Сателитни услуги

 

VIVACOM - водещият доставчик на сателитни услуги

 

Компанията предлага цялостни решения за приемане, кодиране, криптиране и излъчване/приемане на спътников сигнал с отлично качество и надеждност на предоставяната услуга. Компанията е партньор на Intelsat и Eutelsat като основни доставчици на сателитен капацитет.

 

VIVACOM притежава разрешение №1610 за  сателитно излъчване, издадено от Комисията за Регулиране на Съобщенията.

 

Компанията предоставя услуги чрез най-модерното и професионално съоръжение за сателитни комуникации в региона - телепорт Плана. Географското разположение на телепорта предоставя възможност за работа със сателити на позиции от 40W до 90Е. VIVACOM разполага с насочени антени за излъчване и приемане на сигнал към едни от най-популярните сателитни позиции за Европа, Африка, Близкия Изток и Азия.

  

VIVACOM предоставя сателитни услуги на българския и международния пазар. Някои от нашите основни клиенти са: Fox International Channels, National Geographic Channel, CME, Telekom Austria, Overon, Communicorp, Българско Национално Радио, Българска Национална Телевизия, Дарик радио и много други доставчици на съдържание, телекоми, телепорт оператори и др.

 

Компанията разполага с над 30 години опит в областта на сателитните комуникации..

 

Услуги

Телепорт

VIVACOM притежава най-модерното съоръжение за спътникови комуникации в страната - телепорт Плана. Обектът е разположен в специално подбрана местност с минимален брой валежи през годината и отлична защитеност от радио смущения. Телепортът разполага с над 40 антени с размери от 2.4 до 18.3 метра за излъчване и приемане на сигнал от спътник. Използваното оборудване е доставено от лидерите в съответната област:

 

 • Предавателни антени - Vertex и ASC Signal;
 • Приемни антени - Prodelin;
 • Усилватели - CPI, Xicom и Advantech;
 • Модулатори - Newtec;
 • RF конвертори - Miteq;
 • Мултиключове - DEV Systemtechnik;
 • Head end - Harmonic, Cisco, Ericsson;
 • CAS - Irdeto;
 • RF анализaтори - Agilent, Rohde & Schwarz, SED;
 • DVB анализатори - Bridgetech;
 • Сателитни модеми - iDirect, Newtec, Comtech;
 • Захранване - Eaton;

 

Всички съоръжения в телепорта са двойно резервирани и се поддържат и контролират 24x7 от висококвалифициран персонал със значителен опит в сателитните комуникации. Ел. захранването на обекта се осъществява чрез два независими електропровода (20 kV) и разполага със собствена подстанция 20kV/400V, дизел генератори с мощност 2 000 kVA и резервирани онлайн UPS.

 

Телепорт Плана е първото съоръжение за сателитни комуникации в България, въведено в експлоатация през 1977 г. в системата Интерспутник. В продължение на над 20 години чрез съоръжението се е осъществявал международния видео обмен на Българска Национална Телевизия и голяма част от международните телефонни връзки на страната. На два пъти станцията е номинирана за най-добър телепорт в Интерспутник. През 1992 г. телепорт Плана става част от телекомуникационната мрежа на БТК. Станцията е модернизирана на няколко етапа и в момента е най-модерното съоръжение за сателитни комуникации в региона.  От 2014 г. телепорт Плана е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

 

Телепорт Плана притежава сертификат Tier 3 от World Teleport Assocciation

Партньори


Каталог
към контакти