Новини
 • Програма за дарителство на служителите във VIVACOM с четвърто поредно признание

  Инициативата, в която служителите правят ежемесечно дарение във фонд за лечение на свои колеги и техните деца.

  14.02.2019 г., гр. София. За четвърти пореден път VIVACOM получи признание за своята програма за дарителство по ведомост VIVA Help. Инициативата, в която служителите правят ежемесечно дарение във фонд за лечение на свои колеги и техните деца, беше отличена с грамота на годишната среща на Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора и Българско дружество за връзки с обществеността. Мотото на инициативата е „Отговорна компания – отговорни служители“.

  Програмата VIVA Help е създаден в края на май 2015 г. в помощ на служители с тежки заболявания. Със събраните средства безвъзмездно се подпомагат работещите във VIVACOMи техните деца, когато разноските им не се покриват  от Здравната каса или от допълнителните здравни застраховки. Към 2018 г. над 2 000 служители даряват в полза на колегите си. Така благодарение на приноса на всеки желаещ да се включи, служителите в компанията могат да разчитат, че ще получат навременно съдействие при здравословен проблем.

  14.02.2019
 • Дигиталните учебници и видео уроците ще направят обучението в училище интересно и привлекателно

  Учениците трябва да разполагат с индивидуални устройства

  18.01.2019 г., гр. София. Дигитални учебници, видео уроци, индивидуални устройства за учениците от горните класове – това предложиха родителите, които взеха участие в третата поредна среща от инициативата Образование 4.0 на VIVACOM и в. „24 часа“. Повече от 100 родители на ученици от десетки столични училища участваха в оживената дискусия в литературен клуб „Перото“. Те изразиха мнението си за дигитализацията на образованието и стъпките, които трябва да се предприемат в тази посока. Родителите се обединиха около мнението, че видео уроците ще направят училището интересно и полезно за децата. Предложено беше да се създадат истински дигитални учебници, които да не са електронно четими версии на хартиения учебник. Родителите бяха категорични, че трябва да се повиши използването на образователни платформи, защото те дават възможност децата да получат знания по достъпен и увлекателен начин. Повдигнат беше и въпросът за контрола на употребата на устройства в час – участниците в дискусията предложиха да се използват програми за скрининг, с помощта на които да се проследи какво правят децата с електронните устройства. Контролът е важен и по отношение на здравословната продължителност на заниманията с „умни“ устройства. Особено важно, според родителите, е да се запази балансът между дигиталното и традиционното образование, а някои предмети като писане и математика да се учат по традиционния начин. Родителите смятат, че уменията на учителите са една от най-важните предпоставки за добро и качествено обучение. Предложено беше да се работи за повишаване на тяхната дигитална квалификация. 

    

  Всяко дете на възраст 9-17 години използва интернет всеки ден. В същото време училището не готово изобщо за този свят. Това е заключението на центъра за безопасен интернет, направено на третата поредна дискусията от цикъла Образование 4.0 по инициатива на VIVACOM и в. „24 часа“ и в партньорство с министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция, Асоциация „Родители“ и Центъра за безопасен интернет. Инициативата Образование 4.0 е под егидата на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

   

  Гости на дискусията бяха Таня Михайлова, заместник- министър на образованието, Ваня Кастрева, директор на РИО, гр. София, Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, Дарин Маджаров, основател на дигиталната образователна платформа „Уча.се“, Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители и Петър Кънчев от Националния център за безопасен интернет.

   

  До момента се състояха четири кръгли маси – последователно с участието на институциите и експертите, на учители, ученици и родители. Целта на дискусиите е да се изслушат и обобщят исканията на участниците в образователния процес за начините за най-ефективно, качествено, бързо и масово въвеждане на дигитални форми на обучение, които да подобряткачеството на подготовката на българските ученици за успешната им реализация в бъдеще.

   

  Общо е мнението и на трите страни в образователния процес, че „дигитално образование“ означава преподаване, учене и цялостно общуване между учители-ученици- родители с помощта на дигитални устройства. Интересно и стимулиращо образование, което използва уменията и активността на децата в интернет и развива тяхната креативност, аналитично мислене, възможности за работа в екип. Качествено образование, което гради нови умения паралелно с традиционните като използва технологиите в процеса на обучение. Предпоставка за адекватна и успешна реализация на учениците в живота и на пазара на труда.

   

  През февруари инициативата Образование 4.0 продължава с национална конференция с представители на образователните институции и експерти, на която ще бъдат обобщени исканията на учители, ученици и родители за дигитализация на образованието.

  18.01.2019
 • VIVACOM Регионален грант с удължен срок за кандидатстване

  До 9 декември 2018 г. можете да кандидатствате с проекти за развитие на местните общности

  05.12.2018 г. Поради големия интерес към програмата VIVACOM Регионален грант се удължава срокът за приемане на проектни предложения. Платформата за кандидатстване ще бъде отворена до 9 декември 2018 г., включително. За участие е необходимо идеята и обосновката й да бъдат представени в електронния формуляр: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/. Одобрените предложения ще бъдат обявени в края на януари 2019 г.

   

  VIVACOM Регионален грант подкрепя чрез безвъзмездно финансиране добрите идеи от всеки български град или село. Могат да кандидатстват граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Няма ограничение в сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Финансирането за всеки проект може да бъде до 5 000 лева, като няма ограничения на броя проекти, които една организация подава. Ако е била сред печелившите в предходна година обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант тази година е 60 000 лева. Програмата ще финансира инициативи с продължителност до 1 година. Партньор на програмата е Българският център за нестопанско право.

   

  Тази година проектите ще бъдат оценявани от Веселка Вуткова (VIVACOM), Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право). При преценката на инициативите те ще вземат под внимание три критерия:

   

  • Полза  от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност;
  • Въвличане на местната общност;
  • Новаторство.

   

  Повече информация за Програмата можете да намерите на - https://vivacomfund.bg/regionalgrant/

   

   

  05.12.2018
 • ИЗЛОЖБАТА НА АРНОЛД НЮМАН СЕ ОТКРИВА НА 6 НОЕМВРИ

  Уилям Юинг, директорът на „Кураторски проекти” в издателство Thames & Hudson, ще изнесе лекция в СГХГ на 7 ноември.

  София, 1 ноември 2018 г. - Между 6 ноември и 9 декември в Софийска градска художествена галерия ще видим мнозина от знаковите личности на ХХ век, застанали пред обектива на Арнолд Нюман (1918 - 2006).Първата изложба в България на емблематичнияфотограф ще представи 55 кадъра с историческа значимост. “Аз съм най-строгият арт директор, най-лошият диктатор във фотолабораторията, винаги смятам, че може да е по-добре!” - казва за себе си Нюман и буквално заставя Пикасо да следва неговите инструкции, за да създадe известния му портрет- Пикасо в близък план, подпрян на ръката си.

    

  Само 5 дни ни делят от изложбата - десето юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява отфондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman игалерия Howard Greenberg.

    

  Кой е Арнолд Нюман? Типичен нюйоркчанин - амбициозен, посветен на работата си, никога достатъчно удовлетворен от нея.За разлика от своите съвременници, които не се разделят с удобството на студиото, Арнолд Нюман се пренася на терена на модела си. Биографичният му подход и дълбочината на образа, който изгражда, го отличават от колегите му и го отвеждат в студиата на художници, скулптори, писатели, сценаристи, поети, журналисти, архитекти, учени, бизнесмени, политици и включително негови колеги фотографи.

    

  Арнолд Нюман заснема повече от 800 портрета, между които на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Мерилин Монро, Труман Капоти, Игор Стравински, Артър Милър, Айн Ранд, Даян Вриланд, Джорджия О‘Киф и Алфред Стиглиц, Ман Рей, Алфред Круп, Джон Кенеди, Бил Клинтън и много други.

    

  Въпреки че става известен като бащата на “портрет в интериор”, този подход описва само един аспект от творчеството му - “По-скоро съм символист и импресионист, или какъвто и друг етикет ми сложите.”

    

  Брилянтното изпълнение на неговите портрети доказва, че добрата фотография е резултат от едновременното овладяване на светлина, камера, филм и копиране на хартия. Характерно заснема по 35 до 40 негатива, докато анализира кой е най-подходящият миг и третира полето на негатива като художник, очертавайки желания кадър.

    

  На 7 ноември, ден след откриването на изложбата на Арнолд Нюман в България, изследователят на неговото творчество Уилям Юингще изнесе лекция върху изкуството му. Юинг е световнопризнат специалист в областта на фотографията, автор,куратор на изложби. В момента е директор “Кураторски проекти” в издателство Thames & Hudson. Написал е около 50 книги, една от които - Masterclass: Arnold Newman -ще бъде представена в Софийска градска художествена галерия като част от изложбата “Майстори на фотографията – Арнолд Нюман”.

   

  Изложби, курирани от Уилям Юинг, са показвани в над 100 музея по света, сред които MoMA в Ню Йорк, Център Помпиду, Maison Europénne и Jeu de Paume в Париж, Kunsthaus в Цюрих, Националната галерия на Канада, Националната галерия на щата Виктория в Мелбърн, Museo Nacional Reina Sofia в Мадрид, в лондонските Photographers Gallery, Serpentine, Hayward и Barbican. Носител е на “Наградата за изключителни заслуги към фотографията” на Кралското фотографско общество и Ордена за изкуство и литература на Френската република.

    

  xxx

  За Фондация “Америка за България”

  Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция.

  От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера“.

  xxx

   

  Фотокредити:

  Арнолд Нюман © Игор Стравински, Ню Йорк, 1946

  Арнолд Нюман © Пабло Пикасо, 1956

  Арнолд Нюман © Труман Капоти, Ню Йорк, 1977

  Арнолд Нюман © Джаксън Полък, Спрингс, Лонг Айлънд, 1949

   

  За допълнителна информация, снимки и материали:

  Ради Георгиев за 8PM pr studio

  radi@8pm.bg

  +359 886 93 77 83

  01.11.2018
 • МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА – 10-то ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ АРНОЛД НЮМАН

  ПЪРВАТА ИЗЛОЖБА НА АРНОЛД НЮМАН В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ТАЗИ ЕСЕН

  Между 6 ноември и 9 декември в Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени творби на един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история - Арнолд Нюман. В продължение на 70 години пред обектива му застават емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнеса на XX век.

    

  София, 9 октомври 2018 г. - Фотографската изложба на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява отфондация МУСИЗ и фондация „Америка за България“в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art Hаll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman игалерия Howard Greenberg.

    

  Експозицията ще включванад 50 фотографии и ще може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември 2018г.

  Арнолд Нюман е американски фотограф (1918 - 2006г.), познат като един от създателите на съвременната иконография. Посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

  Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти, политици: Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп,Айн Ранд, Кристиaн Диор,Капоти, Джордж Харисън, Франко, 10 американски президенти... Оставил е и много думи, с които изключително съвестно обяснява изкуството си. Един от портретите, които не успява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

    

  Творбите на Нюман разказват собствена история, сякаш мини биография на този, попаднал пред обектива на гениалния фотограф. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо трябва да си добър художник. Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро - "най-тъжната жена, която съм срещал на света", ще каже после той.

    

  Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

    

  Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят. 

    

  Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия  тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат учен в областта на фотографията, автор, куратор на изложби, професорЮинг е автор на книгата MasterclassArnold Newman, ретроспектива на удивителната кариера на един от най-продуктивните, креативни и успешни фотографи, издадена от Thames&Hudson.

  11.10.2018
 • Фотоизложбана млади автори предшества официалния старт на Синелибр

  „Любов между редовете” – в Градската градина до края на октомври

  09.10.2018 г., гр. София. От днес до края на октомври в Градската градина в София може да бъде разгледана изложбата „Любов между редовете”, с която VIVACOM обявява старта на международния кино-литературния фестивал „Синелибри”. Началото на фестивала е 10.10.2018 със специална прожекция на филма „На плажа Чезъл“ и лична среща с Иън Макюън в зала 1 на НДК.

   

  „Една от каузите на компанията ни е развитието и представянето на съвременно изкуство и особено – на млади български таланти. Даваме възможност и насърчаваме творци с нетрадиционен поглед и разбиране да изразят себе си и това е мисия, която VIVACOM следва дългосрочно”, коментира Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации”.

   

  След оспорван фотоконкурс авторитетно жури избра 18 творби на млади фотографи с интересен и неочакван поглед върху темата.  Автори на отличените снимки са Пламен Янков, Гергана Курукювлиева, Алиса Димитрова, Владимир Михайлов, Владислава Григорова, Вяра-Мария Миланова, Велиана Кашева, Павел Вълчев, Корнелия Георгиева, Даниел Георгиев, Десислава Игнатова, Ирен Георгиева, Диляна Петрова и Николина Караганчева.

   

  Журито в лицето на Жаклин Вагенщайн, Гергана Мудова, Георги Лозанов, Ивайло Петров и куратора Мариета Ценова беше впечатлено от креативността на участниците и затова избра не 10, а цели 18 творби. 

  Снимката „Лейди и скитникът“ на Гергана Курукювлиева беше най-високо оценена от журито и получи камера за моментални снимки Leica Sofort. Младата авторка ще получи като награда пълно техническо обезпечаване за реализация на свой самостоятелен фотографски проект, осигурено от утвърденият фотограф Ненчо Балкански.

   

  За трета поредна година VIVACOM е основен партньор на международния кино - литературен фестивал „Синелибри”, който си извоюва място на едно от най-големите културни събития на сезона. В рамките на фестивала киното, литературата и музиката намират пресечна точка и взаимно допълват изразните си средства.

   

  „Компанията ни се гордее да застава зад подобниинициативи, защото смятаме, че подкрепата на културата е отговорност и мисия.Нашата цел и работа като телеком е да свързваме хората посредством технологиите,да направим така, че те да комуникират по-лесно помежду си. С фестивала„Синелибри” ние съдействаме за това хората да общуват и да се разбират взаимнопосредством изкуството”, допълва Веселка Вуткова.

   

  09.10.2018
 • Умна система за видеонаблюдение внедри VIVACOM в община Поморие

  С нея телекомът подпомага местната власт в усилията й да повиши сигурността по пътищата и да намали битовата престъпност

  16.06.2018 г. - Модерна система за видеонаблюдение заработи в Поморие, след като VIVACOM внедри технологията на територията на общината. Партньорството беше обявено официално вчера. На събитието присъстваха министър - председателят Бойко Борисов, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на община Поморие Иван Алексиев и главният директор Продажби и член на Управителния съвет на VIVACOM Мирослав Петров.

   

  Съвременното технологично решение осигурява не просто камери, а свързаност между тях и аналитичен софтуер, чрез който автоматично може да се следи трафикът по пътищата, да се разпознават регистрационни номера на автомобили, да се засичат опасни обекти, да се сигнализира за забравен багаж, да се разпознават лица и други.

   

  Чрез съвременното оборудване местната власт цели да повиши сигурността по пътищата на територията на общината, както и да намали битовата престъпност. Според статистиките системите за видеонаблюдение допринасят за това тя да намалее с от 30 до 50 на сто. Очакванията са модерната система да подобри взаимодействието между службите за сигурност в община Поморие, да им позволи да са по-гъвкави и да реагират бързо при проблем, да им осигури информация в реално време и така да подпомогне работата им.

   

  От телекома ще следят състоянието на системата чрез своя денонощен мониторинг център, като всеки възникнал проблем може да бъде решаван незабавно. Така на практика ще бъде гарантирана непрекъсната работоспособност на видеонаблюдението. Представители на VIVACOM са обучили работещите със системата в Поморие. От компанията осигуряват още гаранционна поддръжка на камерите и софтуера към тях, както и застраховка против вандализъм. 

   

  Предлаганата от VIVACOM съвременна система за видеонаблюдение е ключова за управлението на обособени зони, населени места, транспортни артерии, стратегически обекти и паметници на културата. С нея клиентите на компанията получават ефективно и надеждно дигитално решение за защита и сигурност, което работи в реално време.

  16.06.2018
 • Асоциацията на българските градове и региони обяви своите годишни награди

  Церемонията традиционно се проведе с подкрепата на VIVACOM

  09.06.2018 г., Разлог – Най-добре управляваните и успешни общини в страната бяха обявени снощи в „Пирин Голф хотел и спа“ в  Разлог, по време на годишна среща на общините. На церемонията присъстваха председателят на АБГР Найден Зеленогорски, зам-министър МРРБ Деница Николова, евродепутати, кметове и общински представители над 200 гости и членове. Събитието се провежда за първи път с подкрепа на VIVACOM като телеком, който работи в тясно сътрудничество с българските общини и предлага редица технологични решения за тяхното по-модерно управление и улеснение на живота на жителите и гостите им. Други партньори на инициативата са  ФЕСТА и БУЛАВТО.

  Годишните национални награди на Асоциацията се раздават в 31 категории. Освен за успешно управление, общините се отличават за направените инвестиции в природата и хората; за развитие на спорта и младежките дейности; за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство, за въвеждане на иновативни подходи в управлението на общината и много други. Основен критерий за определяне на призьорите са реализираните общински проекти с ясни и устойчиви резултати.  

  По време на награждаването, Никола Гечев, Директор Корпоративни продажби от VIVACOM подчерта загрижеността на компанията за развитието на регионите в цялата страна, като изтъкна мотивите за подкрепата на телекома за българските общини, а именно: „VIVACOM разглежда отношенията си с общините не само като бизнес, но и като социална отговорност към обществото. Ние вярваме, че само когато хората от един регион имат достъп до световното знание и информация, умеят да общуват през глобалната мрежа и имат възможност за контакти с цял свят, съответната община ще може да се развива адекватно на съвременността и да е в крак с времето“.

  Призът за Областен управител за 2018 година бе връчен на Галин Григоров, управител на област Русе, а за Заместник областен управител на 2018 година бе отличен Димитър Драчев, заместник областен управител на област Стара Загора.

   

  Признание за своите постижения получиха кметовете от редица успешни общини:

  За успешно управление на голяма, средно голяма и малка община, награди поучиха съответно: Таня Христова, кмет на община Габрово, Илийчо Лачовки, кмет на община Кнежа и Янка Господинова, кмет на община Алфатар. За успешно управление на дунавска община награда получи кметът на община Лом Пенка Пенкова, а сред черноморските общини беше отличен Иван Портних, кмет на община Варна.

   

  Наградата „Инвестиции в природата и хората“ отиде при Димитър Сотиров, кмет на община Земен. Призът „Младежки дейности и спорт“ бе връчен на Ивайло Камаджиев, кмет на община Нови Пазар, а отличието „Културно-историческо наследство“ получи Емил Караиванов, кмет на община  Асеновград.

   

  Като „Община за пример“ бе посочена община Дряново, а за „Най-иновативна община“ бе определена община Пловдив. „Динамична община“ за 2018 е община Благоевград, а „Дигитална община 2018“ стана община Ловеч. „Иновативна община“ с най-много развити WiFi Зони е община Банско. Наградите в тези категории съответно получиха .... (за община Дряново), Иван Тотев,  Атанас Камбитов,  Корнелия Маринова и  

  Георги Икономов.  

   

  В останалите категории призове получиха:

  За „Градска среда“ - Румен Гунински, кмет на община Правец;

  За „Високотехнологична община“ - Маринела Николова, кмет на община Козлодуй;

   

  За „Цялостен принос към сигурността и развитието на града“ - Калин Каменов, кмет на община Враца;  

  За „Цялостен принос за електронно образование“ - Георг Спартански, кмет на община Плевен;

  За „Цялостен принос за устойчиво развитие на града“ – Димитър Николов, кмет на община Бургас;

   

  В категориите, отличаващи личностите в местните парламенти и административна власт, наградените за 2018 година са:

  „Председател на общински съвет 2018“ - Савина Петкова, председател на Общински съвет – Пловдив;

  „Районен кмет 2018“ - Наталия Стоянова, кмет на район Слатина, София;

  „Заместник-кмет 2018 /голяма община/“ - Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община;

  „Заместник-кмет 2018 /малка община/“ - Петя Василева, заместник-кмет на Община Тутракан;

  „Заместник-кмет на район 2018: - Любомир Ковачев, заместник-кмет на район Средец, София;

  „Общински съветник 2018 /голяма община/“ - Прошко Прошков от Столичен общински съвет;

  „Общински съветник 2018 /малка община/“ - Айхан Османов от Общинския съвет на Никопол;

  „Секретар на община 2018“ - Цвета Попова, секретар на община Мирково

   

  Асоциацията на българските градове и региони връчи специална награда на г-н Владимир Кисьов Европейски институт „Успешно партньорство 2018“, за цялостен принос за развитие на АБГР.

  09.06.2018
 • Дигиталното образование ще подготви децата за епохата на цифровата трансформация

  Кръгла маса „Образование 4.0“ очерта основни елементи на пътна карта за дигитализация на образованието в България

  До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище, която се проведе днес в София.  Форумът очерта основните елементи на дигиталното обучение  и на пътна карта за дигитализация на образованието в България. „Най-сигурният начин да се постигнат резултати в посока дигитализация е мобилизацията на всички нива", отбеляза Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. Форумът се проведе при особено голям интерес от директори на училища, преподаватели,  издатели на учебници, създатели на учебно дигитално съдържание, образователни неправителствени организации и медии. 

   

  Инициатори на събитието са „24 часа“ и VIVACOM. „За нас образованието е кауза, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, за да подпомогнем развитието на нашето общество и най-вече на децата“, подчерта Радослав Златков, главен технически директор и член на УС на VIVACOM. За компанията целта на инициативата „Образование 4.0“ е да спомогне развитието на дигиталните форми на обучение, които от своя страна ще допринесат за дигиталната грамотност и по-добрата реализация на едно цяло поколение. Ето защо компанията си поставя амбициозната цел събитието да е само началото на един дългосрочен проект, подпомагащ навлизането на новите технологии в обучението и създаването на първите дигитални паралелки“.

   

  Качественото образование означава формирането на дигитални умения у учениците и използване на технологиите в процеса на обучение, стана ясно по време на дискусиите. „Най-важната промяна с навлизането на новия закон за образованието е създаването и насърчаването на иновативни училища“, сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, подчертавайки, че „най-важното е инвестицията в хората и най-вече в учителите да се случва едновремено с инвестицията в училищната среда“.

   

  Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха представени успешни решения като „Smart school“ на VIVACOM. Платформата нателекома включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес. „Виждаме, че децата ни вече са много активни в интернет, използват технологиите постоянно и смятаме, че е правилно техните дигитални умения да бъдат използвани в учебния процес“, сподели по този повод Мирослав Петров, главен директор “Продажби” и член на УС на VIVACOM.

   

  Дигиталното обучение е интерактивно обучение, което се улеснява от технологията или от практтически инструкции, които спомагат за ефективно използване на технологиите. То обхваща прилагането на широк спектър от практики, включително: смесено и виртуално обучение, това се очерта като консенсусна рамка на дигиталното обучение. Дигиталното образование обхваща или включва поне един или няколко от следните елементи или комбинация от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; анализ на обучението с помощта на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и обучение с помощта на облачно съдържание; геймификация; дистанционно обучение с присъствени срещи или изцяло дистанционно обучение; онлайн обучение и използване на отворени образователни ресурси.

   

  България има нужда от национална стратегия за дигиталното образование с измерими цели, а

  развиването на уменията на учителите трябва да се превърне в основен приоритет, това се очерта в заключение като основна необходимост, за да може дигитализацията да навлезе по-масово в българското училище. Освен това, според Гергана Паси, основател на Национална дигитална коалиция: „Нужна е „позитивна дискриминация“ за учителите – иноватори“ .

   

  Събитието се проведе в партньорство с Дигитална национална коалиция и с подкрепата на МОН и Столична община. Водещи модератори на панелите бяха  издателят на вестник „24 часа“ Венелина Гочева, основателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и Ангел Георгиев, координатор по НП "Обучение за ИТ кариера".

   

  Дискусията бе проследена онлайн на 24chasa.bg

  01.06.2018
 • Операция Жълти стотинки набра 70 000 лева в помощ на деца с множествени увреждания

  Даренията ще бъдат насочени към „Център за Надежда“ в София, за дългосрочно осигуряване на още рехабилитатори и подобряване на грижата на децата с множествени увреждания, които го посещават.

  23.05.2018 г. – Осмото издание на националната дарителска кампания на VIVACOM Операция „Жълти стотинки“ успя да набере общо 70 000 лв. Тази година инициативата подкрепя мисията на Фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO за подпомагане на деца с множествени увреждания. Даренията ще бъдат насочени към „Център за Надежда“ в София, за дългосрочно осигуряване на още рехабилитатори и подобряване на грижата на децата с множествени увреждания, които го посещават. Това ще облекчи значително ежедневието им и ще подобри качеството им на живот. Ще донесе повече спокойствие за техните родители, които трудно съчетават сериозните грижи за дете с множествени увреждания и ходенето на работа на пълен работен ден. Средствата ще бъдат разпределени така, че да осигурят ежедневна рехабилитация на място в Центъра за следващите две години. В „Център за Надежда“ грижа и терапия получават 50 деца.

   

  В дарителската кампания на VIVACOM участваха клиенти на телекома, които имаха възможност да даряват своето ресто в магазините на компанията. В нея се вкллючиха и 25 партньора с над 1700 търговски обекта. Към тях по своя инициатива се присъединиха още десетки малки търговски обекти и много офиси в цялата страната, заявявайки от специалните „касички за жълти стотинки“. Така в инициативата се включиха отделни семейства и служители на по-малки или по-големи фирми, училища, книжарници, кафенета и магазини.

   

  Посланици на кампанията и тази година бяха певицата Белослава и легендарният гимнастик Йордан Йовчев, които с личния си пример вдъхновиха стотици хора да оставят своето ресто или да заявят специална касичка за своето работно място.

   

  Традиционните партньори на инициативата са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Cinelibri, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Inmedio, Joy Optics, KOM, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Renault-Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken и Zeiss Experience Center. Новите партньори, присъединили се тази година към кампанията, са: AndrewsLadies, Booktrading, DOMKO, Eventim, Lafka и VIPSecurity. Медийните партньори, благодарение на които повече хора имат шанса да научат за каузата, са: dir.bg, сп. Elle, вестник Стандарт, Дарик радио, Журнал за жената, Моето дете, Нова телевизия, радио FM+, Розали, actualno.com и iwoman.

   

  Всеки, който иска да помогне на каузата на „Център за Надежда“ и извън рамките на кампанията, може да направи това с банков превод по специално създадената дарителска сметка: Фондация И АЗ МОГА | IBAN: BG70TTBB94001528002490; с SMS на кратък номер 1415 или обаждане на телефон 0900 5 14 15 (цена 1лв./1,20лв. за предплатени услуги); заявяване на касичка на: kasichka@vivacom.bg

  23.05.2018
 • От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

  Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света.

  Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна фотография, обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни явления на 20 в. Първата й изложба у нас отваря врати следващия вторник, 27 март, може да бъде видяна в СГХГ до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, сред които портрети от снимачните площадки на “Апокалипсис сега”, “Слийпи Холоу”, “Сатирикон”, Тутси”, “Едуард и ножиците”,  “Планетата на маймуните”, “Австралия”, “Вавилон”.

   

  Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде представено с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия от нейния галерист Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който е сред 25-те най-влиятелни личности в съвременната фотография.

   

  София, 19 март 2018 г. - Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света. Това признание тя получава приживе не само заради своите детайлни изследвания върху живота на социалните маргинали, но и благодарение на особения си поглед към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и много други знаменитости. В същото време Марк документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява начина на живот в отделение за душевноболни жени в САЩ. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се превръща в основата на номинирания за Оскар филм „Streetwise“, чийто режисьор и оператор е нейният съпруг, Мартин Бел.

   

  Първата изложба на Мери Елън Марк у нас ще видим в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Между 27 март и 22 април в пространството на Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени 47 черно-бели фотографии от сериите “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Това е 136-та самостоятелна изложба на Мери Елън Марк, чиито творби са участвали и в още 250 групови изложби. в престижни международни галерии и музеи LACMA, Лос Анджелис, International Center of Photography, Ню Йорк, , Fotomuseum, Хага, Museum of Contemporary Photography, Франкфурт, Hasselblad Center, Гьотеборг, Kunsthal Rotterdam и т.н.

   

   

  В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - “Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment. Автор е на 21 книги, множество изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.

   

  Фотографиите на Мери Елън Марк пристигат в България от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, от 18:30 ч. ден след откриването на изложбата.

   

  Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

   

  -----

   

  Фотографската изложба на Мери Елън Марк в България е девето издание на платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява в партньорство с VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община. Експозицията може да бъде разгледана  в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Фондация МУСИЗ благодари на винарна “Братя Минкови”, която поднася комплимент към събитието със серията си вино Le Photographe, и на Гранд Хотел София.

   

  Фотокредити

  Мери Елън Марк © Федерико Фелини на снимачната площадка на "Фелини Сатирикон", 1969

  Мери Елън Марк © Плъха и Майк с пистолет, 1983

  Мери Елън Марк © Уди Алън на балкона на жилището си, Манхатън, 1979

  Мери Елън Марк © Джеф Бриджис на снимачната площадка на „Американско сърце“, 1991

  19.03.2018
 • 13 проекта получават подкрепа в третото издание на VIVACOM Регионален грант

  13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право.

  01.03.2018 г., София – 13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право. Допълнително двама от кандидатите бяха изненадани със специални награди от страна на VIVACOM.

   

  Днес, 1 март 2018 г., на специално събитие в A Hub, София бяха обявени13-те проекта, които печелят финансиране в третото издание на VIVACOM Регионален грант. С програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет. Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи. 

   

  В третото издание на VIVACOM Регионален грант кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната като 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

   

  В журито, оценило проектите, бяха Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение „Българска история“), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право). Три са основните критерия, по които те са определили победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

   

  Отличените проекти

   

  Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи ще продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.

   

  „Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда. По проектът ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.

  Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.С децата ще работят театрални професионалисти и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско. 

   

  Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето - спорт, образование, култура“ - Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

   

  Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

   

  Подкрепа получава и проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

   

  Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

   

  Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ – с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

   

  Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки - туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе . Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

   

  Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца - пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в обл. Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

   

  Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови" ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

   

  Песните на село Дряново - от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.

   

  Сдружение „Трудолюбци" от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец. След онлайн допитване, хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др. 

   

  Допълнителна подкрепа от VIVACOM получиха още два проекта –  25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години и дигитализацията на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“, свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

   

  За да подкрепят допълнително общността на организациите, които са част от VIVACOM Регионален грант, компанията и Български център за нестопанско право събра днес в Къщата на гражданските организации всички финалисти от настоящото и предходните издания на програмата. На срещата участниците се запознаха с актуални застъпнически инициативи и законопроекти, които засягат развитието на гражданското общество и получиха индивидуални консултации от експертите на БЦНП относно задължителната за всички пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в Агенция по вписванията.

  01.03.2018
Каталог
към контакти