Новини
 • От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

  Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света.

  Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна фотография, обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни явления на 20 в. Първата й изложба у нас отваря врати следващия вторник, 27 март, може да бъде видяна в СГХГ до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, сред които портрети от снимачните площадки на “Апокалипсис сега”, “Слийпи Холоу”, “Сатирикон”, Тутси”, “Едуард и ножиците”,  “Планетата на маймуните”, “Австралия”, “Вавилон”.

   

  Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде представено с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия от нейния галерист Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който е сред 25-те най-влиятелни личности в съвременната фотография.

   

  София, 19 март 2018 г. - Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света. Това признание тя получава приживе не само заради своите детайлни изследвания върху живота на социалните маргинали, но и благодарение на особения си поглед към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и много други знаменитости. В същото време Марк документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява начина на живот в отделение за душевноболни жени в САЩ. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се превръща в основата на номинирания за Оскар филм „Streetwise“, чийто режисьор и оператор е нейният съпруг, Мартин Бел.

   

  Първата изложба на Мери Елън Марк у нас ще видим в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Между 27 март и 22 април в пространството на Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени 47 черно-бели фотографии от сериите “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Това е 136-та самостоятелна изложба на Мери Елън Марк, чиито творби са участвали и в още 250 групови изложби. в престижни международни галерии и музеи LACMA, Лос Анджелис, International Center of Photography, Ню Йорк, , Fotomuseum, Хага, Museum of Contemporary Photography, Франкфурт, Hasselblad Center, Гьотеборг, Kunsthal Rotterdam и т.н.

   

   

  В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - “Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment. Автор е на 21 книги, множество изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.

   

  Фотографиите на Мери Елън Марк пристигат в България от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, от 18:30 ч. ден след откриването на изложбата.

   

  Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

   

  -----

   

  Фотографската изложба на Мери Елън Марк в България е девето издание на платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява в партньорство с VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община. Експозицията може да бъде разгледана  в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Фондация МУСИЗ благодари на винарна “Братя Минкови”, която поднася комплимент към събитието със серията си вино Le Photographe, и на Гранд Хотел София.

   

  Фотокредити

  Мери Елън Марк © Федерико Фелини на снимачната площадка на "Фелини Сатирикон", 1969

  Мери Елън Марк © Плъха и Майк с пистолет, 1983

  Мери Елън Марк © Уди Алън на балкона на жилището си, Манхатън, 1979

  Мери Елън Марк © Джеф Бриджис на снимачната площадка на „Американско сърце“, 1991

  19.03.2018
 • 13 проекта получават подкрепа в третото издание на VIVACOM Регионален грант

  13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право.

  01.03.2018 г., София – 13 проекта бяха отличени от журито на програма VIVACOM Регионален грант, осъществявана в партньорство с Български център за нестопанско право. Допълнително двама от кандидатите бяха изненадани със специални награди от страна на VIVACOM.

   

  Днес, 1 март 2018 г., на специално събитие в A Hub, София бяха обявени13-те проекта, които печелят финансиране в третото издание на VIVACOM Регионален грант. С програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя грантово финансиране на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини от цялата страна, за да осъществят проекти на местно ниво. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

   

  Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Освен финалистите, тази година още два проекта, кандидатствали за подкрепа в програмата, получиха специални награди от VIVACOM извън първоначално обявения бюджет. Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи. 

   

  В третото издание на VIVACOM Регионален грант кандидатстваха 329 проекта на граждански организации от 27 области в страната като 59 от тях са посветени на общности в села. Над 200 от проектите са на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, 80 на читалища, а 26 от училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Най-много са предложенията от областите София град, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Хасково и Стара Загора.

   

  В журито, оценило проектите, бяха Мария Чернева (журналист, БНТ), Ива Дойчинова (радио журналист), Жаклин Вагенщайн (създател на кино-литературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“), Иван Кънчев (един от създателите на Сдружение „Българска история“), и Надя Шабани (директор, Български център за нестопанско право). Три са основните критерия, по които те са определили победителите в надпреварата за грантовете: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство.

   

  Отличените проекти

   

  Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи ще продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.

   

  „Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда. По проектът ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.

  Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.С децата ще работят театрални професионалисти и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско. 

   

  Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето - спорт, образование, култура“ - Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

   

  Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

   

  Подкрепа получава и проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

   

  Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

   

  Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ – с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

   

  Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки - туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе . Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

   

  Детска оздравителница“ ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца - пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в обл. Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните децата.

   

  Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови" ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

   

  Песните на село Дряново - от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който  ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.

   

  Сдружение „Трудолюбци" от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец. След онлайн допитване, хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др. 

   

  Допълнителна подкрепа от VIVACOM получиха още два проекта –  25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години и дигитализацията на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“, свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

   

  За да подкрепят допълнително общността на организациите, които са част от VIVACOM Регионален грант, компанията и Български център за нестопанско право събра днес в Къщата на гражданските организации всички финалисти от настоящото и предходните издания на програмата. На срещата участниците се запознаха с актуални застъпнически инициативи и законопроекти, които засягат развитието на гражданското общество и получиха индивидуални консултации от експертите на БЦНП относно задължителната за всички пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в Агенция по вписванията.

  01.03.2018
 • VIVACOM се включи във форума „MySuccess.bg 2018 – Аз и Бизнесът 4.0!“

  На 22 февруари 2018 г. VIVACOM участва в 7-мото издание на форума MySuccess.bg.

  На 22 февруари 2018 г. VIVACOM участва в 7-мото издание на форума MySuccess.bg. Тази година инициативата се проведе в SoftUni гр. София, като участие взеха над 100 студенти от различни университети в България, както и няколко големи компании. Целта на събитието еда вдъхнови младите хора да се развиват в Българиякато работодателите им разкажат за възможностите, които предлагат тук и покажат добрия пример на успешни техни служители.

   

  В първата част на My Success story,Силвия Илиева - старши мениджър HR, разказа за различните проекти  и кариерните възможности във VIVACOM. Августин Миланов -старши мениджър Дигитален и търговски маркетинг, сподели с аудиторията вдъхновяващата история за пътя си от стажант до мениджър. Във втората част на събитието, VIVACOM провокира студентите да се включат в работилница на тема „Бъдещето е в SMART устройствата и технологиите… Какви са твоите умни решения за успешна кариера в България?“. Младите хора  имаха възможност да проявят креативност и да разработят подробна карта на пътя към успешната кариера.

   

  През последните години VIVACOM реализира редица програми, насочени към развитието и потенциала на младите хора в България. Освен ежегодната си Лятна стажантска програма, телекомът дава възможност на амбициозни младежи да участват в Целогодишна стажантска програма, Техническа академия, множество инициативи с партньорите ни от „Алианс за младежта“ и учебните заведения в България. През 2018 г. VIVACOM успешно продължава своята политиката  да подкрепя младите хора за навлизането им в корпоративна среда и света на телекомуникациите и технологиите.

   

  След по–малко от 3 седмици очаквайте старта на Лятната стажантска програма!

   

                                                                                    

                                                                                     дирекция Човешки ресурси

  26.02.2018
 • Работилници за безопасен интернет обучиха над 200 деца и родители

  VIVACOM подкрепи детските работилници за безопасен интернет на CoderDojo България и Дигитална национална коалиция, които се проведоха този уикенд.

  12.02.2018 г., София – VIVACOM подкрепи детските работилници за безопасен интернет на CoderDojo България и Дигитална национална коалиция, които се проведоха този уикенд. В съботния ден инициаторите организираха три работилници, които събраха над 200 родители с техните деца на възраст между 7 и 13 години.

   

  Работилниците се проведоха по повод Международния ден за безопасен интернет. Целта на заниманията беше да обяснят на децата по достъпен начин за рисковете, които крие интернет, както и да ги запознае с начините да се предпазят сами. С полезни презентации по темата участва и Страхил Чернев – ръководител на отдел „Стратегическо планиране, дизайн и контрол на мобилната мрежа“ в техническата дирекция на VIVACOM. Той даде ценни съвети на малчуганите за онлайн общуването и представи мобилното приложение „Protect your kid“, което помага на родителите да ограничават съдържанието и функционалностите, за които децата им използват смартфоните си. Апликацията е безплатна и е дело на български разработчици.

   

  Работилниците са продиктувани от необходимостта да се развие дигиталната и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст. С тази цел CoderDojo е изготвила оналйн наръчник за Безопасност в интернет за деца и родители, който може да бъде изтеглен от сайта на организацията: https://www.coderdojo.bg

   

  Събитието се проведе в партньорство с Държавна агенция за електронно управление и тяхната с инициативата #Нямадамехакнат.

   

  Политиката на VIVACOM като социално-отговорна компания е да подпомага разнообразни и креативни проекти в областта на образованието и детското обучение.

   

  CoderDojo Bulgaria е част от глобална обучителна мрежа от детски клубове за програмиране в над 60 държави. CoderDojo Bulgaria се организира от Дигитална национална коалиция и екип от доброволци, с помощта на които деца на възраст от 6 до 17 години опознават възможностите на технологиите и се учат как да създават сайтове, приложения и игри. Процесът на учене в клубовете е непринуден, забавен и съобразен с възрастта на децата

  12.02.2018
 • VIVACOM е партньор на Българския олимпийски комитет за трета поредна година

  Споразумението е за 2018 година и продължава успешното партньорство между олимпийския комитет и водещия телеком в България.

  09.02.2018 г., София – За трета поредна година VIVACOM е партньор на Българския олимпийски комитет. Договорът за партньорство между най-големия телеком в страната и БОК беше подписан официално на стилна церемония в сградата на БОК от Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийския комитет и Мирослав Петров, главен директор продажби и член на УС на VIVACOM. Споразумението е за 2018 година и продължава успешното партньорство между олимпийския комитет и водещия телеком в България.

   

  „Благодаря на ръководството на VIVACOM за подкрепата и за наново гласуваното доверие. Партньорството с компанията е много ценно за олимпийското семейство и позволява на БОК да инициира и осъществява редица проекти за подпомагане на младети ни спортни надежди и на заслужили спортни легенди,“ заяви веднага след подписването на договора Стефка Костадинова.

   

  Мирослав Петров подчерта мисията на VIVACOM да подкрепя спорта заради силата му да обединява и създава позитивни емоции, както и конкретно инициативите на БОК, насочени към привличането на повече млади хора към спорта като източник на здраве и спортсменски ценности.

   

  Още от самото начало на партньорството с БОКVIVACOM подрепя не само финансово, но и комуникационно олимпийския дух и постиженията на българските спортисти. През 2016 г. за олимпийските игри в Рио компанията подготви и излъчи в социалните медии поредица с видеа „Моята олимпийска история“ с участието на Йордан Йовчев, Йорданка Благоева, Тереза Маринова, Румяна Нейкова и Таня Богомилова. Клиповете припомнят знаковите победи на родните състезатели, които накараха цяла България да се гордее с тях.

   

  Тази година, по повод на Зимната олимпиада в Пьонгчанг, Южна Корея, VIVACOM подкрепя българския спорт с нова поредица видеа с олимпийските ни звезди Екатерина Дафовска и Евгения Раданова. Вижте емоционалната история на Екатерина Дафовска от Олимпийските игри в Нагано `98 година тук. Телекомът и БОК твърдо вярват, че така ще повдигнат духа на публиката и ще я мотивират да подкрепи отново своите спортисти и олимпийски посланици.

   

  На снимката:

  Стефка Костадинова, председател на БОК и Мирослав Петров, главен директор продажби и член на УС на VIVACOM с подписания договор за партньорство между компанията и БОК.

  09.02.2018
 • Рекорден брой кандидати за финансиране от програмата VIVACOM Регионален грант

  VIVACOM Регионален грант може да адресира най-актуалните и наболели проблеми, различни за отделните региони.

  26.01.2018 г., София – 329 проекта бяха подадени за одобрение в конкурса за финансиране по програмата VIVACOM Регионален грант, чието трето издание ще бъде тази година. Общият брой на организациите, подали документи за финансиране са 249, тъй като условията на програмата позволяват да се кандидатства с повече от един проект. За стойност на програмата се приема и фактът, че условията й не предвиждат ограничения в темата и областите на финансиране. Така VIVACOM Регионален грант може да адресира най-актуалните и наболели проблеми, различни за отделните региони. 

   

  Целта на програмата е да подпомага регионалното развитие и да подкрепя местните инициативи и в най-малките и отдалечени кътчета в страната. Като телекомVIVACOM се стреми да достигне и до най-отдалечените и трудно достъпни населени места в България в името на тяхната свързаност със света, а като компания VIVACOM подкрепя иницативността и усилията и в най-малките градове и села за по-добро образование, обучение и развитие в името на бъдещето на цялата страна. Това е и един от основните мотиви за създаването на VIVACOM Регионален грант. С безвъзмездна помощ от общо 60 000 лв, компанията подкрепя проекти и местни инициативи, които водят до устойчива промяна в региона. Програмата се осъществява от VIVACOM в партньорство с Център за нестопанско право.

   

  Проекти от 27 области в страната имат шанса да бъдат финансирани безвъзмездно, ако отговарят на критериите и бъдат одобрени от журито по програмата. Грантовата програма на VIVACOM все по-точно постига целта си – да достигне до малките населени места. Над ¼ от подадените проекти са от села и малки градчета - 59 проекта предвиждат активности в различни села от страната, докато миналата година кандидатстващите от селата проекти са били 43. 25 са проектите, подадени от малки градове с население под 10 000 души.

   

  За финанисране през тази година отново най-много проекти са подадени от НПО  - 218. В същото време се наблюдава завишен интерес към програмата от страна на читалищата – общо 80 проекта са подадени от тях. Настоятелствата на детски градини и училища също са проявили по-активен интерес – за третото издание на програмата са подадени повече проекти от училища и детски градини в сравнение с миналата година – 21 срещу 11 проекта за 2017 г.

   

  Получените проекти ще бъдат оценени от 5 членно жури от обществени личности: Любен Панов – член на Настоятелството на БЦНП, Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри, Ива Дойчинова – журналист, Иван Кънчев – основател на сдружение Българска история и Мария Чернева от БНТ. Одобрените за финансова подкрепа проекти ще бъдат представени на www.vivacomfund.bg и www.ngobg.info.

   

  Право на участие в програмата имат читалища, юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, училищни настоятелства и настоятелства към детски градини в партньорство с училища и детски градини. 

  26.01.2018
 • Остават 20 дни до края на Операция „Жълти стотинки“

  За първи път в кампанията се включиха ученици

  11.12.2017 г. За първи път тази година деца се включиха по своя инициатива в дарителската Операция „Жълти стотинки“. Кампанията традиционно привлича доброволци за събиране на средства за каузата й, но до този момент инициаторите винаги са били зрели хора. Тази година ученици от седем  училища от цялата страна - Ботевград, Пловдив, Самоков, София, Тетевен и Хасково, заявиха касички за набиране на дарения и събират жълти стотинки в помощ на свои връстници с множество увреждания.

   

  За първи път в нея участват 1640 търговски обекта в цялата страна, с около 1000 повече от миналата година. Официалните партньори на Операция „Жълти стотинки“ са 25, а от тази година дарителската кампания привлича по-активно и доброволци, които се включват в събирането на средства по своя лична воля. По време на кампанията всеки, без значение от възраст и занимание, можеше да заяви от специалните „касички за жълти стотинки“. Така в инициативата се включиха както частни лица, така и офиси и малки търговски обекти – книжарници, кафенета, малки магазинчета и дори служителите от завод за паркет. Кампанията приключва с края на календарната 2017 година, а размерът на събраните дарения ще стане ясен през февруари, след като всички касички бъдат върнати обратно за преброяване на стотинките в тях.

   

  Операция „Жълти стотинки” е национална дарителска кампания на VIVACOM Fund, която вече 8 години подкрепя социални каузи в името на децата. Тя се провежда с помощта на десетки партньори и всяка година мотивира стотици хиляди българи да дадат своя принос в нея. Тази година кампанията събира средства за една от мисиите на фондация „И аз мога” – децата с множество трайни увреждания. Събраните средства ще бъдат дарени целево към „Център за надежда“ в София за осигуряване на още рехабилитатори и подобряване на дневната грижа на деца с множествo увреждания, които посещават училището Луи Брайл. Ако успее, кампанията ще облекчи живота не само на десетки деца, пострадали от съдбата, но и на техните семейства, които често се превръщат в заложници на болестта.

   

  Традиционните партньори на тази уникална за България инициатива са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Cinelibri, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Inmedio, Joy Optics, KOM, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Renault-Nissan, SDI Broker, Sport Depot,  Texas Chicken и Zeiss Experience Center. Новите партньори, присъединили се тази година към кампанията, са: Lafka, AndrewsLadies, Booktrading, DOMKO, VIPSecurity и Eventim, благодарение на които специалните касички ще приемат дарения в близо 1 700 търговски обекта. Медийните партньори, благодарение на които повече хора имат шанса да научат за каузата, са: dir.bg, сп. Elle, вестник Стандарт, Дарик радио, Журнал за жената, „Моето дете“, Нова телевизия, радио FM+, радио Star, Розали, actualno.com и iwoman. Посланици на кампанията са Белослава и Йордан Йовчев, които подкрепят Операция „Жълти стотинки“  от години. И двамата са убедени, че доброто увлича и вярват в успеха и на тазгодишната инициатива.

   

  До края на кампанията остават броени дни, в които всеки може да дари – както своето ресто в магазините–партньори на кампанията, така и със sms на кратък номер 1415 или с обаждане на телефон 0-900-5-14-15. Цената е 1 лев за всички абонати на трите мобилни оператора в страната и 1,20 лв. за клиентите на предплатени услуги. Касички все още могат да бъдат заявени на kasichka@vivacom.bg За по-големи дарения има осигурена дарителска сметка: IBAN BG70TTBB94001528002490.

  11.12.2017
 • „VIVACOM Техническа академия“ ще дава практически умения на студенти

  Техническата академия е насочена към студенти от III и IV курс - специалности „Телекомуникации“, „Компютърни системи и технологии“ и „Електроника” в Технически университет.

  05.12.2017 г., София – „VIVACOM Техническа академия“ стартира за осма поредна година. Проектът, който се провежда съвместно от Факултета по телекомуникации на Технически университет – София и VIVACOM, донесе на телекома първа награда в категория „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ на 14-те годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите през 2017 година.

   

  В рамките на „VIVACOM Техническа академия“ преподаватели от университета и специалисти от телекома провеждат практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план за обучение на студентите. От тази година в програмата има и нов курс по „Основи на програмирането“, който ще даде на студентите практически насоки в областта на разработка на софтуер и мобилни приложения. Така младите не само ще надградят знанията и уменията си, но и ще се запознаят отблизо с работата в телеком индустрията.

   

  И тази година студентите ще преминат както през тясно специализирани технологични курсове, така и през такива, свързани с управление на проекти, технически английски език, разработване на продукти и услуги, правна рамка и регулация на телекомуникациите, бизнес комуникации и развитие на презентационни умения.

   

  Техническата академия е насочена към студенти от III и IV курс - специалности „Телекомуникации“, „Компютърни системи и технологии“ и „Електроника” в Технически университет. За да станат част от нея, кандидатите преминаха през тестове и интервюта и доказаха своите знания и мотивация да продължат развитието си в телекомуникационния бранш.

  05.12.2017
 • Започна третото издание на VIVACOM Регионален грант

  Инициаторите на програмата и финалистите от предишни години създадоха общност, целяща да подкрепя развитието на организациите в нестопанския сектор в България

  На специално събитие, в присъствието на представители на медиите, граждански организации, настоятелства и други заинтересовани страни, беше обявено началото на третото издание на VIVACOM Регионален грант. Програмата се осъществява от VIVACOM и Български център за нестопанско право и предоставя 60 000 лв. за безвъзмездно финансиране на проекти в полза на общности от малките населени места в страната. Критериите за подкрепа на предложенията, с които се кандидатства, са те да са с общодостъпна полза от реализирането им или да решават проблем за конкретна общност, да са новаторски и да въвличат хората по места.

   

  За финансиране от VIVACOM Регионален грант се кандидатства с попълване на електронен формуляр на адрес www.vivacomfund.bg/regionalgrant.html. Крайният срок за подаване на документи е 7 януари 2018 г., като финалистите ще бъдат обявени през март следващата година. В програмата могат да участват юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, като от тази година се дава възможност за финансиране на проекти и на читалища, училищни настоятелства и настоятелства към детски градини в партньорство с училища и детски градини.

   

  Предложенията, кандидатстващи в третото издание на VIVACOM Регионален грант, могат да получат до 5 000 лв. безвъзмездна финансова помощ за реализирането им, без ограничения в тяхната тематика и насоченост. Финалистите се селектират от независимо жури, в което участват Любен Панов – член на Настоятелството на БЦНП, Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри, Ива Дойчинова – журналист, Иван Кънчев – основател на сдружение Българска история и Мария Чернева от БНТ.

   

  „VIVACOM Регионален грант дава скорост на добрите идеи – това е и тазгодишното мото на програмата“ – каза Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на VIVACOM. – „Скорост, за да могат малките населени места и общностите в тях да не се чувстват изостанали спрямо големите градове; скорост, която увлича, свързва и преодолява предизвикателствата.“

   

  „Тази програма ни изпълва с удовлетворение и ентусиазъм. Удовлетворение, защото за две години 24 екипа са успели да променят повече или по-малко мястото, в което живеят, да създадат повече от 50 партньорства, да въвлекат повече от 3500 човека. Ентусиазирани сме, защото идеите са все по-добри и вълнуващи. Какво по-успешно от това не да казваш на хората какво да правят, а да даваш сила на техните идеи. Това е програма за насърчаване на гражданската енергия. “ – сподели Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

   

  В първите две издания на програмата кандидатстваха общо 539 идеи от всички 28 области на България. Бяха подкрепени 24 местни инициативи и инвестирани 112 480 лева в развитието на общности от цялата страна.

   

  Преди официалното начало на третото издание на VIVACOM Регионален грант беше проведена и първата среща на организациите, реализирали проекти в рамките на програмата. Освен да споделят своя опит, постигнатите успехи и преодолените трудности,  финалистите използваха тази възможност да създадат партньорства и да сформират будна и мотивирана общност, целяща да донесе промяна и развитие за малките населени места у нас. Българският център за нестопанско право представи на участниците в срещата актуалните законодателни реформи, отнасящи се за дейността на гражданските организации, и се ангажира да организира и второ подобно събитие през следващата година.

   

  На снимките:

  Снимка 1 - Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на VIVACOM

  Снимка 2 - Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри

  Снимка 3 - Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

  Снимка 4 - от ляво надясно - Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на VIVACOM, Иван Кънчев – основател на сдружение Българска история, Жаклин Вагенщайн – съдружник и директор на издателство Колибри и създател на кино-литературния фестивал Синелибри,  Ива Дойчинова – журналист

  22.11.2017
 • Образователна кампания на VIVACOM и "24 Часа" хвърля мост между поколенията

  Оригиналната инициатива за насърчаване на четенето продължава с посещения на популярни личности и хора на словото в българските училища.

  На 18 октомври в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе поредната обществена дискусия по темата за поощряване на четенето и повишаване на функционалната грамотност сред младите българи. Събитието е част от една от най-интересните национални образователни кампании, която се организира от VIVACOM и вестник „24 часа“ – „18 книги на 18-годишните“. Инициативата се провежда за втора поредна година с партньорството на Министерство на образованието и науката.

   

  В оживената дискусия, в която взеха участие министърът на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, писатели, издатели, журналисти, преводачи, преподаватели, хора на изкуството и науката, ученици и студенти, бяха обсъдени предизвикателствата на дигиталната епоха пред четенето и как те биха могли да се превърнат във възможности. Коментирани бяха двата списъка с книги – с любимите заглавия на 18-годишните (съставен въз основа на национално социологическо проучване) и списъкът с книги, които по-големите поколения препоръчват на младите (подготвен с помощта на специално жури и он-лайн гласуване).

   

  Министър Вълчев похвали оригиналния подход на кампанията, която ефективно успява да ангажира учениците с темата за насърчаване на четенето. „Като личности, институции и компании трябва да обединим усилията си младите хора да четат повече. Колкото повече четат учениците, толкова по-добро общество ще имаме“ – каза просветният министър и посочи, че инициативата е добра практика, която се вписва и допълва образователните политики за по-добра функционална грамотност. Според него опитът на компания като VIVACOM би бил от голяма полза за въвеждането на програми за т.нар. „дигитална медийна грамотност“ – предоставяне на качествено и образователно съдържание в интернет.

   

  „За втора поредна година VIVACOM подкрепя тази не само интересна, но и важна инициатива, част от усилията ни да инвестираме в образованието на българските деца. Един от най-стойностите аспекти на кампанията е отварянето на диалог между поколенията. Той започна като разговор за книгите, които ни оформят, учат и забавляват, но прерасна в нещо по-всеобхватно: дискусия за ценностите на различните генерации, за техните стремежи, за разбирането помежду им. Всеки един от нас е различен, но с помощта на книгите можем да намерим обща посока“ – каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM.

   

  Кампанията ще продължи с гостуване на популярни и интересни хора на словото в час на класния в различни гимназии в страната, където те ще говорят с учениците за книгите и четенето. Сред тях са писателите Антон Дончев, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев и Людмила Филипова, актрисата Радина Кърджилова, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, Любен Дилов син, журналистът и автор на книги Капка Тодорова, социалният антрополог Харалан Александров. На страниците на в. „24 часа“ ще бъде публикувано най-интересното от тези разговори.

  18.10.2017
 • Спортисти тичаха на Софийския маратон в подкрепа на Операция „Жълти стотинки“

  Олимпийският медалист Йордан Йовчев, баскетболисти от БК „Левски 2014“, и младежи от футболния отбор на ПФК „Левски“ набор 2001 г. се включиха в Софийския маратон, за да подкрепят Операция „Жълти стотинки“.

  Олимпийският медалист Йордан Йовчев, баскетболисти от БК  „Левски 2014“, и младежи от футболния отбор на ПФК „Левски“ набор 2001 г. се включиха в Софийския маратон, за да подкрепят Операция „Жълти стотинки“. Легендарният гимнастик е лице на благотворителната кампания на VIVACOM вече трета година. Той поведе отбора бегачи на компанията, който надхвърляше 50 човека. Всички те, заедно със спортистите тичаха с цел да популяризират Операция „Жълти стотинки“, която тази година е в помощ на деца с множествени увреждания. Даренията от кампанията ще осигурят допълнителни рехабилитатори към „Център за надежда“ в София. Това ще облекчи живота на десетки деца и семействата им, които често се превръщат в заложници на болестта.

   

  Кампанията може да бъде подпомогната и със sms на кратък номер 1415 или с обаждане на телефон 0-900-5-14-15. Цената е 1 лев за всички абонати на трите мобилни оператора в страната и 1,20 лв. за клиентите на предплатени услуги. За по-големи дарения има осигурена дарителска сметка: IBAN BG70TTBB94001528002490. А всеки, който желае, може да вземе една от специалните касички на VIVACOM и да я постави на своето работно място за събиране на още повече средства в помощ на децата с увреждания. Тя може да бъде заявена на имейл адрес kasichka@vivacom.bg

   

  VIVACOM подкрепя Софийския маратон, който се проведе вчера, неделя, 15 октомври за трета поредна година. Паралелно на основното маратонско трасе, компанията изгради и скоростна отсечка, в която силите си премериха 383 души. За първите трима във всяка категория телекомът беше предвидил специални награди с технологичен профил, а един от всички включили се спечели най-желаната в света плей стейшън конзола PS4 Proс включена игра FIFA 18 Ronaldoedition. Победителят беше изтеглен между всички участници с жребий.

  16.10.2017
 • Книжарница в бус гостува на фестивала „София диша“

  „ДУМИ НА 4 ГУМИ“ ще срещне читателите с известни български писатели и поети на чаша чай

  21.06.2017 г., София - Книжарницата „ДУМИ НА 4 ГУМИ“ е малка и уютна, събрала българския книжен свят в един бус. А по време на фестивала „София диша“, освен насладата от книгите, домакините ще предлагат и сладки минути на чаша чай или кафе в разговор с български писатели и поети.

   

  Това ще е поредната спирка на мобилната книжарница, чиято цел е да обиколи България това лято и да стигне до места, недостъпни досега за най-новите книги и съвременната българска литература. Освен присъствието й в малките градове и общини, мобилната кножарница си е поставила за цел да участва в големите литературни салони и фестивали не само в страната, но и в чужбина. Отличителното за нея е, че представя и продава единствено съвременни български писатели и поети, като акцентът е върху живите ни автори и точно това я ревръща в кауза. „ДУМИ НА 4 ГУМИ“ събира писатели и поети с техни потенциални читатели. А читателите превръща в поклонници на литературата.  Проектът се осъществява със съдействието и подкпрепата на VIVACOM Регионален грант.

   

  За фестивала за градско изкуство „София диша“ пътуващата книжарница е подготвила богата програма от срещи с известни български писатели и поети. Всеки от тях ще посвети на читателите около час за разговори, снимки и автографи.

   

  В съботния ден софиянци ще се срещнат отблизо с Милен Русков, Михаил Вешим, Димитрис Георгиев, Емануил А. Видински, Рене Карабаш, Васил Панайотов и Константин Трендафилов.  В неделя авторите, които почитателите на българската проза и поезия могат да видят, са Георги Мишев, Иво Сиромахов, Димана Йорданова, Петър Чухов, Николай Терзийски, Владимир Зарев и  Емил Андреев.

   

  Програмата VIVACOM Регионален грант подпомага развитието на регионите в България и се стреми да стимулира активността на местните общности. Инициативата на най-големия телеком в страната се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право. Общата инвестиция на VIVACOM в регионални проекти по програмата досега е 112 000 лв., от които 50 000 през 2015 г. и 62 000 в настоящото издание.

   

  21.06.2017
Каталог
към контакти