Новини
 • МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА – 10-то ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ АРНОЛД НЮМАН

  ПЪРВАТА ИЗЛОЖБА НА АРНОЛД НЮМАН В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ТАЗИ ЕСЕН

  Между 6 ноември и 9 декември в Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени творби на един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история - Арнолд Нюман. В продължение на 70 години пред обектива му застават емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнеса на XX век.

    

  София, 9 октомври 2018 г. - Фотографската изложба на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява отфондация МУСИЗ и фондация „Америка за България“в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art Hаll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman игалерия Howard Greenberg.

    

  Експозицията ще включванад 50 фотографии и ще може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември 2018г.

  Арнолд Нюман е американски фотограф (1918 - 2006г.), познат като един от създателите на съвременната иконография. Посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

  Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти, политици: Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп,Айн Ранд, Кристиaн Диор,Капоти, Джордж Харисън, Франко, 10 американски президенти... Оставил е и много думи, с които изключително съвестно обяснява изкуството си. Един от портретите, които не успява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

    

  Творбите на Нюман разказват собствена история, сякаш мини биография на този, попаднал пред обектива на гениалния фотограф. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо трябва да си добър художник. Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро - "най-тъжната жена, която съм срещал на света", ще каже после той.

    

  Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

    

  Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят. 

    

  Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия  тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат учен в областта на фотографията, автор, куратор на изложби, професорЮинг е автор на книгата MasterclassArnold Newman, ретроспектива на удивителната кариера на един от най-продуктивните, креативни и успешни фотографи, издадена от Thames&Hudson.

  11.10.2018
 • Фотоизложбана млади автори предшества официалния старт на Синелибр

  „Любов между редовете” – в Градската градина до края на октомври

  09.10.2018 г., гр. София. От днес до края на октомври в Градската градина в София може да бъде разгледана изложбата „Любов между редовете”, с която VIVACOM обявява старта на международния кино-литературния фестивал „Синелибри”. Началото на фестивала е 10.10.2018 със специална прожекция на филма „На плажа Чезъл“ и лична среща с Иън Макюън в зала 1 на НДК.

   

  „Една от каузите на компанията ни е развитието и представянето на съвременно изкуство и особено – на млади български таланти. Даваме възможност и насърчаваме творци с нетрадиционен поглед и разбиране да изразят себе си и това е мисия, която VIVACOM следва дългосрочно”, коментира Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации”.

   

  След оспорван фотоконкурс авторитетно жури избра 18 творби на млади фотографи с интересен и неочакван поглед върху темата.  Автори на отличените снимки са Пламен Янков, Гергана Курукювлиева, Алиса Димитрова, Владимир Михайлов, Владислава Григорова, Вяра-Мария Миланова, Велиана Кашева, Павел Вълчев, Корнелия Георгиева, Даниел Георгиев, Десислава Игнатова, Ирен Георгиева, Диляна Петрова и Николина Караганчева.

   

  Журито в лицето на Жаклин Вагенщайн, Гергана Мудова, Георги Лозанов, Ивайло Петров и куратора Мариета Ценова беше впечатлено от креативността на участниците и затова избра не 10, а цели 18 творби. 

  Снимката „Лейди и скитникът“ на Гергана Курукювлиева беше най-високо оценена от журито и получи камера за моментални снимки Leica Sofort. Младата авторка ще получи като награда пълно техническо обезпечаване за реализация на свой самостоятелен фотографски проект, осигурено от утвърденият фотограф Ненчо Балкански.

   

  За трета поредна година VIVACOM е основен партньор на международния кино - литературен фестивал „Синелибри”, който си извоюва място на едно от най-големите културни събития на сезона. В рамките на фестивала киното, литературата и музиката намират пресечна точка и взаимно допълват изразните си средства.

   

  „Компанията ни се гордее да застава зад подобниинициативи, защото смятаме, че подкрепата на културата е отговорност и мисия.Нашата цел и работа като телеком е да свързваме хората посредством технологиите,да направим така, че те да комуникират по-лесно помежду си. С фестивала„Синелибри” ние съдействаме за това хората да общуват и да се разбират взаимнопосредством изкуството”, допълва Веселка Вуткова.

   

  09.10.2018
 • Умна система за видеонаблюдение внедри VIVACOM в община Поморие

  С нея телекомът подпомага местната власт в усилията й да повиши сигурността по пътищата и да намали битовата престъпност

  16.06.2018 г. - Модерна система за видеонаблюдение заработи в Поморие, след като VIVACOM внедри технологията на територията на общината. Партньорството беше обявено официално вчера. На събитието присъстваха министър - председателят Бойко Борисов, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на община Поморие Иван Алексиев и главният директор Продажби и член на Управителния съвет на VIVACOM Мирослав Петров.

   

  Съвременното технологично решение осигурява не просто камери, а свързаност между тях и аналитичен софтуер, чрез който автоматично може да се следи трафикът по пътищата, да се разпознават регистрационни номера на автомобили, да се засичат опасни обекти, да се сигнализира за забравен багаж, да се разпознават лица и други.

   

  Чрез съвременното оборудване местната власт цели да повиши сигурността по пътищата на територията на общината, както и да намали битовата престъпност. Според статистиките системите за видеонаблюдение допринасят за това тя да намалее с от 30 до 50 на сто. Очакванията са модерната система да подобри взаимодействието между службите за сигурност в община Поморие, да им позволи да са по-гъвкави и да реагират бързо при проблем, да им осигури информация в реално време и така да подпомогне работата им.

   

  От телекома ще следят състоянието на системата чрез своя денонощен мониторинг център, като всеки възникнал проблем може да бъде решаван незабавно. Така на практика ще бъде гарантирана непрекъсната работоспособност на видеонаблюдението. Представители на VIVACOM са обучили работещите със системата в Поморие. От компанията осигуряват още гаранционна поддръжка на камерите и софтуера към тях, както и застраховка против вандализъм. 

   

  Предлаганата от VIVACOM съвременна система за видеонаблюдение е ключова за управлението на обособени зони, населени места, транспортни артерии, стратегически обекти и паметници на културата. С нея клиентите на компанията получават ефективно и надеждно дигитално решение за защита и сигурност, което работи в реално време.

  16.06.2018
 • Асоциацията на българските градове и региони обяви своите годишни награди

  Церемонията традиционно се проведе с подкрепата на VIVACOM

  09.06.2018 г., Разлог – Най-добре управляваните и успешни общини в страната бяха обявени снощи в „Пирин Голф хотел и спа“ в  Разлог, по време на годишна среща на общините. На церемонията присъстваха председателят на АБГР Найден Зеленогорски, зам-министър МРРБ Деница Николова, евродепутати, кметове и общински представители над 200 гости и членове. Събитието се провежда за първи път с подкрепа на VIVACOM като телеком, който работи в тясно сътрудничество с българските общини и предлага редица технологични решения за тяхното по-модерно управление и улеснение на живота на жителите и гостите им. Други партньори на инициативата са  ФЕСТА и БУЛАВТО.

  Годишните национални награди на Асоциацията се раздават в 31 категории. Освен за успешно управление, общините се отличават за направените инвестиции в природата и хората; за развитие на спорта и младежките дейности; за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство, за въвеждане на иновативни подходи в управлението на общината и много други. Основен критерий за определяне на призьорите са реализираните общински проекти с ясни и устойчиви резултати.  

  По време на награждаването, Никола Гечев, Директор Корпоративни продажби от VIVACOM подчерта загрижеността на компанията за развитието на регионите в цялата страна, като изтъкна мотивите за подкрепата на телекома за българските общини, а именно: „VIVACOM разглежда отношенията си с общините не само като бизнес, но и като социална отговорност към обществото. Ние вярваме, че само когато хората от един регион имат достъп до световното знание и информация, умеят да общуват през глобалната мрежа и имат възможност за контакти с цял свят, съответната община ще може да се развива адекватно на съвременността и да е в крак с времето“.

  Призът за Областен управител за 2018 година бе връчен на Галин Григоров, управител на област Русе, а за Заместник областен управител на 2018 година бе отличен Димитър Драчев, заместник областен управител на област Стара Загора.

   

  Признание за своите постижения получиха кметовете от редица успешни общини:

  За успешно управление на голяма, средно голяма и малка община, награди поучиха съответно: Таня Христова, кмет на община Габрово, Илийчо Лачовки, кмет на община Кнежа и Янка Господинова, кмет на община Алфатар. За успешно управление на дунавска община награда получи кметът на община Лом Пенка Пенкова, а сред черноморските общини беше отличен Иван Портних, кмет на община Варна.

   

  Наградата „Инвестиции в природата и хората“ отиде при Димитър Сотиров, кмет на община Земен. Призът „Младежки дейности и спорт“ бе връчен на Ивайло Камаджиев, кмет на община Нови Пазар, а отличието „Културно-историческо наследство“ получи Емил Караиванов, кмет на община  Асеновград.

   

  Като „Община за пример“ бе посочена община Дряново, а за „Най-иновативна община“ бе определена община Пловдив. „Динамична община“ за 2018 е община Благоевград, а „Дигитална община 2018“ стана община Ловеч. „Иновативна община“ с най-много развити WiFi Зони е община Банско. Наградите в тези категории съответно получиха .... (за община Дряново), Иван Тотев,  Атанас Камбитов,  Корнелия Маринова и  

  Георги Икономов.  

   

  В останалите категории призове получиха:

  За „Градска среда“ - Румен Гунински, кмет на община Правец;

  За „Високотехнологична община“ - Маринела Николова, кмет на община Козлодуй;

   

  За „Цялостен принос към сигурността и развитието на града“ - Калин Каменов, кмет на община Враца;  

  За „Цялостен принос за електронно образование“ - Георг Спартански, кмет на община Плевен;

  За „Цялостен принос за устойчиво развитие на града“ – Димитър Николов, кмет на община Бургас;

   

  В категориите, отличаващи личностите в местните парламенти и административна власт, наградените за 2018 година са:

  „Председател на общински съвет 2018“ - Савина Петкова, председател на Общински съвет – Пловдив;

  „Районен кмет 2018“ - Наталия Стоянова, кмет на район Слатина, София;

  „Заместник-кмет 2018 /голяма община/“ - Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община;

  „Заместник-кмет 2018 /малка община/“ - Петя Василева, заместник-кмет на Община Тутракан;

  „Заместник-кмет на район 2018: - Любомир Ковачев, заместник-кмет на район Средец, София;

  „Общински съветник 2018 /голяма община/“ - Прошко Прошков от Столичен общински съвет;

  „Общински съветник 2018 /малка община/“ - Айхан Османов от Общинския съвет на Никопол;

  „Секретар на община 2018“ - Цвета Попова, секретар на община Мирково

   

  Асоциацията на българските градове и региони връчи специална награда на г-н Владимир Кисьов Европейски институт „Успешно партньорство 2018“, за цялостен принос за развитие на АБГР.

  09.06.2018
 • Дигиталното образование ще подготви децата за епохата на цифровата трансформация

  Кръгла маса „Образование 4.0“ очерта основни елементи на пътна карта за дигитализация на образованието в България

  До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище, която се проведе днес в София.  Форумът очерта основните елементи на дигиталното обучение  и на пътна карта за дигитализация на образованието в България. „Най-сигурният начин да се постигнат резултати в посока дигитализация е мобилизацията на всички нива", отбеляза Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. Форумът се проведе при особено голям интерес от директори на училища, преподаватели,  издатели на учебници, създатели на учебно дигитално съдържание, образователни неправителствени организации и медии. 

   

  Инициатори на събитието са „24 часа“ и VIVACOM. „За нас образованието е кауза, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, за да подпомогнем развитието на нашето общество и най-вече на децата“, подчерта Радослав Златков, главен технически директор и член на УС на VIVACOM. За компанията целта на инициативата „Образование 4.0“ е да спомогне развитието на дигиталните форми на обучение, които от своя страна ще допринесат за дигиталната грамотност и по-добрата реализация на едно цяло поколение. Ето защо компанията си поставя амбициозната цел събитието да е само началото на един дългосрочен проект, подпомагащ навлизането на новите технологии в обучението и създаването на първите дигитални паралелки“.

   

  Качественото образование означава формирането на дигитални умения у учениците и използване на технологиите в процеса на обучение, стана ясно по време на дискусиите. „Най-важната промяна с навлизането на новия закон за образованието е създаването и насърчаването на иновативни училища“, сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, подчертавайки, че „най-важното е инвестицията в хората и най-вече в учителите да се случва едновремено с инвестицията в училищната среда“.

   

  Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха представени успешни решения като „Smart school“ на VIVACOM. Платформата нателекома включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес. „Виждаме, че децата ни вече са много активни в интернет, използват технологиите постоянно и смятаме, че е правилно техните дигитални умения да бъдат използвани в учебния процес“, сподели по този повод Мирослав Петров, главен директор “Продажби” и член на УС на VIVACOM.

   

  Дигиталното обучение е интерактивно обучение, което се улеснява от технологията или от практтически инструкции, които спомагат за ефективно използване на технологиите. То обхваща прилагането на широк спектър от практики, включително: смесено и виртуално обучение, това се очерта като консенсусна рамка на дигиталното обучение. Дигиталното образование обхваща или включва поне един или няколко от следните елементи или комбинация от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; анализ на обучението с помощта на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и обучение с помощта на облачно съдържание; геймификация; дистанционно обучение с присъствени срещи или изцяло дистанционно обучение; онлайн обучение и използване на отворени образователни ресурси.

   

  България има нужда от национална стратегия за дигиталното образование с измерими цели, а

  развиването на уменията на учителите трябва да се превърне в основен приоритет, това се очерта в заключение като основна необходимост, за да може дигитализацията да навлезе по-масово в българското училище. Освен това, според Гергана Паси, основател на Национална дигитална коалиция: „Нужна е „позитивна дискриминация“ за учителите – иноватори“ .

   

  Събитието се проведе в партньорство с Дигитална национална коалиция и с подкрепата на МОН и Столична община. Водещи модератори на панелите бяха  издателят на вестник „24 часа“ Венелина Гочева, основателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и Ангел Георгиев, координатор по НП "Обучение за ИТ кариера".

   

  Дискусията бе проследена онлайн на 24chasa.bg

  01.06.2018
 • Операция Жълти стотинки набра 70 000 лева в помощ на деца с множествени увреждания

  Даренията ще бъдат насочени към „Център за Надежда“ в София, за дългосрочно осигуряване на още рехабилитатори и подобряване на грижата на децата с множествени увреждания, които го посещават.

  23.05.2018 г. – Осмото издание на националната дарителска кампания на VIVACOM Операция „Жълти стотинки“ успя да набере общо 70 000 лв. Тази година инициативата подкрепя мисията на Фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO за подпомагане на деца с множествени увреждания. Даренията ще бъдат насочени към „Център за Надежда“ в София, за дългосрочно осигуряване на още рехабилитатори и подобряване на грижата на децата с множествени увреждания, които го посещават. Това ще облекчи значително ежедневието им и ще подобри качеството им на живот. Ще донесе повече спокойствие за техните родители, които трудно съчетават сериозните грижи за дете с множествени увреждания и ходенето на работа на пълен работен ден. Средствата ще бъдат разпределени така, че да осигурят ежедневна рехабилитация на място в Центъра за следващите две години. В „Център за Надежда“ грижа и терапия получават 50 деца.

   

  В дарителската кампания на VIVACOM участваха клиенти на телекома, които имаха възможност да даряват своето ресто в магазините на компанията. В нея се вкллючиха и 25 партньора с над 1700 търговски обекта. Към тях по своя инициатива се присъединиха още десетки малки търговски обекти и много офиси в цялата страната, заявявайки от специалните „касички за жълти стотинки“. Така в инициативата се включиха отделни семейства и служители на по-малки или по-големи фирми, училища, книжарници, кафенета и магазини.

   

  Посланици на кампанията и тази година бяха певицата Белослава и легендарният гимнастик Йордан Йовчев, които с личния си пример вдъхновиха стотици хора да оставят своето ресто или да заявят специална касичка за своето работно място.

   

  Традиционните партньори на инициативата са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Cinelibri, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Inmedio, Joy Optics, KOM, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Renault-Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken и Zeiss Experience Center. Новите партньори, присъединили се тази година към кампанията, са: AndrewsLadies, Booktrading, DOMKO, Eventim, Lafka и VIPSecurity. Медийните партньори, благодарение на които повече хора имат шанса да научат за каузата, са: dir.bg, сп. Elle, вестник Стандарт, Дарик радио, Журнал за жената, Моето дете, Нова телевизия, радио FM+, Розали, actualno.com и iwoman.

   

  Всеки, който иска да помогне на каузата на „Център за Надежда“ и извън рамките на кампанията, може да направи това с банков превод по специално създадената дарителска сметка: Фондация И АЗ МОГА | IBAN: BG70TTBB94001528002490; с SMS на кратък номер 1415 или обаждане на телефон 0900 5 14 15 (цена 1лв./1,20лв. за предплатени услуги); заявяване на касичка на: kasichka@vivacom.bg

  23.05.2018
 • От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

  Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света.

  Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна фотография, обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни явления на 20 в. Първата й изложба у нас отваря врати следващия вторник, 27 март, може да бъде видяна в СГХГ до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, сред които портрети от снимачните площадки на “Апокалипсис сега”, “Слийпи Холоу”, “Сатирикон”, Тутси”, “Едуард и ножиците”,  “Планетата на маймуните”, “Австралия”, “Вавилон”.

   

  Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде представено с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия от нейния галерист Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който е сред 25-те най-влиятелни личности в съвременната фотография.

   

  София, 19 март 2018 г. - Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света. Това признание тя получава приживе не само заради своите детайлни изследвания върху живота на социалните маргинали, но и благодарение на особения си поглед към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и много други знаменитости. В същото време Марк документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява начина на живот в отделение за душевноболни жени в САЩ. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се превръща в основата на номинирания за Оскар филм „Streetwise“, чийто режисьор и оператор е нейният съпруг, Мартин Бел.

   

  Първата изложба на Мери Елън Марк у нас ще видим в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Между 27 март и 22 април в пространството на Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени 47 черно-бели фотографии от сериите “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Това е 136-та самостоятелна изложба на Мери Елън Марк, чиито творби са участвали и в още 250 групови изложби. в престижни международни галерии и музеи LACMA, Лос Анджелис, International Center of Photography, Ню Йорк, , Fotomuseum, Хага, Museum of Contemporary Photography, Франкфурт, Hasselblad Center, Гьотеборг, Kunsthal Rotterdam и т.н.

   

   

  В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - “Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment. Автор е на 21 книги, множество изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.

   

  Фотографиите на Мери Елън Марк пристигат в България от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, от 18:30 ч. ден след откриването на изложбата.

   

  Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

   

  -----

   

  Фотографската изложба на Мери Елън Марк в България е девето издание на платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява в партньорство с VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община. Експозицията може да бъде разгледана  в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Фондация МУСИЗ благодари на винарна “Братя Минкови”, която поднася комплимент към събитието със серията си вино Le Photographe, и на Гранд Хотел София.

   

  Фотокредити

  Мери Елън Марк © Федерико Фелини на снимачната площадка на "Фелини Сатирикон", 1969

  Мери Елън Марк © Плъха и Майк с пистолет, 1983

  Мери Елън Марк © Уди Алън на балкона на жилището си, Манхатън, 1979

  Мери Елън Марк © Джеф Бриджис на снимачната площадка на „Американско сърце“, 1991

  19.03.2018
 • 13 проекта получават подкрепа в третото издание на VIVACOM Регионален грант

  13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право.

  01.03.2018 г., София – 13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право. Допълнително двама от кандидатите бяха изненадани със специални награди от страна на VIVACOM.

   

  Днес, 1 март 2018 г., на специално събитие в A Hub, София бяха обявени13-те проекта, които печелят финансиране в третото издание на VIVACOM Регионален грант. С програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет. Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи. 

   

  В третото издание на VIVACOM Регионален грант кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната като 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

   

  В журито, оценило проектите, бяха Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение „Българска история“), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право). Три са основните критерия, по които те са определили победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

   

  Отличените проекти

   

  Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи ще продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.

   

  „Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда. По проектът ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.

  Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.С децата ще работят театрални професионалисти и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско. 

   

  Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето - спорт, образование, култура“ - Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

   

  Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

   

  Подкрепа получава и проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

   

  Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

   

  Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ – с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

   

  Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки - туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе . Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

   

  Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца - пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в обл. Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

   

  Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови" ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

   

  Песните на село Дряново - от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.

   

  Сдружение „Трудолюбци" от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец. След онлайн допитване, хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др. 

   

  Допълнителна подкрепа от VIVACOM получиха още два проекта –  25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години и дигитализацията на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“, свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

   

  За да подкрепят допълнително общността на организациите, които са част от VIVACOM Регионален грант, компанията и Български център за нестопанско право събра днес в Къщата на гражданските организации всички финалисти от настоящото и предходните издания на програмата. На срещата участниците се запознаха с актуални застъпнически инициативи и законопроекти, които засягат развитието на гражданското общество и получиха индивидуални консултации от експертите на БЦНП относно задължителната за всички пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в Агенция по вписванията.

  01.03.2018
 • VIVACOM се включи във форума „MySuccess.bg 2018 – Аз и Бизнесът 4.0!“

  На 22 февруари 2018 г. VIVACOM участва в 7-мото издание на форума MySuccess.bg.

  На 22 февруари 2018 г. VIVACOM участва в 7-мото издание на форума MySuccess.bg. Тази година инициативата се проведе в SoftUni гр. София, като участие взеха над 100 студенти от различни университети в България, както и няколко големи компании. Целта на събитието еда вдъхнови младите хора да се развиват в Българиякато работодателите им разкажат за възможностите, които предлагат тук и покажат добрия пример на успешни техни служители.

   

  В първата част на My Success story,Силвия Илиева - старши мениджър HR, разказа за различните проекти  и кариерните възможности във VIVACOM. Августин Миланов -старши мениджър Дигитален и търговски маркетинг, сподели с аудиторията вдъхновяващата история за пътя си от стажант до мениджър. Във втората част на събитието, VIVACOM провокира студентите да се включат в работилница на тема „Бъдещето е в SMART устройствата и технологиите… Какви са твоите умни решения за успешна кариера в България?“. Младите хора  имаха възможност да проявят креативност и да разработят подробна карта на пътя към успешната кариера.

   

  През последните години VIVACOM реализира редица програми, насочени към развитието и потенциала на младите хора в България. Освен ежегодната си Лятна стажантска програма, телекомът дава възможност на амбициозни младежи да участват в Целогодишна стажантска програма, Техническа академия, множество инициативи с партньорите ни от „Алианс за младежта“ и учебните заведения в България. През 2018 г. VIVACOM успешно продължава своята политиката  да подкрепя младите хора за навлизането им в корпоративна среда и света на телекомуникациите и технологиите.

   

  След по–малко от 3 седмици очаквайте старта на Лятната стажантска програма!

   

                                                                                    

                                                                                     дирекция Човешки ресурси

  26.02.2018
 • Работилници за безопасен интернет обучиха над 200 деца и родители

  VIVACOM подкрепи детските работилници за безопасен интернет на CoderDojo България и Дигитална национална коалиция, които се проведоха този уикенд.

  12.02.2018 г., София – VIVACOM подкрепи детските работилници за безопасен интернет на CoderDojo България и Дигитална национална коалиция, които се проведоха този уикенд. В съботния ден инициаторите организираха три работилници, които събраха над 200 родители с техните деца на възраст между 7 и 13 години.

   

  Работилниците се проведоха по повод Международния ден за безопасен интернет. Целта на заниманията беше да обяснят на децата по достъпен начин за рисковете, които крие интернет, както и да ги запознае с начините да се предпазят сами. С полезни презентации по темата участва и Страхил Чернев – ръководител на отдел „Стратегическо планиране, дизайн и контрол на мобилната мрежа“ в техническата дирекция на VIVACOM. Той даде ценни съвети на малчуганите за онлайн общуването и представи мобилното приложение „Protect your kid“, което помага на родителите да ограничават съдържанието и функционалностите, за които децата им използват смартфоните си. Апликацията е безплатна и е дело на български разработчици.

   

  Работилниците са продиктувани от необходимостта да се развие дигиталната и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст. С тази цел CoderDojo е изготвила оналйн наръчник за Безопасност в интернет за деца и родители, който може да бъде изтеглен от сайта на организацията: https://www.coderdojo.bg

   

  Събитието се проведе в партньорство с Държавна агенция за електронно управление и тяхната с инициативата #Нямадамехакнат.

   

  Политиката на VIVACOM като социално-отговорна компания е да подпомага разнообразни и креативни проекти в областта на образованието и детското обучение.

   

  CoderDojo Bulgaria е част от глобална обучителна мрежа от детски клубове за програмиране в над 60 държави. CoderDojo Bulgaria се организира от Дигитална национална коалиция и екип от доброволци, с помощта на които деца на възраст от 6 до 17 години опознават възможностите на технологиите и се учат как да създават сайтове, приложения и игри. Процесът на учене в клубовете е непринуден, забавен и съобразен с възрастта на децата

  12.02.2018
 • VIVACOM е партньор на Българския олимпийски комитет за трета поредна година

  Споразумението е за 2018 година и продължава успешното партньорство между олимпийския комитет и водещия телеком в България.

  09.02.2018 г., София – За трета поредна година VIVACOM е партньор на Българския олимпийски комитет. Договорът за партньорство между най-големия телеком в страната и БОК беше подписан официално на стилна церемония в сградата на БОК от Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийския комитет и Мирослав Петров, главен директор продажби и член на УС на VIVACOM. Споразумението е за 2018 година и продължава успешното партньорство между олимпийския комитет и водещия телеком в България.

   

  „Благодаря на ръководството на VIVACOM за подкрепата и за наново гласуваното доверие. Партньорството с компанията е много ценно за олимпийското семейство и позволява на БОК да инициира и осъществява редица проекти за подпомагане на младети ни спортни надежди и на заслужили спортни легенди,“ заяви веднага след подписването на договора Стефка Костадинова.

   

  Мирослав Петров подчерта мисията на VIVACOM да подкрепя спорта заради силата му да обединява и създава позитивни емоции, както и конкретно инициативите на БОК, насочени към привличането на повече млади хора към спорта като източник на здраве и спортсменски ценности.

   

  Още от самото начало на партньорството с БОКVIVACOM подрепя не само финансово, но и комуникационно олимпийския дух и постиженията на българските спортисти. През 2016 г. за олимпийските игри в Рио компанията подготви и излъчи в социалните медии поредица с видеа „Моята олимпийска история“ с участието на Йордан Йовчев, Йорданка Благоева, Тереза Маринова, Румяна Нейкова и Таня Богомилова. Клиповете припомнят знаковите победи на родните състезатели, които накараха цяла България да се гордее с тях.

   

  Тази година, по повод на Зимната олимпиада в Пьонгчанг, Южна Корея, VIVACOM подкрепя българския спорт с нова поредица видеа с олимпийските ни звезди Екатерина Дафовска и Евгения Раданова. Вижте емоционалната история на Екатерина Дафовска от Олимпийските игри в Нагано `98 година тук. Телекомът и БОК твърдо вярват, че така ще повдигнат духа на публиката и ще я мотивират да подкрепи отново своите спортисти и олимпийски посланици.

   

  На снимката:

  Стефка Костадинова, председател на БОК и Мирослав Петров, главен директор продажби и член на УС на VIVACOM с подписания договор за партньорство между компанията и БОК.

  09.02.2018
 • Рекорден брой кандидати за финансиране от програмата VIVACOM Регионален грант

  VIVACOM Регионален грант може да адресира най-актуалните и наболели проблеми, различни за отделните региони.

  26.01.2018 г., София – 329 проекта бяха подадени за одобрение в конкурса за финансиране по програмата VIVACOM Регионален грант, чието трето издание ще бъде тази година. Общият брой на организациите, подали документи за финансиране са 249, тъй като условията на програмата позволяват да се кандидатства с повече от един проект. За стойност на програмата се приема и фактът, че условията й не предвиждат ограничения в темата и областите на финансиране. Така VIVACOM Регионален грант може да адресира най-актуалните и наболели проблеми, различни за отделните региони. 

   

  Целта на програмата е да подпомага регионалното развитие и да подкрепя местните инициативи и в най-малките и отдалечени кътчета в страната. Като телекомVIVACOM се стреми да достигне и до най-отдалечените и трудно достъпни населени места в България в името на тяхната свързаност със света, а като компания VIVACOM подкрепя иницативността и усилията и в най-малките градове и села за по-добро образование, обучение и развитие в името на бъдещето на цялата страна. Това е и един от основните мотиви за създаването на VIVACOM Регионален грант. С безвъзмездна помощ от общо 60 000 лв, компанията подкрепя проекти и местни инициативи, които водят до устойчива промяна в региона. Програмата се осъществява от VIVACOM в партньорство с Център за нестопанско право.

   

  Проекти от 27 области в страната имат шанса да бъдат финансирани безвъзмездно, ако отговарят на критериите и бъдат одобрени от журито по програмата. Грантовата програма на VIVACOM все по-точно постига целта си – да достигне до малките населени места. Над ¼ от подадените проекти са от села и малки градчета - 59 проекта предвиждат активности в различни села от страната, докато миналата година кандидатстващите от селата проекти са били 43. 25 са проектите, подадени от малки градове с население под 10 000 души.

   

  За финанисране през тази година отново най-много проекти са подадени от НПО  - 218. В същото време се наблюдава завишен интерес към програмата от страна на читалищата – общо 80 проекта са подадени от тях. Настоятелствата на детски градини и училища също са проявили по-активен интерес – за третото издание на програмата са подадени повече проекти от училища и детски градини в сравнение с миналата година – 21 срещу 11 проекта за 2017 г.

   

  Получените проекти ще бъдат оценени от 5 членно жури от обществени личности: Любен Панов – член на Настоятелството на БЦНП, Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри, Ива Дойчинова – журналист, Иван Кънчев – основател на сдружение Българска история и Мария Чернева от БНТ. Одобрените за финансова подкрепа проекти ще бъдат представени на www.vivacomfund.bg и www.ngobg.info.

   

  Право на участие в програмата имат читалища, юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, училищни настоятелства и настоятелства към детски градини в партньорство с училища и детски градини. 

  26.01.2018
Каталог
към контакти