Новини

VIVACOM демонстрира 5G в реалната си мрежа X

31.10.2019

31.10.2019 г. гр. София VIVACOM провежда успешни тестове на 5G в реалната си мрежа и е готова технологично за старта й. Това стана ясно на специално събитие, на което телекомът демонстрира възможностите си за преминаване към мрежата от пето поколение. Компанията благодари за  конструктивен диалог с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията относно освобождаването на необходимия честотен ресурс, който да даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г.

 

„Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Хората днес очакват достъпна, сигурна и налична по всяко време свързаност. Истински успешните компании като VIVACOM трябва да са способни да развиват пазара и да допринасят за напредъка на обществото, като предвиждат бъдещите потребностите на клиентите.  Тук идват възможностите на 5G свързаността, мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна“, каза главният изпълнителен директор Атанас Добрев. 

 

„5G - това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни. Мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата“, разказа главният технически директор Радослав Златков.

 

Предимствата на мрежата от ново поколение са огромни- тя ще допринесе за  автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Ще направи реалност умния дом. И още – благодарение на 5G мрежата дигитализация на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки. Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия- правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност. 

 

В лабораторни условия VIVACOM постигна скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си.

  

Повече от 100 души присъстваха на събитието, което се проведе пред сградата на VIVACOM. Гостите, сред които вицепремиерът по икономическата и демографската политика Мариана Николова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на КРС Иван Димитров наблюдаваха в реално време три демонстрации от три различни географски точки, чрез които се увериха във функционалността на 5G мрежата на VIVACOM.

 

Като продължение на инициативата за дигитализация на обучението в училище Образование 4.0 VIVACOM демонстрира приложението на 5G в сферата на образованието – бърза връзка, възможност за свързване на много устройства, нулево забавяне на преноса на данни. Гостите проследиха как протича дигиталното дистанционно обучение с помощта на учители и ученици, разположени на различни места. Урокът се проведе чрез интерактивна дъска и таблети и доказа възможностите и приложимостта на дистанционното обучение в реалния учебен час.

 

Гостите на събитието присъстваха и на концерт на живо като проследиха как се прави музика от разстояние с възможностите на 5G мрежата. Популярните изпълнители Любо Киров и Павел и Венци Венц, които бяха разположени на различни географски локации, изпяха най-новия си хит „Не бих могъл“ в синхрон и без никакво забавяне на звука и картината, каквото е невъзможно с настоящите мрежи.  

 

Зашеметяваща беше и третата демонстрация - свободно падане от 1000 м., което гостите наблюдаваха през VR очила благодарение на светкавичния пренос на данни и капацитета на 5G мрежата на VIVACOM. Скокът с висока доза адреналин беше изпълнен от Веселин Овчаров – поставил множество световни рекорди в парапланеризма, специално за гостите на събитието.

 • VIVACOM с най-бързата мобилна мрежа и в Европа според Ookla

  Телекомът подарява 10 000 MB на своите клиенти през приложението My VIVACOM

  01.09.2020 г. гр. София Мобилната мрежа на VIVACOM се доказа като най-бързата в Европа*, като отбелязва най-висок Speed ScoreTM **, базиран на строгите анализи на Ookla на инициирани от потребителите тестове, направени със Speedtest®. Резултатите са базирани на анализ за първата половина на 2020 г., като за периода са направени над 127 000 теста от над 44 000 уникални потребители в България.

   

  За да се насладят на най-бързата мобилна мрежа в Европа, VIVACOM подарява 10 000 MB на своите клиенти през приложението My VIVACOM.

  Като част от United Group, водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, VIVACOM затвърждава лидерството си не само в България, но и в цяла Европа. Това е доказателство за ангажимента на United Group да инвестира в развитието на най-модерните мрежи и услуги на всичките си пазари за максимално удовлетворение на клиентите.

   

  „VIVACOM откри формулата на успеха, който е функция на опита, усилията и инвестициите. Скоростта и свързаността са главна предпоставка за качество на живота – динамиката насъвремието изисква все по-бърза, качествена и сигурна мрежа. VIVACOM получи заслужено признание за мобилната си мрежа и в европейски мащаб, чието изграждане и поддържане е плод на дългогодишните инвестиции, резултат от постоянните усилия на едни от най-добрите инженери и специалисти по телекомуникации. Горди сме, че можем да  предлагаме най-доброто на клиентите си“, каза главният технически директор Радослав Златков. 

   

  Само за 2019 г. VIVACOM е инвестирала 205.3 млн. лева в технологичната си инфраструктура.

   

  Повече информация може да прочетете тук: https://www.vivacom.bg/bg/mobilna-mreja

   

  * Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за първите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM на www.vivacom.bg.

   

  ** Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

  01.09.2020
 • ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ ПРИДОБИВАНЕТО НА FORTHNET ОТ UNITED GROUP

  United Group затвърждава позицията си на водещ телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа, като разширява географското си присъствие в Гърция

  Амстердам, Холандия и Брюксел, Белгия, 18 август 2020 г.:

  United Group, водещият телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа, с мажоритарен собственик BC Partners, получи одобрението на Европейската комисия, съгласно Регламента за сливанията на ЕС, за закупуване на Forthnet S.A., известен доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция. Одобрението на Hellenic Telecom and Post Commission (Гръцка комисия за телекомуникации и пощенски услуги) се очаква преди финализирането на сделката.

   

  Навлизането на United Group на гръцкия пазар е поредната важна стъпка в европейската й стратегия за разрастване и тя допълнително затвърждава  позицията си на лидер в индустрията, опериращ в осем държави в региона. Одобрението за Гърция дойде няколко седмици след придобиването на българския водещ телекомуникационен оператор Vivacom и на Tele2 Croatia по-рано тази година. Това е третата мащабна сделка на United Group, откакто тя стана част от инвестиционния фонд BC Partners през март 2019 г.

   

  Forthnet е водещ доставчик на услуги за домашно забавление и комуникации в Гърция, с приходи от 260 милиона евро. Неговите 1 000 служители осигуряват услуги на почти 700 000 абоната и над 40 000 компании.

   

  Оперирайки както в телекомуникационния, така и в медийния сектор, платформата United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа и ще завърши годината с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители.Придобиването на Forthnet ще увеличи размера на United Group до 1.7 милиарда евро проформа годишни приходи.

   

  С ясна визия и стратегия за бъдещето, United Group придобива още един оператор в региона с цел да предоставя най-новото поколение телеком и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 38 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят.

   

  За допълнителна информация може да се обръщате към: office@united.group

  18.08.2020
 • VIVACOM внедри термокамери в Община Плевен и термоотчитаща рамка в Областна управа Благоевград

  Цялостно решение за температурен контрол в обществени или бизнес сгради е едно от последните и най-иновативни технологични решения в портфолиото на VIVACOM.

  12.05.2020 г. гр. София Цялостно решение за температурен контрол в обществени или бизнес сгради е едно от последните и най-иновативни технологични решения в портфолиото на VIVACOM.

  В условията на продължаваща борба с епидемията, причинена от COVID-19, опазването на здравето на служители, клиенти и посетители ще е водещо за всяка компания или институция. Една от най-подходящите мерки за това е измерването на телесната температура на всеки, влизащ в сграда или затворено помещение. VIVACOM вече предлага такова решение с термокамери, измерващи телесната температура автоматично и безконтактно с високоточен инфрачервен термометър. Точността е една от най-важните характеристики на тези системи, защото отчитат резултати до +/– 0,2°C. 

   

  От началото на извънредното положение до сега VIVACOM e инсталирала 5 броя термокамери в обекти на Община Плевен. Те са снабдени с опцията за лицево разпознаване и създаване на база данни. При нужда, това улеснява установяването на преминалите хора.

   

  Друг вид решение е метал-детекторна рамка с термоотчитане. Компанията инсталира такова в Областната управа Благоевград, като то е предоставено от община Благоевград. Рамката отчита температурата на всеки преминал през нея и мигновено сигнализира ако има повишена такава, за да се предприемат необходимите мерки.

   

  Иновативното решение е подходящо както за обществени сгради и обекти на държавната администрация, така и за офиси, складове, центрове за обслужване на клиенти и всякакъв вид работни помещения на компаниите, които се грижат за здравето на своите служители, клиенти и партньори. С такива термокамери вече са оборудвани офисите на „Доли медия студио“. Компанията се доверяват на новата технология за превенция на разпространението на COVID-19, за да продължи нормалното функциониране на бизнеса си по време и след приключване на извънредното положение.

  12.05.2020
 • VIVACOM затвърждава лидерството си за най-бързата мобилна мрежа в България според изследване на Ookla

  Резултатите са базирани на анализ през първото тримесечие на 2020 г., като за периода са направени над 62 000 теста от над 26 000 уникални устройства в мрежите на всички оператора у нас.

  05.05.2020 г. гр. София Мобилната мрежа на VIVACOM за пореден път се доказа като най-бързата в България, като отбелязва най-висока средна скорост за download в сравнение с тестовете в останалите мобилни мрежи, направени от потребители в цяла България с приложението Speedtest® на Ookla[1]. Резултатите са базирани на анализ през първото тримесечие на 2020 г., като за периода са направени над 62 000 теста от над 26 000 уникални устройства в мрежите на всички оператора у нас.

    

  VIVACOM беше с най-добри резултати по същия показател и през предходните две тримесечия – трето и четвъртото тримесечие на 2019 г. Отличията са резултат на дългогодишните постоянни инвестиции на компанията в развитието на мрежата и услугите. Само за 2019 г. VIVACOM е инвестирала 205.3 млн. лева в технологичната си инфраструктура.

    

  Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM може да видите тук: https://www.vivacom.bg/bg/mobilna-mreja

   

  [1]„Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® от тестове, проведени на територията на България през първото тримесечие на 2020г. за средна скорост на изтегляне (download) в мобилната мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на VIVACOM: www.vivacom.bg.“

   

  05.05.2020
 • #ОставамВкъщи VIVACOM дарява първите месечни такси за нови услуги през април за борбата с COVID-19

  След решението си да дари 900 000 лв. на Министерство на здравеопазването заедно с United Group, VIVACOM продължава инициативите си за по-бързо овладяване на епидемията и връщането на обществото към обичайния начин на живот и работа.

  #ОставамВкъщи

   

  VIVACOM дарява първите месечни такси за нови услуги през април за борбата с COVID-19

  Компанията ще дарява и 1% от всяко плащане с Pay by VIVACOM  

   

  01.04.2020 г. гр. София След решението си да дари 900 000 лв. на Министерство на здравеопазването заедно с United Group, VIVACOM продължава инициативите си за по-бързо овладяване на епидемията и връщането на обществото към обичайния начин на живот и работа. Компанията ще дари сумата на първите месечни такси за всички нови активирани абонаменти услуги през месец април да подпомогне лечебните заведения и българските медици в  борбата срещу COVID-19. А за всички услуги, които са активирани онлайн за същия период, VIVACOM ще дари сумата на удвоената месечна такса.  

   

  В първата седмица на месец май компанията ще обяви натрупаната сума, както и разпределянето й спрямо важните и актуалните към този момент дейности за справяне с епидемията, които се нуждаят от финансиране.

   

  VIVACOM насърчава потребителите да си останат вкъщи, да използват дигитални канали и да правят всичко, което е възможно, онлайн. За тяхно улеснение фиксираните услуги на компанията – интернет и телевизия, вече могат да се завяват през онлайн магазина - https://www.vivacom.bg/bg/zajavka-za-usluga-za-doma

   

  Дигиталният портфейл Pay by VIVACOMдава още възможности на потребителите да ограничат излизанията си и боравенето с банкноти, монети и карти и така да предпазят себе си и околните от разпространяване на вируса.  С Pay by VIVACOM  могат да се извършват безконтактни плащания на ПОС терминал, онлайн плащания чрез виртуална дебитна карта, както и парични преводи към трети лица. Сега VIVACOM дава на клиентите си още една причина да плащат с приложението – компанията ще дарява на Министерството на здравеопазването 1% от сумата на всяко плащане, направено с Pay by VIVACOM през април.

   

  Повече информация за иницитивите и за всички допълнителни услуги, които VIVACOM предоставя във връзка с извънредното положение, може да видите тук:

   

  https://www.vivacom.bg/bg/donation и https://www.vivacom.bg/bg/home

   

  Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.

  01.04.2020
 • Мрежата на VIVACOM работи без затруднения в условия на повишен трафик

  VIVACOM има пълна готовност да поеме увеличаващият се трафик и да обезпечи нарастващите нужди на хората от възможности за комуникация, както в мобилната мрежа, така и във фиксираната.

  19.03.2020 г., София Няколко дни след обявяване на извънредно положение в цялата страна и преминаване на голям брой служители към модел на работа от вкъщи, а ученици и студенти към дистанционно обучение, в мрежата на VIVACOM отчитаме повишен трафик, но всички услуги работят безпроблемно.

   

  Към 18.03.2020 г. данните показват:  

   

  • Мобилна мрежа, гласов трафик – изговорени 67.8 милиона минути за деня (увеличение с 34% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)
  • Мобилна мрежа, трафик на данни – използвани 309 TBytes за деня (увеличение с 13% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)
  • Фиксирана мрежа, гласов трафик – изговорени 5.1 милиона минути за деня (увеличение с 30% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)
  • Фиксирана мрежа, трафик на данни – използвани 3797 TBytes за деня (увеличение с 25% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)

   

  VIVACOM има пълна готовност да поеме увеличаващият се трафик и да обезпечи нарастващите нужди на хората от възможности за комуникация, както в мобилната мрежа, така и във фиксираната. Доброто представяне на мрежата и услугите дори в извънредна ситуация като настоящата се дължи на дългогодишната стратегия на компанията да инвестира значителна част от приходите си обратно в развитието на технологичната инфраструктура. Само за 2019 г. 20% от приходите на компанията бяха вложени в развитието на това направление, а за изминалите 10 години сме инвестирали близо 2 милиарда лева в подобряване на мрежата, продуктите и услугите си.

   

  Освен на сериозния дял инвестиции, доброто представяне на мрежата се дължи и на правилното й планиране и изграждане, реализирано от техническите ни експерти със  сериозен опит, знания и професионализъм в сферата на телекомуникациите.

   

  В тази необичайна ситуация на ежедневно растящ трафик възможността за гъвкаво препланиране и увеличаване на капацитета, където е необходимо, е от съществена важност. Приетият на първо четене законопроект, с който се намалява административната тежест и сроковете за обновяване на мобилните станции, ще помогне значително да запазим качеството на услугите към населението в условията на повсеместна работа онлайн и следва да бъде окончателно гласуван възможно най-скоро.

   

  Модернизацията на мобилната мрежа на VIVACOM в последните години включваше въвеждане на технологията Single RAN. Чрез нея са оптимизирани всички сайтове на оператора, така че едно и също оборудване да поддържа 2G, 3G и 4G. Тази технология е по-ефективна, защото позволява динамично прехвърляне между наличните спектри в зависимост от конкретното потребление в момента, така че да осигури възможно най-качествена връзка на потребителите.

   

  Друго важно предимство на VIVACOM е, че абсолютно цялата ни мрежа е GPS синхронизирана, т.е. всеки сайт за достъп има GPS и работи така, че всяка клетка работи синхронно с другите, за да може да осъществим динамично споделяне на спектъра. В допълнение, в градовете 75% от базовите ни станции са свързани с оптичната мрежа. Всичко това ни позволява да възможност за пренасочване на ресурсите между 2G, 3G и 4G в зависимост от натоварването на капацитетите.

    

  Следвайки тази политика за правилно планиране и постоянни инвестиции, към края на 2019 г. успяхме да постигнем покритие на 4G мрежата от 97.58% на територията и 99.94% на населението. С нея даваме възможност на потребителите да използват скорости за мобилен интернет от 112 Mbps за download и 37,5 Mbps за upload. С още по-високи скорости се отличава 4.5G технологията, с която в края на 2019 г. покриваме 90.88% от населението на страната. Потребителите, намиращи се в нея, могат да свалят информация със скорост до 260 Mbps.

   

  Високите резултати на представянето на цялата ни мобилната мрежа бяха обективно оценени от различни независими организации, като през 2019 г. получихме награди както за покритието, така и за скоростта й от международната компания Ookla. През месец август получихме отличието за „Мобилната мрежа с най-добро покритие в страната“[1], след като VIVACOM отбелязва най-висок резултат в сравнение с тестовете в останалите мобилни мрежи, направени от потребители с приложението Speedtest® на Ookla в цялата страна. Анализът на събраните данни в различни точки на територията на България е извършен по методологията на Ookla, а данните са събирани за първите шест месеца на 2019 г. Показателят, по който мрежата ни се представя най добре – Coverage Score™, – е комплексен и обхваща както броя локации, в които даден оператор има покритие, така и качеството на самата мобилна услуга.

   

  През месец ноември станаха ясни и резултатите от анализа на Ookla за скоростите на мобилните мрежи. Данните от Speedtest Inteligence® тестове, проведени на територията на България през третото тримесечие на 2019 г. за средна скорост на изтегляне (download), показаха, че сме водещи и по този показател. Така официално заслужихме отличието „Най-бързата мобилна мрежа с най-добро покритие в България“[2]. През февруари 2020 г. VIVACOM затвърди позицията си на телекомът с най-бързата мобилна мрежа в България[3], след като постигна най-висока средна стойност за download на потребителски тестове, направени с приложението Speedtest® на Ookla през четвъртото тримесечие на 2019 г.

   

  В условията на работа и обучение от вкъщи особено важно е наличието на фиксирана интернет връзка с високи скорости. През 2019 г. един от фокусите на компанията ни беше и развитието на широколентовия достъп до интернет. Изградихме оптична мрежа в два изцяло нови града – Разград и Хасково, и така броят на покритите домакинства в страната нарасна до над 1,2 милиона в 27 града. Завършихме и основната фаза на мащабния проект за развитие на мрежа по архитектурата FTTc (FibertotheCurb), чрез която доставяме високоскоростен интернет и интерактивна телевизия на по-малки населени места. През годината добавихме 35 нови селища, с което те станаха над 150 в цялата страна или близо 470 000 домакинства.

   

  В настоящата ситуация следим постоянно параметрите за трафик на глас и данни както в мобилната, така и във фиксираните ни мрежи и имаме пълна готовност за оптимизиране или отстраняване на технически затруднения, ако възникнат такива. Техническата поддръжка е осигурена без прекъсване, като експертите ни работят в обезопасена работна среда и оборудвани с необходимите лични предпазни средства.

   

  [1]Измерването на покритието по територия е според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за първото шестмесечие на 2019 г., извършен по тяхна методология. Търговските марки на Ookla® се използват с разрешение. Повече информация www.vivacom.bg.

   

  [2]Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България през третото тримесечие на 2019 г., за средна скорост на изтегляне (download) в мобилната мрежа. Измерването на покритието по територия е според анализ на Ookla®, основаван на данните от Speedtest Intelligence® за първото шестмесечие на 2019 г. и извършен по тяхна методология. Търговските марки на Ookla® се използват с разрешение. Повече информация на www.vivacom.bg.

   

  [3]*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® от тестове, проведени на територията на България през четвъртото тримесечие на 2019г. за средна скорост на изтегляне (download) в мобилната мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM: www.vivacom.bg.

   

  19.03.2020
 • Празничен график на доставките на онлайн поръчки от VIVACOM

  VIVACOM Ви пожелава весели празници!

  Уважаеми клиенти,

   

  По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници е възможно да има забавяне на доставките на онлайн поръчки от VIVACOM е-магазин поради празничния график на куриерите:

   

  • онлайн поръчки, направени на 23-ти декември до 13 ч., ще бъдат доставени на 27-ми декември;
  • онлайн поръчки, направени между24-ти и 27-ми декември до 13 ч., ще бъдат доставени на 30-ти декември;
  • онлайн поръчки, направени на 30-ти декември, ще бъдат доставени на 2-ри януари.

   

  VIVACOM Ви пожелава весели празници!

  23.12.2019
 • Европа трябва да развива мрежите, за да стане дигитален лидер, посочва Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори

  Позицията е подписана от Атанас Добрев и още 20 главни изпълнителни директори на европейски оператори

  16.12.2019 г. Европейските граждани заслужават дигитална икономика, която да създава нови възможности за растеж и развитие на регионите и обществата. Това е целта на съществуващите мрежи и развитието на мрежи от ново поколение, се казва в общо становище на Асоциацията на европейските  телекомуникационни оператори – ETNO*, чийто член е и VIVACOM. То е подписано от ръководителите на 21 европейски оператори, сред които и главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев и е адресирано до новоизбраните институции на ЕС и до ръководителите на държавите-членки.

    

  България не изостава от европейската тенденция и трите мобилни оператора у нас заявиха още през м. юни 2019 г. в официална позиция до КРС своята готовност да инвестират над 800 милиона лева в инфраструктура от ново поколение, ако държавата направи необходимото да ревизира таксите за спектър и да облекчи на законодателството за обновяване на мрежите. След конструктивния диалог между телекомите и КРС, регулаторът вече предприе конкретни стъпки, като предложи за приемане на Министерски съвет ревизирана тарифа за таксите. Междувременно се водят разговори за законодателни облекчения с народните представители.

    

  Цифровата инфраструктура и разработването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа, заложени в дневния ред на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Качествата и възможностите на мрежите - 5G, оптичната мрежа и останалите гигабитови мрежи са важна предпоставка за устойчив растеж, иновации и предоставяне на широк диапазон цифрови услуги, базирани на бързия обмен на големи обеми данни. Според ETNO инвеститорите трябва да бъдат насърчени да изграждат и оптимизират националните и трансгранични мрежи в телекомуникационната инфраструктура.

     

  „Ние сме уверени, че цифровите мрежи са основен фактор за европейските социално-икономически и геополитически амбиции. Готови сме да работим заедно с цялото общество и с новото ръководство на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет, за да превърнем амбицията в реалност“, се казва още в становището на ETNO.Цялото становище може да намерите на https://www.etno.eu/news/all-news/655-ceos-statement-digital-networks.html

    

  Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори е създадена през 1992 г. Тя обединява главните инвеститори в иновативни и високотехнологични платформи и услуги в областта на телекомуникациите. В нея членуват 39 компании, които съставляват 70% от инвестиционния капитал в сектора. VIVACOM е единственият оператор от българския пазар, който е директно представен в ръководството на Асоциацията, през 2019 г. Жанет Захариева – главен съветник на УС на VIVACOM, е преизбрана в изпълнителния борд на ЕТНО за втори 3-годишен мандат.

  16.12.2019
 • Главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев е отличен за „Мистър Икономика“

  Престижният конкурс се провежда съвместно от сп. Икономика и КРИБ

  13.11.2019г, гр. София Атанас Добрев – главен изпълнителен директор на VIVACOM, спечели голямото отличие „Мистър Икономика“ в конкурса, провеждан съвместно от сп. Икономика и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Наградите, известни като „Оскарите на бизнеса“, се връчват за 29-та поредна година. Номинациите се правят в КРИБ, като не е задължително да бъдат за членове на Конфедерацията, а победителите в категориите Мистър и Мисис Икономика се определят след гласуване от УС на КРИБ. Отличията се присъждат на изявени предприемачи и мениджъри, които са допринесли за развитие на икономиката в страната, насърчаване на инвестициите, създаване на нови работни места.

    

  Наградата за Атанас Добрев идва в годината, в която брандът VIVACOM празнува своята 10-годишнина. Това е период, в който компанията се трансформира в дигитален телеком от ново поколение, предлагащ на своите клиенти пълно портфолио от телекомуникационни услуги, както и иновативни решения за нуждите на бизнеса и правителствения сектор.

    

  Атанас Добрев е начело на VIVACOM от 2013 година. Под негово ръководство компанията достига и запазва лидерска позиция на българския телеком пазар - VIVACOM е оператор номер 1 по общи приходи за седем поредни години, отчитайки резултатите за 2018 г. до момента. „Името на наградата  в известен смисъл  е подвеждащо, защото независимо, че е персонализирана - Мистър Икономика - това със сигурност е награда за приноса на най-големия телеком в България към икономиката на страната. Затова приемам Мистър икономика 2019 като награда за усилията на целия екип на VIVACOM“ сподели Атанас Добрев по време на церемонията и допълни: „За нас да бъдем лидери на  пазара означава преди всичко отговорност към стратегията за развитие на цялото общество в посока на дигитализацията на българската икономика и възможността й да бъде конкурентноспособна на световния пазар. Щастлив съм, че нашите усилия в тази посока са оценени.“.

  13.11.2019
 • United Group, собственост на BC Partners, придобива VIVACOM

  Второто широко мащабно придобиване в рамките на последните 9 месеца от BC Partners затвърждава позицията на United Group като водещ телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа

   

  Второто широко мащабно придобиване в рамките на последните 9 месеца от  BC Partners затвърждава позициятана United Group като водещ телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа   

   

   

  Амстердам и Лондон, 7 ноември 2019: United Group, водещият телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа бе избран да придобие Vivacom, най-големият телеком оператор в България.

  Това придобиване е втора голяма сделка за United Group след придобиването им през март 2019г. от BC Partners, базиран в Лондон и Ню Йорк, което се счита за една от най-големите сделки в региона. Придобиването ще ускори растежа на United Group, ще разшири географското ѝ присъствие и ще затвърди позицията на компанията като лидер в телеком индустрията в Югоизточна Европа. Към момента United Group развива дейността си в 6 държави в региона.

    

  Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага иновативни услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

   

  Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 г., когато бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от United Group.

     

  Виктория Боклаг (Victoriya Boklag), главен изпълнителен директор на United Group: “Vivacom е добре управлявана компания, със силен мениджмънт и аз съм развълнувана от възможностите пред нас да изградим още по-силен бизнес. България е привлекателен пазар и това придобиване ще ни помогне да диверсифицираме още повече Групата. United Group има много добър опит в придобиването и успешното интегриране на бизнеси, основан на повече от 100 придобивания, които сме направили от старта на компанията си досега.“

   

  Никос Статополус (Nikos Stathopoulos), партньор в  BC Partners коментира: “Когато решихме да инвестираме в United Group, идентифицирахме техния бизнес модел, технология и регионално лидерство като ключови фактори за постигане на естествен растеж, подсилен от придобиване и интегриране на местни компании. С придобиването на динамичен оператор като Vivacom се радваме, че навлизаме на растящ пазар и жизнена икономика, което ще ни помогне да разширим географското си покритие в Европа.”

   

  Спас Русев, председател на надзорния съвет на Vivacom, заяви: „Тази сделка е голям успех и огромна възможност за Vivacom, клиентите ѝ и генерално за България. Благодарение на усилията на всички ни, Vivacom се превърна в един от най-успешните телекоми в Европа. А сега посреща като свои нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка - BC Partners. Vivacom ще има ключова роля в бъдещото развитие на UnitedGroup, тяхната регионална технологична и медийна платформа.”

   

  Lazard участва в сделката като финансов съветник на продавача, а CMS – като негов правен консултант. Citigroup, JP Morgan и LionTree участваха като финансови съветници на United Group, а Paul Weiss – като негов правен консултант.

    

  Повече информация за United Group:

  United Group, базиран в Амстердам, е водещият независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. Благодарение на значителни инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и собствени технологии, компанията осигурява водещи за пазара услуги на клиенти в целия регион. През последните 18 години United Group разширява присъствието си както чрез естествен растеж, така и чрез придобивания на други компании. Към момента оперира с над 4 400 служители и осигурява услуги на повече от 1 800 000 домакинства.

    

  Повече информация за BC Partners:

  BCPartners е водеща международна инвестиционна компания с над €22 милиарда активи под формата на управление на ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост. Основана през 1986 година, компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия. В момента BC Partners осъществява своята дейност на пазара чрез интегриран екип от офисите си в Европа и Северна Америка.

   

  От самото си създаване BC Partners Private Equity е финализирала 111 инвестиции в компании с обща стойност от над €135 милиарда и в момента инвестира в десетия си фонд).

  За повече информация посетете: www.bcpartners.com 

   

   

    

  За въпроси от медиите, моля потърсете:

  BC Partners

  Pro-bcpartnersuk@prosek.com

  +44 (0)20 8323 0475

   

  07.11.2019
 • Атрактивна демонстрация на 5G за гейминга във VIVACOM Tech hall

  5G мрежата на VIVACOM е еквивалентна на оптичния интернет по отношение на гейминга, доказаха с опити в реално време технологични експерти и топ геймъри

  05.11.2019 г. гр. София Четвъртата поредна демонстрация в реално време на предимствата на 5G свързаността, чрез които VIVACOM доказа технологичната си готовност за старта на 5G мрежа се проведе в иновативното пространсто VIVACOM Tech hall. Двучасовото гейминг talk-show Next-Gen: 5G Gaming, powered by VIVACOM and ESL демонстрира на практика как 5G мобилната мрежа ще промени света на гейминга. На този въпрос отговориха прочутите геймъри Преслав Иванов – @Аethelthryth и  Dido Чолаков – @Dido_D като тестваха как мрежите 3G, 4G, 5G и кабелна свързаност се отразяват на играта им.

    

  Компания им правихаДимитър Желев, мениджър „Планиране на мобилната мрежа“ във VIVACOM, Светлин Желев и Антон Белев – технологични журналисти и блогъри, които обясниха и показаха в реално време как 5G мрежата променя потребителското изживяване в практически аспект. Участие взе и Никола Гяуров - @niku, професионален CS:GO коментатор и анализатор, който разгледа 5G откъм Counter-Strike esport аспект.

    

  Гостите на събитието и десетките хиляди хора, които го проследиха чрез директен стрийминг във Facebook страниците на VIVACOM и ESL България се увериха във възможностите на 5G мрежата, които допринасят съществено за подобряване на геймърското изживяване- скоростта и забавянето са почти идентични с тези на оптичната свързаност, така че от гледна точка на гейминга практически няма разлика. 5Gсвързаността осигурява перфектните интернет условия от всяка точка, за да може да се играе любителски или състезателно без компромиси.

   

  Next-Gen: 5G Gaming, powered by VIVACOM and ESL се проведе в рамките на Sofia Game Night - най-големия градски фестивал, посветен на игрите. 

  05.11.2019
 • VIVACOM демонстрира 5G в реалната си мрежа

  Телекомът показа практическите възможностите на мрежата на живо

  31.10.2019 г. гр. София VIVACOM провежда успешни тестове на 5G в реалната си мрежа и е готова технологично за старта й. Това стана ясно на специално събитие, на което телекомът демонстрира възможностите си за преминаване към мрежата от пето поколение. Компанията благодари за  конструктивен диалог с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията относно освобождаването на необходимия честотен ресурс, който да даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г.

   

  „Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Хората днес очакват достъпна, сигурна и налична по всяко време свързаност. Истински успешните компании като VIVACOM трябва да са способни да развиват пазара и да допринасят за напредъка на обществото, като предвиждат бъдещите потребностите на клиентите.  Тук идват възможностите на 5G свързаността, мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна“, каза главният изпълнителен директор Атанас Добрев. 

   

  „5G - това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни. Мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата“, разказа главният технически директор Радослав Златков.

   

  Предимствата на мрежата от ново поколение са огромни- тя ще допринесе за  автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Ще направи реалност умния дом. И още – благодарение на 5G мрежата дигитализация на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки. Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия- правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност. 

   

  В лабораторни условия VIVACOM постигна скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си.

    

  Повече от 100 души присъстваха на събитието, което се проведе пред сградата на VIVACOM. Гостите, сред които вицепремиерът по икономическата и демографската политика Мариана Николова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на КРС Иван Димитров наблюдаваха в реално време три демонстрации от три различни географски точки, чрез които се увериха във функционалността на 5G мрежата на VIVACOM.

   

  Като продължение на инициативата за дигитализация на обучението в училище Образование 4.0 VIVACOM демонстрира приложението на 5G в сферата на образованието – бърза връзка, възможност за свързване на много устройства, нулево забавяне на преноса на данни. Гостите проследиха как протича дигиталното дистанционно обучение с помощта на учители и ученици, разположени на различни места. Урокът се проведе чрез интерактивна дъска и таблети и доказа възможностите и приложимостта на дистанционното обучение в реалния учебен час.

   

  Гостите на събитието присъстваха и на концерт на живо като проследиха как се прави музика от разстояние с възможностите на 5G мрежата. Популярните изпълнители Любо Киров и Павел и Венци Венц, които бяха разположени на различни географски локации, изпяха най-новия си хит „Не бих могъл“ в синхрон и без никакво забавяне на звука и картината, каквото е невъзможно с настоящите мрежи.  

   

  Зашеметяваща беше и третата демонстрация - свободно падане от 1000 м., което гостите наблюдаваха през VR очила благодарение на светкавичния пренос на данни и капацитета на 5G мрежата на VIVACOM. Скокът с висока доза адреналин беше изпълнен от Веселин Овчаров – поставил множество световни рекорди в парапланеризма, специално за гостите на събитието.

  31.10.2019
Каталог
към контакти