

  „България е чудесно място за представяне на предимствата на ORAN, демонстрирайки гъвкавостта и адаптивността на технологията. Това дава свобода на United Group и Vivacom да избират различни доставчици, а не да са принудени да се обвързват само с един“, каза Стив Папа, основател и главен изпълнителен директор на Parallel Wireless.

   

   

  За United Group

  Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.

   

  За повече информация: https://united.group/

   

  За Parallel Wireless:

  Софтуерната платформа ALL G (2G, 3G, 4G, 5G) Open RAN на американската компания Parallel Wireless е внедрена при глобални оператори на мобилни мрежи на шест континента и представлява отворена, сигурна и интелигентна RAN архитектура за осигуряване на безжична свързаностза всички, навсякъде и по всяко време.

   

  За повече информация посетете: www.parallelwireless.com

   

   

  14.06.2023
Open cookie bot settings
към контакти