Често задавани въпроси

Тарифиране в роуминг

 

Роуминг тарифирането се осъществява на база цени за преференциални и непреференциални мрежи за всяка от 4-те роуминг зони. От 15.06.2017 г. се въвеждат следните промени при таксуването на услугите в роуминг в страни от Европейския съюз:

 

  • Включените във Вашия тарифен план/допълнителен пакет минути към други национални мрежи са валидни за изходящи роуминг разговори към всички номера от страните в целия Европейския съюз и България, без допълнителни такси.
  • След изчерпване на включените минути към други национални мрежи или ако нямате включени минути към други национални мрежи, изходящите разговори в роуминг в Европейския съюз се тарифират по цена за разговор към други национални мрежи според използвания от Вас тарифен план.
  • Входящите повиквания при използване на услугата в роуминг в Европейския съюз са безплатни.
  • За тарифни планове/допълнителни пакети с включено неограничено количество MB, потреблението на MB в роуминг в ЕС е без допълнителна такса в определен обем. Минималният обем MB се определя спрямо месечната такса за тарифен план/допълнителен пакет. След изразходване на определения обем MB, се заплаща допълнителна такса от 0.0047 лв./MB с ДДС, или 0.00392 лв./MB без ДДС.
  • За тарифи с ограничен по обем MB, включените MB са валидни в страни от Европейския съюз. След изчерпването им се прилага национална цена на MB, спрямо тарифния план.
  • За тарифи без включени MB, цената на MB се определя спрямо националната цена на MB в тарифния план.
  • Цената на изходящите SMS-и в роуминг в страните от Европейския съюз се определя спрямо цената на SMS към други национални мрежи по тарифния план, който използвате, без допълнителна такса.
  • Влиза в сила Политика за справедливо използване на услуги в роуминг в страни от Европейския съюз, която определя при какви условия може да използвате мобилната си услуга в роуминг в страни от Европейския съюз без допълнителни такси. Vivacom има право да приложи допълнителни такси за ползването на всяка услуга, спрямо която е установена злоупотреба или неправомерно ползване съгласно политиката.
  • Настоящето изменение привежда тарифите на Vivacom в съответствие с изискванията на Регламент #531/2012 и Регламент за изпълнение #2016/2286

*Промените в таксуването са в сила и при ползване на услуги в роуминг в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

 

За повече информация ТУК


За ползване на роуминг на данни (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA)  са въведени финансови граници от 115 лева с ДДС и 235 лева с ДДС. Посочените финансови граници ще се прилага и за страни извън ЕС, в случаите в които посетената мрежа в посетената държава извън ЕС позволява на VIVACOM да наблюдава потреблението на своите клиенти в реално време. В случай, че посетената мрежа в посетената държава извън ЕС не позволява такова наблюдение,  при влизането си в тази държава клиентът се уведомява незабавно и безплатно чрез SMS съобщение, че няма информация относно извършеното от него потребление. В този случай VIVACOM не предоставя гаранция, че потребителя няма да превиши определената парична граница на потребление от 115 лева с ДДС и 235 лева с ДДС.  

 

Ако искате да използвате GPRS роуминг, трябва да проверите в Центъра за обслужване на клиенти или ТУК, дали операторът в съответната страна го предлага. Или просто потърсете на дисплея на своя мобилен апарат някакъв символ, напр. GPRS, антена и т.н. (Проверете упътването за употреба на мобилния си телефон!)

 

Mултимедийни съобщения (MMS) през GPRS в роуминг в страни извън ЕС се заплащат според обема на MMS съобщението по тарифите за GPRS роуминг на съответния оператор + цената на MMS съобщението. При роуминг в страни от ЕС се заплаща само цена на MMS.


Тарифи за мобилни разговори от борда на самолет  виж повече

Тарифи за мобилни разговори от борда на кораб  виж повече


Номера с добавена стойност

Информация за цените за на повикванията към номера с добавена стойност в рамките на ЕС   виж повече

 

Пример, как обажданията до номера с добавена стойност ще излизат във Вашата месечна фактура: 

Изходящо обаждане докато сте в Англия и използвате услугите на оператор Orange: 0044****** Orange-GB/Изходящи

Изходящо обаждане до номер с добавена стойност докато сте в Англия и използвате услугите на оператор Orange: 0044****** Orange-GB-PRS/Изходящи.
 
Съкращението PRS показва, че проведения разговор е към номер с добавена стойност.

 

Моля, имайте предвид, че понякога натрупаното потребление в роуминг е възможно да се отрази по вашата текуща сметка или към вашата дължима сума със закъснение от няколко дни до 2 месеца. Закъснение е възможно да се случи заради чуждестранните мобилни оператори, които изпращат информация за използваните от вас услуги в тяхната мрежа на по-късен етап. 


Подробна информация за условията и цените за ползване на роуминг услуги   виж повече

Обратно към въпросите

нагоре
Open cookie bot settings