Новини

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 леваX

29.03.2024

  Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

  29 март 2024 г., София 10 граждански организации от цялата страна получиха грантове на обща стойност 100 000 лева в деветото изцяло обновено издание на Vivacom Регионален грант. Всеки от финалистите ще бъде подкрепен с 10 000 лева, за да реализира своята идея в областта на образованието или опазването на околната среда.

  „Тази година  получихме рекорден брой кандидатури – 395 от 361 граждански организации от цялата страна. Това показва, че програмата отговаря в още по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

  От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева.

  „Ние като Български център за нестопанско право сме партньори на Vivacom от самото създаване на Гранта - партньорство, което за 9 издания порасна и се превърна в иновативна програма за подкрепа на гражданската активност на местно ниво. Финалистите вече преминаха през първата лаборатория от нововъведената акселераторска програма, в която трансформираха идеите си в истински демонстрационни проекти - пример за природосъобразно поведение и модерни образователни подходи“, сподели Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

   „Vivacom Регионален грант е изключително важна инициатива, която насърчава хората да участват активно в опазването на околната среда и да полагат усилия в повишаването на качеството на образованието. Ние, от United Group, наблюдавахме засиления интерес към програмата и видяхме потенциала ѝза развитие. Затова я имплементирахме успешно и в Босна и Херцеговина, където се провежда за трета поредна година“, сподели Йована Лукич, CSR директор на United Group.

  След първата акселераторска лаборатория, предстои подкрепените организации да преминат през още 2 лабораторни срещи, на които ще доразвият комуникационните си умения и ще обменят опит и успешни практики с финалисти от предишни издания на Регионалния грант. Останалите идеи, които са преминали успешно преселекция, ще участват в две онлайн обучения за писане, управление и отчитане на проекти, както и за комуникации и работа с медии.

  В периода от април до средата на ноември проектите на финалистите ще допринесат за опазване и съхраняване на морската флора и фауна по дивите черноморски плажове, за възстановяване на естествени хранителни вериги в планините, за преодоляване на функционалната неграмотност при младежи, за развиване на чуждоезиково знание сред незрящи, за изграждане на образно мислене на глухи деца чрез литературни произведения в съответните региони в страната.

  Ето кои са отличените инициативи в деветото издание на Vivacom Регионален грант:

  Сдружение „Морски клуб „Приятели на морето“ ще ангажира деца, младежи, специалисти и доброволци в опазването на морската флора и фауна в региона на Варна, Шабла и Тюленово.

  Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ ще разработи и предостави за ползване на училищата във Варненска и Добричка област образователен модул за запознаване и опознаване живота на пчелите и тясна им връзка с бъдещето на човечеството.

  Фондация „По-диви Родопи“ ще реализира образователна програма „Диво училище“ с деца и младежи на възраст от 12 до 17 години в Източните Родопи, като ще въвлече най-малко 75 ученици в прогимназиален и гимназиален училищен етап от училища в Кърджали, Момчилград и Крумовград

  Фондация „Елизабет Костова“ ще стартират дългосрочна инициатива за преодоляване на функционалната неграмотност при българските младежи под формата на пътуваща творческа лаборатория, в която млади български поети ще пътуват из България, за да срещнат, обучават, насърчават и творят заедно с младежи от Видин, Лом, Мездра, Разград и Търговище.

  Сдружение „ИТ Стара Загора“  ще организира образователни STEM занимания по време на лятната ваканция за над 400 ученици на възраст от 7 до 12 години, които имат интерес и желание да се запознаят с науката, технологиите, инженерството и математиката.

  Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ ще издадат литература, придружена от аудио вариант, за провеждане на чуждоезиково обучение по английски език за незрящи хора в България в подкрепа на увеличаване на тяхната конкурентоспособност на пазара на труда.

  Фондация "Ботаника Лайф" ще приобщят 60 деца и техните родители от различни етнически общности от селата Надарево, Баячево, Давидово, Буховци, Вардун и Пробуда в община Търговище към грижата за околната среда в региона чрез интерактивни и образователни дейности и работа на терен.

  Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“ ще въвлече хора с нарушено зрение и хора с интерес към орнитологията в дългосрочна инициатива за разпознаване на птиците в градска среда. За реализация на идеята организацията ще създаде аудио лекции и ще разработи маршрути за сериятa от лекции-разходки Bird Hеaring в основните паркове в София.

  Сдружение „Център за творческо обучение” ще постави основите на първото от серия събития в страната, насочено към младежи от 13 до 19 години. Целта на инициативата е да насърчи създаването на екологични проекти чрез използване на изкуствения интелект (ИИ) и силата на технологиите в условията на екипна работа с менторска подкрепа от специалисти.

  Фондация „Арт Бюро“ще запознае деца с увреден слух с базови произведения от българската и световната литература, посредством театрални похвати. Това ще допринесе за по-цялостната им интеграция и вписване в средата, в която живеят, и активното им включване в културния живот.

Търсене на новини
  • Над 150 деца и учители научиха за значението на пчелите чрез интерактивен образователен модул

    Повече от 100 деца и над 50 учители и педагози от Варненска и Добричка области се запознаха с образователния модул „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си “.

    16 октомври 2024 г., София. Той представя ролята на пчелите и значението им за биоразнообразието по интересен и интерактивен начин чрез педагогическа кутия – кошер, пълен с пчелни пити с образователни въпроси за живота на пчелите. Създаден бе и уголемен 3D модел на пчела с подвижни крачета, жило и хобот. Основната цел на инициативата е да запознае преподавателите с тази иновативна учебна методика, която след това да бъде използвана в училища и читалища в региона. Модулът е част от проекта „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ на сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    В рамките на проекта 15 младежи и учители участваха влетен еколагер в с. Езерец, община Шабла, където в истинска пчеларска ферма те се запознаха на практика с особеностите на пчеларството. Освен проведения еколагер, организаторите на проекта представиха образователния теоретичен модул на няколко събития в района на Варна и Добрич.

     

    С този проект целим все повече подрастващи да познават и разбират колко е важна ролята на пчелите за живота на Земята, както и да провокираме повече хора да се замислят за опазването им. С всеобщи усилия успяхме да достигнем директно до над 150 души, сред които и такива, занимаващи се с обучение и възпитание на деца. Именно това беше нашата идея – да покажем на учителите нашия модул и да ги вдъхновим да разказват на своите ученици за значението на пчелите за бъдещето на Земята. Искам да благодаря на Vivacom Регионален грант, с чиято помощ успяхме да осъществим този страхотен проект“, сподели Илиян Илиев от сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие“.

     

    Методологията за образователния модул е заимствана от Франция и е адаптирана на български език от специалиста по екологично образование и местен пчелар Елен Сабатини. Към модула бе заснет и образователен късометражен филм „Живот в лъжичка мед“, който е предназначен за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение.

     

    „Радваме се, че проектът „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ срещна голям интерес сред децата и учителите в областите Варна и Добрич. Сигурни сме, че благодарение на интерактивния модул знанията за пчелите и тяхната важна роля ще достигне до още повече ученици“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    16.10.2024
  • 60 деца от различни етноси се включиха в „Зелено селско училище“ с цел опазване на околната среда

    Инициативата е на Фондация „Ботаника Лайф“ - един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

    30 септември 2024 г., София. Общо 60 деца с различна етническа принадлежност заедно със своите родители се запознаха отблизо с темите за екология и опазване на околната среда в рамките на инициативата „Зелено селско училище“. Тя се проведе в 6 села в област Търговище с цел да стимулира подрастващите в малките населени места да бъдат отговорни към заобикалящата ги среда и да научат повече за биоразнообразието в региона. Организатор на проекта е Фондация „Ботаника Лайф“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    По време на първата част от „Зелено селско училище“, която се проведе в обучителния център в село Надарево, участниците се научиха как да се грижат за природата в региона. Чрез разходки в гората децата се запознаха с богатото разнообразие от дървесни видове, птици, насекоми и други растения и билки, като на място усвоиха технологията мулчиране – покриване на земята със слама, сено или листа, като по този начин се запазва влагата в почвата, предпазвайки я от ерозия.

     

    „От няколко години организираме различни зелени училища за деца и младежи, в които интегрираме темата за природосъобразния начин на живот и биоразнообразието. Този път насочихме усилията си конкретно към децата от малките населени места и подбрахме теми, които да са интересни за тях, но и от полза за местните общности. Благодарим на Vivacom Регионален грант за подкрепата“, сподели Апостол Апостолов, учредител на Фондация „Ботаника Лайф“.    

     

    Втората част от „Зеленото селско училище“ се проведе на място в отделните села, където децата се включиха в еко акции за почистване на важни и централни локации за всяко от селата – язовир, беседка, селска чешма и горски местности. По този начин децата и родителите бяха насърчени да проявяват отговорно отношение към природата и да изхвърлят правилно отпадъците си.     

     

    За нас е важно да подкрепяме смислени инициативи като „Зелено селско училище“ на Фондация „Ботаника Лайф“, които дават възможност на децата от малките населени места да опознават и пазят околната среда. Подобни проекти показват на младежите колко важна е връзката ни с природата и как всеки от нас може да допринесе за нейното опазване“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    30.09.2024
  • 200 деца участваха в летните STEM лагери в Стара Загора

    Проектът „STEM Summer Camp“ е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

    27 септември 2024 г., София. 200 ученици на възраст между 9 и 12 години преминаха през летните STEM лагери в Стара Загора, организирани от Асоциация IT Стара Загора. Със своята инициатива „STEM Summer Camp“ организацията е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант – най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома, подкрепяща образователни и екологични проекти.

     

    През месец юли в рамките на „STEM Summer Camp“ 4 групи от близо 100 деца се запознаха отблизо с науката, технологиите, инженерството и математиката по интересен и интерактивен начин. Към менторския екип се присъединиха преподаватели и доброволци, които заедно с подрастващите работиха за разрешаването на конкретни казуси. Благодарение на подкрепата от Vivacom Регионален грант инициативата набра голяма популярност и бе продължена през август и в партньорство с Тракийския университет, което позволи на още 100 деца да се включат.

     

    Благодарение на подкрепата от Vivacom, успяхме да запалим искрата на любопитството у децата към света на технологиите. За пореден път осъзнахме, че колкото по-рано запознаваме подрастващите със STEM дисциплините, толкова лесно събуждаме интереса им към науката“, коментира Боряна Пейчева, председател на Асоциация IT Стара Загора.

     

    Участието в летните STEM лагери беше напълно безплатно. Като част от програмата подрастващите посетиха едни от най-интересните забележителности в Стара Загора – зоопарка, пожарната, Художествената Галерия, Международен младежки център и Обсерваторията.

     

    След като представихме всички проекти от Vivacom Регионален грант с техните чудесни идеи, е време да споделим и страхотните резултати, които постигнаха. Поздравления за Асоциация IT Стара Загора за изключителния успех и огромния интерес към тяхната инициатива“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

    27.09.2024
  • 15 години Vivacom: 3 милиарда лева инвестиции и 5,5 милиона услуги за неограничена свобода в общуването

    За 15 години Vivacom е инвестирал близо 3 млрд. лева в иновации, технологии, човешки ресурси и българската икономика, обяви компанията по време на специалното си юбилейно събитие.

    12 септември 2024 г., София. За 15 години Vivacom е инвестирал близо 3 млрд. лева в иновации, технологии, човешки ресурси и българската икономика, обяви компанията по време на специалното си юбилейно събитие. Благодарение на тези инвестиции телекомът е осигурил неограничена свобода на общуването за над 2 милиона клиенти, които използват над 5,5 милиона услуги, базирани на най-новите технологии.

     

    „За 15 години името Vivacom се превърна в символ на иновации, революционни решения за потребителите и най-високи технологични стандарти в телекомуникациите. Заедно с клиентите и партньорите навлязохме в дигиталния свят. Превърнахме се не само в движеща сила за развитието на целия сектор в страната, но преди всичко спечелихме ключова роля в ежедневието на нашите клиенти, които могат да се свързват, работят, забавляват и общуват свободно. Този успех се дължи на постоянния ни фокус върху иновациите и грижата за клиентите. Изградихме най-голямата 5G мрежа[1] и първата 10 GIGA мрежа, лансирахме първите неограничени планове и направихме революция в телевизионното изживяване с EON. Благодаря на целия екип и всички клиенти и партньори, които ни мотивират да разширяваме границите на възможното в потребителските технологии и да предоставяме продукти, които не само отговарят, но и надхвърлят очакванията“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

     

    Vivacom е един от малкото успешни примери за пълна трансформация от държавен монополист във водещ модерен телеком. Компанията постига впечатляващ успех в резултат на колосални инвестиции в иновации и бързо развитие и авангардни технологии, насочени към все по-нарастващите нужди на потребителите. Ускореното развитие на иновациите и най-мащабните инвестиции на Vivacom са най-видими през последните 5 години, откакто компанията се присъедини към голямото семейство на United Group – водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.

     

    За да изгради 5G мрежа с покритие от 85%[2] от населението и с планирано разширение до 90% до края на 2026 г., Vivacom е инвестирал над 1 млрд. лв. само в мобилната мрежа. С поглед напред към дигиталния свят, компанията вече разглежда възможността за внедряване на 6G през 2030 г. и първа в България и сред първите в света тества 5.5G с впечатляващи резултати.

     

    Оптичната мрежа на Vivacom e най-голямата в страната и по данни на Vivacom покрива 1,5 млн. адреса. EON, с модернизирани функционалности, конкурентни на тези на стрийминг гигантите, а сега и с подобрен изкуствен интелект, промени начина, по който потребителите гледат съдържание навсякъде, по всяко време и на всяко устройство.

     

    В резултат на инвестициите от над 44 млн. лв. за сателитни комуникации, Vivacom е сред 10-те най-бързо развиващи се оператори за сателитни услуги за бизнеса в света.

     

    През тези 15 години телекомът се утвърди като един от водещите партньори на местната власт, като със своите интелигентни решения създаде възможности за високоскоростна цифровизация и модернизация на над 130 общини в България.

     

    Зад постиженията на Vivacom стоят хиляди часове усилия на отдаден екип от над 5000 служители, почти 40% от които работят в компанията от 15 години. Vivacom е най-големият работодател в телекомуникационния сектор и един от четирите най-големи в страната.

     

    Компанията се е доказала и като активен корпоративен гражданин, подкрепяйки обществени каузи в областта на образованието и околната среда. За 15 години Vivacom е дарил над 6 млн. лева, като е подкрепил повече от 300 каузи и над 200 различни организации.

                                                                                                 

    [1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 21.05.2024 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg

    [2] Изчисление на дружеството на база на покритите от 5G мрежата на Vivacom брой населени места и курорти и статистическите данни за население в тях на НСИ. Повече на vivacom.bg и nsi.bg.

    12.09.2024
  • 70 стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom съхраняват античната история на „Сердика“ с доброволческа акция

    Стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom участваха в доброволческа акция за почистване на римските руини на „Сердика“ в гр. София.

    5 септември 2024 г., София. Стажанти и ментори от Лятната стажантска програма на Vivacom участваха в доброволческа акция за почистване на римските руини на „Сердика“ в гр. София. 70 доброволци от най-дългогодишната инициатива на водещия телеком дариха 280 часа доброволчески труд, като се включиха в почистването на защитната стена на „Сердика“. Това е една от ежегодните доброволчески акции на телекома, в които младежите имат възможност да участват в екологични инициативи за подобряване на заобикалящата ги среда.

     

    Акцията се проведе с помощта на археолози от „Регионален Исторически Музей“ (РИМ), както и архитекти и инженери от администрацията в район „Оборище“. Младежите участваха в представяне на археологическия обект в сърцето на София – получиха инструктаж от експерти за работа на археологически разкопки и важни съвети за тяхната безопасност. След това се включиха в мисията по почистване на древните руини, за да се разкрие по-добре вековната история.

     

    „Радвам се, че толкова много стажанти и ментори проявиха интерес към доброволческата инициатива, която Vivacom провежда. Участието в подобни активности насърчава младите хора да проявяват отговорност и съпричастност към социални каузи, да са активни граждани и да създават една по-добра среда за живот“, споделя Малина Чавдарова, HR директор на Vivacom.

     

    Лятна стажантска програма на Vivacom вече 21 поредни години обучава стажанти в един от най-динамичните и високотехнологични сектори. Програмата се превърна в една от най-желаните на българския пазар с иновативен подход и възможност за трупане на теоретични знания в реална работна среда, както и възможност за участие в различни активности за спорт и опазване на околната среда. Като част от стажа младежите имат възможност да опознаят всички отдели в компанията чрез модула 360-градусова ротация. За втора поредна година света на телекомуникациите бе представен и лично от главния изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев в рамките на дискусионна среща със стажантите.

    05.09.2024
  • „Поети без граници“: Младежи преоткриват магията на словото

    Около 40 ученици от 8 до 12 клас от различни краища на България ще се включат в пътуващата лаборатория „Поети без граници“ на Фондация „Елизабет Костова“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

    28август 2024г. Около 40 ученици от 8 до 12 клас от различни краища на България ще се включат в пътуващата лаборатория „Поети без граници“ на Фондация „Елизабет Костова“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Заедно с четирима поети и драматурзи, учениците ще се научат да пишат авторски произведения. Целта на проекта е да запознае гимназистите със словесната поезия и да предизвика положителна промяна в нагласите им по отношение на българския език и литературата. Словесната поезия е изкуство, с което авторите изразяват своите възгледи по определени теми чрез рима, метафори, звукови повторения и контакт с публиката.

     

    Проектът ще се проведе под формата на тридневна работилница от 23 септември до 16 октомври в областите с най-нисък резултат на матурата по БЕЛ през 2023 г. – Шумен, Разград, Пазарджик и Плевен. Чрез „Поети без граници“ учениците ще учат български език и литература по интерактивен начин, ще създадат нови приятелства и нови възможности за развитие.

     

    Към днешна дата ние сме свидетели на високо ниво на функционална неграмотност сред младежите в България. Тя засяга най-много обучението по български език и литература, което е от съществено значение за развитието на ума, поведението и ученето. Затова с проекта ни искаме да провокираме интереса на децата към предмета и да им покажем неговата интересна и вълнуваща страна. За тази цел ще осигурим пълна свобода в творческия процес и ще ги ангажираме с различни креативни занимания, с които да подобрим нивото на грамотност. Така ще им помогнем да развият умения от по-висш порядък, като нелинеарно мислене, творческо решаване на проблеми и емоционална интелигентност“, сподели Виолета Радкова от Фондация „Елизабет Костова“.

     

    Всяка творческа работилницата от пътуващата лаборатория „Поети без граници“ ще завършва с вълнуваща презентация във всеки град. Младежите ще представят пред публика своите авторски произведения и ще затвърдят наученото до този момент. С тази финална изява те ще усъвършенстват уменията си по публично говорене и ефективно взаимодействие с аудиторията, и ще вдъхновят своите връстници.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома, която подкрепя подобни образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна в продължение на цели 9 години. В последното си обновено издание телекомът удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева.

    28.08.2024
  • Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

    Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември.

    21 август 2024 г., София. Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на пчели. Участниците ще научат интересни теоретични факти, благодарение на образователния модул „Опознай пчелите, опазвай природата“, чрез който ще се запознаят с живота на опрашителите и тяхната връзка с бъдещето на човечеството. Модулът е част от проекта „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ и ще бъде предоставен за ползване в училища и читалища. Сдружението е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    В рамките на проекта организаторите са заснели късометражен образователен филм в пчеларска ферма, който представя живота на пчелите и връзката им със земеделието, биоразнообразието и хората. Втората стъпка от образователния модул е изработването на образователна педагогическа кутия с интерактивни игри, с които участниците по забавен начин да се запознаят с устройството и значението на пчелите. Идеята за кутията е заимствана от френска образователна методика, която ще бъде адаптирана на български език от Елен Сабатини (специалист по екологично образование от Франция и член на ОЦОСУР).

     

    С проекта ни „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ искаме да превърнем опазването на пчелите в личен интерес на всеки. Въпреки че пчелата е определена за едно от най-важните животни на планетата, оцеляването ѝ е застрашено заради интензивното земеделие, климатичните промени и урбанизацията. С помощта на педагози, аниматори и обучители във Варненска и Добричка област искаме да запознаем максимално много подрастващи с този екологичен проблем и да им покажем как могат да допринесат за разрешаването му“, сподели Елен Сабатини от сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие“.

     

    Изключително щастливи сме, че имаме възможността да подкрепим подобен проект, който съчетава опазването на околната среда с образоването на младите хора. Vivacom Регионален грант е създаден точно с такава цел – да насърчи и финансира инициативи, които имат реално въздействие върху местните общности и оказват положителен ефект върху тяхното развитие“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    21.08.2024
  • Отличия за България от първата Международна олимпиада по AI

    Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom.

    15 август 2024 г. Български ученици завоюваха два отборни бронзови медала и златна награда на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI), която се проведе в Бургас от 9 до 15 август и събра на едно място рекорден брой участници. Към нея се присъединиха около 200 ученици от близо 40 държави от цял свят, които в продължение на 6 дни работиха по иновативни проекти и решения. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom. Телекомът предостави неограничена интернет свързаност на максимална скорост, за да гарантира необходимия капацитет и стабилност на връзката за провеждането на състезание от такъв мащаб. Учениците разчитаха на най-голямата 5G мрежа в България[1], за да създават, използват и усъвършенстват технологиите за изкуствен интелект.

     

    Vivacom предостави и финансова подкрепа в размер на 10 000 лв., както и осигури специални награди за най-добре представилите се ученици, които се сдобиха с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Сред тях са и членовете на двата български отбора, които се отличиха с техните знания и умения в областта на изкуствения интелект и спечелиха два отборни бронзови медала от научна част на състезанието и златно отличие от практическата част, където се класираха на абсолютно първо място.

     

    Първият кръг на олимпиадата беше посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърно зрение. Учениците разработваха нови AI модели и решаваха проблеми, които имитират реални научни изследвания. В него златните медали спечелиха двата отбора на Сингапур, Полша и Летово.

    15.08.2024
  • Започва първата Международна олимпиада по AI в България с подкрепата на Vivacom

    Събитието ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас и ще събере близо 200 ученици от цял свят

    09 август 2024 г., София Днес в Бургас стартира първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI), която ще събере около 200 талантливи ученици, от близо 40 държави, от цял свят. През следващите шест дни те ще работят по иновативни проекти и решения и ще демонстрират своите знания и умения в сферата на изкуствения интелект. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom, която осигури достъп до неограничен интернет на максимална скорост в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Освен това компанията предостави и финансова помощ в размер на 10 000 лв. Телекомът е осигурил и специални награди, за най-добре представилите се AI експерти, които ще се сдобият с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Vivacom традиционно подкрепя българските ученици по природни науки за тяхната подготовка и участие в международни състезания, като до момента е дарил близо 140 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

     

    За разлика от останалите големи научни олимпиади, IOAI е отборно състезание, което насърчава работата в екип. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които, заедно със своя ръководител, работят по темите на олимпиадата в седмиците преди тя да започне. По време на състезанието амбициозните гимназисти ще преминат през два кръга – научен и практически. Първият от тях е посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение, като той ще позволи на събралите се таланти от цял свят да разработят нови AI  модели и да решават проблеми, които имитират реални научни изследвания.

     

    Вторият кръг на олимпиадата ще предизвика състезателите да създадат завладяващо изображение или аудио и видео съдържание с помощта на водещи AI технологии като ChatGPT и Dalle-2. За целта те ще използват висококачествената и надеждна 5G мрежа на Vivacom, която ще позволи на участници да реализират своите креативни идеи без технически прекъсвания и забавяния. По време на състезанието, олимпийците ще се включат и в различни дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от световноизвестни изследователи и академици.

     

    Специален гост на събитието ще бъде и най-успешната вокална изпълнителка на съвременната българска сцена – Мария Илиева, която ще насочи общественото внимание към достъпността, масовото приложение и моралните въпроси около използването на изкуствения интелект. Така Международната олимпиадата по AI ще се обособи не само като поле за изява на млади таланти, но и като вдъхновяващо събитие.

    09.08.2024
  • Vivacom подкрепя първата Международна олимпиада по AI в България

    Събитието ще събере близо 200 ученици от цял свят в Бургас

    2 август 2024 г., София. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) ще се проведе в Бургас от 9 до 15 август с основната подкрепа на Vivacom. Скоростта и стабилността на интернет връзката са ключови фактори за провеждането на състезание от такъв мащаб, затова телекомът ще осигури неограничен интернет на максимална скорост в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Близо 200 талантливи ученици от близо 40 държави ще разчитат на високоскоростната и надеждна 5G мрежа на Vivacom, за да създават, използват и усъвършенстват технологиите за изкуствен интелект. За организирането и провеждането на олимпиадата компанията ще помогне и с финансова подкрепа в размер на 10 000 лв. А най-добре представилите се младежи ще получат и страхотни награди от телекома – актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1.

     

    „Радвам се, че именно България е основател и домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект. AI стои в основата на редица технологични иновации и ще има ключова роля за развитието им в бъдеще. Участниците в олимпиадата са следващите учени и технологични експерти, които ще продължат да развиват възможностите на изкуствения интелект. Партньорството ни с Международната олимпиада по изкуствен интелект е следващата логична стъпка, част от цялостната ни стратегия за подпомагане на умните и талантливи младежи на България. Като част от нея Vivacom традиционно подкрепя българските олимпийци по природни науки, като до момента компанията е дарила близо 140 000 лв. за тяхната подготовка и участие на международни олимпиади“, коментира Николай Андреев, Главен изпълнителен директор на Vivacom.

     

    IOAI е отборно състезание, което я отличава от останалите големи научни олимпиади, които са индивидуални. Всеки отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на своя ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието. Международната олимпиада по изкуствен интелект ще се състои от два кръга: научен и практически. В научния кръг екипите ще разработват нови AI модели и ще решават проблеми, които имитират реални научни изследвания. В практическия кръг младежите ще работят със съществуващи AI технологии като ChatGPT, Dalle-2 и др. По време на събитието участниците ще се включат и в дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от водещи изследователи и академици.

    „Изкуственият интелект вече навлезе в много области от нашия живот, време е да се обърне внимание на него и в образованието. Важността да се знаят границите на възможностите му, да се използва етично и за безкористни цели на обществото е следващата стъпка, в която трябва да се работи с ученици и студенти. Изключително сме признателни на Vivacom, която застана и с ентусиазъм и разбиране подкрепи тази идея, отново показвайки, че инвестициите в младежите на една държава са инвестиции в нейното по-добро бъдеще“, сподели Александър Велинов, съосновател на олимпиадата.

    Създаването на Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е естествено продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика през 2017 г.

    02.08.2024
  • Над 40 деца и младежи опознават подводния свят на Черно море

    Проектът „Живият свят на Черно море“ е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

    30 юли 2024 г., София. Над 40 деца и младежи от Варна ще опознаят отблизо подводния свят на Черно море това лято. Заедно с професионални инструктори по гмуркане от Морски клуб „Приятели на морето“ те ще се научат да се гмуркат, ще обследват и фото документират крайбрежните морски екосистеми, ще вземат проби от дъното край дивите плажове и ще анализират степента на замърсяване. Всичко това е част от проекта „Живият свят на Черно море“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Целта е чрез атрактивни дейности децата и младежите да се запознаят с морската флора и фауна в Черно море и начините за тяхното опазване.

     

    Черно море е много по-интересно, отколкото повечето хора могат да си представят. Около 2500 различни вида животни обитават водите му, като освен миди, стриди и мекотели, в него можем да открием и красиви дребни риби, морски змии, делфини и дори акули. За съжаление наблюдаваме редица екологични проблеми в нашето море, където са документирани близо 450 места със струпвания на пластмаса. Целта ни с проекта е да достигнем до подрастващите и техните семейства и да възпитаме у тях активна позиция към опазването на морската флора и фауна“, сподели Дарина Иванова, заместник-председател на Морски клуб „Приятели на морето“.

     

    Участниците ще преминат и през теоретични обучения, на които ще се запознаят с характерните представители на черноморската флора и фауна, с източниците на замърсяване в крайбрежните зони и с основните мерки за опазване на чистотата на морето. Дейностите по проекта ще се реализират до края на октомври по Северното черноморско крайбрежие, в районите на Варна, Каварна, Шабла и Тюленово.

     

    „Изключително интересен проект, който вярваме, че ще събуди интереса и любопитството у децата към подводния свят. Поздравявам Морски клуб „Приятели на морето“ за страхотните активности“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    30.07.2024
  • Хора с нарушено зрение опознават света на птиците чрез звуци

    Проектът на Българското дружество за защита на птиците е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

    23юли 2024 г., София. Хора с нарушено зрение от София ще се включат в серия от образователни дейности и ще изследват разнообразния свят на птиците чрез техните песни. Целта е по-успешната интеграция на хора със зрителни увреждания и приобщаването към занимания, свързани с опознаването и изследването на биоразнообразието в градските паркове.Проектът „По песента ще ги познаете“ е организиран от Българското дружество за защита на птиците и е част от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    По време на проекта хората с нарушено зрение ще се запознаят с характеристиките на птиците на тематични интерактивни лекции, а след това ще приложат наученото с практически упражнения на открито за идентифициране на отделните видове по звука им. Инициативата ще бъде реализирана в София, където неофициално живеят над 2000 души с нарушено зрение. По-голямата част от тях са по-изолирани от обществото заради недостъпната среда и липсата на възможности за присъединяване към социални дейности.

     

    Дългосрочната цел на нашата инициатива е да създадем ефективни и устойчиви практики, чрез които незрящите да могат пълноценно да се впишат в обществото. Посредством обединяващия ни интерес към природата искаме да им осигурим шанс за равен достъп до информация за богатия свят на птиците чрез орнитоложки разходки за разпознаване на птици по звуците“, коментира Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците.

     

    Българското дружество за защита на птиците ще организира поредица от образователни аудио лекции и разходки за слушане на птици, както и поставянето на специални информационни табла за слепи в някои от парковете в София по маршрутите им. По време на тези излети участниците могат не само да обменят знанията си за птиците, но и да създадат нови социални контакти.   

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    23.07.2024
Open cookie bot settings
към контакти