VIVACOM - водещият доставчик на сателитни услуги

 

Компанията предлага цялостни решения за приемане, кодиране, криптиране и излъчване/приемане на радио и телевизионни програми с отлично качество и надеждност на предоставяната услуга. Компанията е партньор на Intelsat и Eutelsat като основни доставчици на сателитен капацитет.

  

VIVACOM притежава разрешение №1610 за сателитно излъчване, издадено от Комисията за Регулиране на Съобщенията.

 

Компанията предоставя услуги чрез най-модерното и професионално съоръжение за сателитни комуникации в региона - телепорт Плана, притежаващ Tier 3 сертификат от World Teleport Association. Географското разположение на обекта предоставя възможност за работа със спътници на позиции от 40W до 90Е. VIVACOM разполага с насочени антени за излъчване и приемане на сигнал към едни от най-популярните сателитни позиции за Европа, Африка, Близкия Изток и Азия.

  

VIVACOM предоставя сателитни услуги на българския и международния пазар. Някои от нашите основни клиенти са: Fox International Channels, Viasat World Limited, National Geographic Channel, bTV Media Group, Overon, Communicorp Group, Българско Национално Радио, Българска Национална Телевизия, Дарик радио, радио Фокус и много други доставчици на съдържание, телекоми, телепорт оператори и др.

 

 

Компанията разполага с над 40 години опит в областта на сателитните комуникации. 

 

 

Услуги Плана Телепорт Оптична свързаност

Услуги

Телепорт Плана

VIVACOM притежава най-модерното съоръжение за спътникови комуникации в страната - телепорт Плана. Обектът е разположен на 48 000кв. м площ в специално подбрана местност с минимален брой валежи през годината и отлична защитеност от радио смущения. Сателитната станция разполага с над 50 антени в C band, Ku band, DBS и Ka band с размери до 18.3 метра за излъчване и приемане на сигнал от спътници на позиции от 40W до 90Е. 

  

Всички съоръжения в телепорта са двойно резервирани и се поддържат и контролират 24x7 от висококвалифициран персонал със значителен опит в сателитните комуникации. Ел. захранването на обекта се осъществява чрез два независими електропровода (20 kV), собствена подстанция 20kV/400V, дизел генератори с мощност 2 000 kVA и резервирани онлайн UPS. Енергийната система е доставена от лидерите в областта – Eaton, Orma Zabal, Caterpillar.

 

Сателитната станция е свързана чрез 2 независими оптични трасета към основни точки на присъствие в Европа. Оптичната свързаност поддържа 10Gbps интерфейси през DWDM.

 

Сателитното оборудване е доставено от лидерите в областта – General Dynamics, CPI/ASC Signal, Advantech, Newtec, SMW, DEV, DataMiner NMS, Harmonic, Appear TV

 

Телепорт Плана е първото съоръжение за сателитни комуникации в България, въведено в експлоатация през 1977 г. в системата Интерспутник. В продължение на 20 години чрез съоръжението се е осъществявал международния видео обмен на Българска Национална Телевизия и голяма част от международните телефонни връзки на страната. На два пъти станцията е номинирана за най-добър телепорт в Интерспутник. През 1992 г. телепорт Плана става част от телекомуникационната мрежа на БТК. Станцията е модернизирана на няколко етапа и в момента е най-модерното съоръжение за сателитни комуникации в региона.  От 2014 г. телепорт Плана е член на Word Teleport Association, през 2015 г. става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

  

През 2017г. Телепорт Плана получи Tier 3 сертификат от World Teleport Organization, като за получаването на сертификата обекта отговаря на 170 изисквания за експлоатация на подобен тип съоръжения.

  

Оптична свързаност

Мрежата на VIVACOM е свързана с основни точки на присъствие в цяла Европа, чрез резервирани независими оптични линии. Компанията поддържа 10Gbps връзки през MPLS към точките на присъствие. Това ни позволява бързо и гъвкаво предоставяне на нови линии и капацитети за пренос на видео и данни.

 

VIVACOM предоставя свързаност от студио или точка на присъствие на клиента, директно до телепорта на компанията, посредством защитени оптични трасета.


 Coverage

 

 

 

 

За контакти: sat@vivacom.bg

Партньори


Каталог
към контакти