Новини

VIVACOM има най-бързата 4G мрежа, измерена от GWSX

06.01.2017

06.01.2017 г., София – 4G мрежата на VIVACOM получава най-висок резултат GWS OneScore за скорост в направено измерване в градовете София, Русе, Созопол, Каварна и населени места по българското Черноморие. Измерването е реализирано  от Global Wireless Solutions (GWS) по тяхната методология в периода 15.10 -15.11.2016 г., на петте съществуващи в България LTE мрежи. Тосе базира не само на показателите за скорост, но и на тези характеристики на мрежите, които са важните за потребителите. Ето защо измерването е разделено в три категории: обмен на данни (Packet OneScore™); скорост (Speed OneScore™) и достъп до социални медии (Social Media OneScore™).

 

Global Wireless Solutions (GWS) със седалище в Далас, САЩ е водещ независим доставчик на решения за безжичната индустрия.

 

4G мрежата на VIVACOM вече е достъпна за над 6 милиона души или над 83% от населението на България, в повече от 650 населени места. С нея абонатите получават още по-високи скорости за мобилен интернет – до 112 Mbps за сваляне и до 37,5 Mbps за качване на информация към мрежата.

 

Потребителите на телекома могат да сърфират безпроблемно в 4G мрежата с всички актуални мобилни планове, без да плащат допълнително. Необходимо е само устройството им да поддържа LTE технологията, да сменят SIM картата си с 4G и да се намират в зона с покритие на мрежата.

 

За да осигури още повече възможности за работа и забавление на своите абонати, до края на месец януари VIVACOM предлага до 4 пъти повече включени МВ в плановете си за мобилен интернет i-Traffic, както и до 50% отстъпка от мобилните тарифи SMART за целия срок на договора. При активиране на 4G SIM карта всеки клиент на телекома има достъп до 4000 МВ еднократно, за да тества мрежата и лично да се убеди в предимствата ѝ.  

 • Стажантската програма VIVA Z и Алианс за младежта в съвместна инициатива

  През месец септември VIVACOM беше домакин на Стажантска Академия 2017 г., съвместен проект с Нестле, като част от инициативата Алианс за младежта (AllforYouth).

  През месец септември VIVACOM беше домакин на Стажантска Академия 2017 г., съвместен проект с Нестле, като част от инициативата Алианс за младежта (AllforYouth). Събитието посетиха 15 стажанти от 5 компании, а гост лектор бе Нели Гачева от фондация Заедно в час.

  Проектът Стажантска Академия 2017 г. дава възможност на стажанти от компаниите партньори в Алианса да преминат специфични обучения,определени като ключови от работодателите за успешна реализация на младите таланти. Програмата за обучение включва пет модула, които имат амбициозната цел да подготвят младите специалисти за предизвикателствата на корпоративна среда, а именно: бизнес етикет и протокол, трудово-правни отношения, управление на проекти, управление на времето, изграждане на личен бранд в социалните мрежи и презентационни умения.

  Участието на VIVACOM в инициативата е продължение на политиката на компанията за подкрепа на млади хора и подпомага тяхното навлизане в света на телекомуникациите чрез младежки проекти и инициативи. Компанията ежегодно развива проектите за студенти като Техническа Академия, Лятна стажантска програма и Целогодишна стажантска програма, за да има приемственост у младите хора между учебната скамейка и бизнес средата.

  Благодарим на партньорите за професионализма и отдадеността към проекта, а на младите специалисти пожелаваме „Дерзайте смело напред“!

  13.09.2017
 • VIVACOM разширява покритието на оптичната си мрежа

  Град Дупница става 20-ият в страната с оптична мрежа. Жителите му могат да се възползват от високоскоростен интернет и интерактивна телевизия.

  11.09.2017 г., София - Жителите на град Дупница вече могат да се възползват от високоскоростен интернет и интерактивна телевизия от VIVACOM. Това е 20-ият град в страната, който става част от оптичната мрежа на телекома. Технологията предоставя домашен интернет със скорости до 900 Mbps и интерактивна телевизия  с над 200 канала, от които над 50 с HD качество.

   

  От този месец над 2000 домакинства в Дупница ще имат достъп до иновативните услуги на VIVACOM, като телекомът ще продължи да разширява покритието си в града. С разширяването на оптичната мрежа на VIVACOM, клиентите могат да се насладят на телевизия от бъдещето. С интерактивната телевизия потребителите могат да спират на пауза, да превъртат напред и назад любимите си филми и предавания. Функцията ТВ Архив позволява на абонатите да гледат телевизионни предавания, излъчени през последните 7 дни в удобно за тях време. Телевизията предоставя и възможността за запис, както и за създаване на списък с любими филми и предавания. Клиентите на телекома могат да гледат и цели два канала едновременно, както и да подредят програмите по свой избор.

  11.09.2017
 • Трима късметлии си спечелиха чисто нови смарт устройства на празника на Варна

  В деня на Варна изтеглихме победителите в локалната ни томбола за три чисто нови смарт устройства.

  В деня на Варна изтеглихме победителите в локалната ни томбола за три чисто нови смарт устройства. Лично автомобилният състезател Павел Лефтеров обяви имета на щастливците, които получават смартфон Moto Z с преносима колонка JBL.

   

  Имената на щастливците са:

  1. Андон Радев; 052 749 ***

  2. Валентин Димитров; 0888 009 ***

  3. Иван Иванов; 0888 232 ***

   

  Честито на печелившите!

  17.08.2017
 • 40 години от първия сателитен сигнал от България към космоса

  На 17 август се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса. Поводът е бил откриването на международната „Универсиада 77“ на 17 август 1977 година.

  На 17 август се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса. Поводът е бил откриването на международната  „Универсиада 77“ на 17 август 1977 година. Церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки „Шипка“, сега с името „Плана“. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

  Прякото предаване от Националния стадион „Васил Левски“ е започнало точно в 17:33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60 тонна сателитна антена с диаметър 12 метра. Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически „Молния“, за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки „Интерспутник“.  

  Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и защитеност от радио смущения.  Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала. Персоналът е бил 37 човека. В продължение на над 20 години през „Плана“ минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България.

  Днес наземна станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт,  собственост на VIVACOM. На ден през него минават се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Телепортът разполага с 50 антени с размери до 18.3 метра за излъчване и приемане на сигнал от спътник, а използваното оборудване е доставено от лидерите в съответната област.

  Само за последните 7 години VIVACOMвложи  в модернизацията на станцията 10 млн. лв. Инвестирайки в първото за България сателитно съоръжение, VIVACOM  продължава с успех да развива сателитните услуги за българския и международен пазар. От 2014 г. телепорт Плана е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

  17.08.2017
 • Млади доброволци превръщат подлези в градско изкуство

  Над 80 таланти от Лятната стажантска програма VIVA Z се включиха в доброволческата инициатива на компанията, проведена съвместно с фондация „ПОдЛЕЗНО“.

  15.08.2017 г. в гр. София -  Над 80 таланти от Лятната стажантска програма VIVA Z се включиха в доброволческата инициатива на компанията, проведена съвместно с фондация „ПОдЛЕЗНО“. Младежи от цялата страна се събраха, за да участват в проекта „Научен подлез“. Целта е цялостно обновяване на един от ключовите подлези в столицата, преминаващ под бул. „България“. Заради близостта му до редица училища, детски градини и парк „Здраве“, инициаторите на проекта от „ПОдЛЕЗНО“ си поставят задачата да илюстрират в него разнообразни научни теми чрез графити и модерни арт инсталации.

   

  С много труд и ентусиазъм стажантите на VIVACOM заедно с организатори на инициативата промениха досегашния облик на подлеза и го превърнаха в красиво и полезно градско изкуство. Той ще бъде напълно завършен и открит с началото на учебната година през месец септември. Тогава жителите и гостите на столицата ще могат да завъртят турбина за вятърна енергия и зъбчатите колела, да проследят в изображения еволюцията на човека, да прочетат интересни факти за градовете на бъдещето, както и да научат интересна информация от света на химията физиката, математиката и биологията.

   

  Доброволческата инициатива, в която взеха участие младите таланти на VIVACOM, e част от приобщаването им към основните ценности на компанията и стремежа за подкрепа на младежки инициативи.

   

  Лятната стажантска програма на VIVACOM се провежда вече за 14-та година във всички отдели на компанията. Над 40% от стажантите впоследствие остават на постоянна работа в различни дирекции на телекома.

   

   

   

   

   

  15.08.2017
 • VIVACOM отчита ръст на приходите за първото полугодие на 2017

  Компанията е с най-бързата мобилна мрежа в България за 2017 г.

  • VIVACOM е операторът с най-голям размер общи приходи - 432 милиона лева към края на първата половина на 2017 г.
  • VIVACOM увеличава пазарния си дял в приходите от мобилни услуги, постигайки 28,4 % през първата половина на 2017 г.
  • VIVACOM е лидер във фиксирания интернет с 26% пазарен дял и най-големият IPTV оператор
  • Компанията печели награда за  най-висока средна скорост за сваляне (download) през мобилната мрежа в България въз основа на анализ, проведен от Ookla чрез Speedtest за първите шест месеца на 2017 г.
  • 4G покритие на 94% от населението в страната

   

   

  08.08.2017 г. -  VIVACOM запазва лидерската си позиция на българския телеком пазар, като отчита най-големи общи приходи в размер от 432 милиона лева към края на първата половина на 2017 г.  В сравнение със същия период на миналата година компанията постига увеличение в размер на 2,5 милиона лева.

   

  През първата половина на настоящата година ръст на приходите се наблюдава както в мобилния, така и във фиксирания сегмент, като приходите за първо полугодие на 2017 г. възлизат съответно на 247 милиона лева от мобилни линии и малко над 174 милиона лева от фиксирани линии.

   

  VIVACOM запазва стабилни позиции по приходи от мобилни услуги, приключвайки първото полугодие на 2017 г. с увеличен пазарен дял в сравнение с края на 2016 г.– 28,4%.

   

  VIVACOM отбелязва ръст в общия брой абонати на мобилни услуги в сравнение с първото тримесечие на настоящата година, както и спрямо първото полугодие на 2016 г. Клиентите на мобилни услуги в края на юни 2017 г. са 3 135 000, докато през същия период на миналата година броят на клиентите в мобилния сегмент е бил със 72 хиляди по-малко. Приходите от абонат в мобилния сегмент остават стабилни, запазвайки тенденцията за растеж при ползването на данни – от 31% дял от средните приходи на абонат през второто тримесечие на 2016 г. на 35% за същия период на 2017 г.

   

  На пазара на фиксиран интернет VIVACOM се утвърждава като лидер, отчитайки постоянна тенденция към увеличаване броя на клиентите – от 444 000 абонати за първото тримесечие на 2017 г. до 452 000 в края на второто тримесечие. За сравнение, в края на същия период на 2016 г. броят на клиентите на фиксиран интернет е 411 000.

   

  VIVACOM запазва лидерска позиция и в предоставянето на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV). 44% от общо 426 000 клиенти с платена телевизия са абонати на IPTV. За сравнение, в края на същия период на 2016 г. делът на абонатите на IPTVе 40% от общо 390 000 клиенти.  

   

  През 2017 г. VIVACOM доказано има най-бързата мобилна мрежа в България, постигайки най-високата средна скорост за сваляне (download). Операторът получи  награда  въз основа на анализ, проведен от Ookla чрез Speedtest за първите шест месеца на 2017 г.

   

  В края на първата половина на 2017 г. телекомът осигурява покритие на 4Gмрежата на 94% от населението в страната. Компанията инвестира в развитие на мрежата с фокус върху подобрението не само на покритието, но и на капацитета, устойчивостта и дългосрочната ефективност на вложените средства. Към края на първото полугодие VIVACOM отчита инвестиции в размер на 84 милиона лева. От тях 76% са вложени в развитие на мрежата.

   

   

  Финансови резултати на VIVACOMза първата половина на 2017 г.:

   

   

  За шестте месеца, приключващи на 30 юни

  Изменение

  (в хиляди лева, освен процентите)

  2017

  2016

  (сума)

  (%)

  Общо приходи

  432 109

  429 616

  2 492

  0,6

  Фиксирани линии

  173 520

  164 758

  8 762

  5,3

  Мобилни линии

  247 472

  245 964

  1 508

  0,6

  НУРТС

  22 468

  22 611

  (143)

  (0,6)

  Елиминации

  (11 350)

  (3 716)

  (7 634)

  205,4

  Коригирана EBITDA

  161 179

  157 207

  3 972

  2,5

  Виваком

  150 911

  148 529

  2 382

  1,6

  НУРТС

  10 650

  8 980

  1 669

  18,6

  Елиминации

  (382)

  (302)

  (80)

  26,5

   % Коригирана EBITDA, маржин

  37,3

  36,6

  1

  1,9

  Мобилни абонати в края на периода

  3 135

  3 063

  72

  2,4

  % абонати на срочни договори в края на периода

  88,0

  86,0

  2

  2,3

  Абонати на фиксирана телефония в края на периода

  866

  987

  (121)

  (12,3)

  Абонати на фиксиран интернет в края на периода

  452

  411

  41

  10,0

  % FTTx в края на периода

  53,3

  47,8

  6

  11,5

  Покрити домакинства с високоскоростна оптична връзка в края на периода

  1 098

  1 062

  36

  3,4

  Абонати на платена телевизия в края на периода

  426

  390

  36

  9,2

  % IPTV в края на периода

  43,8

  39,9

  4

  10,0

   

   

  08.08.2017
 • От днес клиентите на VIVACOM могат сами да подреждат ТВ каналите си

  Новата функция е отдавна искана от потребителите, защото им предоставя свободата сами да избират желаните канали.

  01.08.2017 г, София -  От днес абонатите на VIVACOM IPTV могат да подреждат телевизионните канали по свой собствен вкус. Новата функция е отдавна искана от потребителите, защото им предоставя свободата сами да избират желаните канали.

   

  Клиентите на интерактивната телевизия могат да пренареждат програмите като изберат от менюто опцията „управление“ – подреждане на канали. Отваряйки страницата, абонатите на VIVACOM могат да избират между една от трите опции: стандартната VIVACOM подредба, която са имали до момента, новата VIVACOM HD подредба, при която HD каналите са показани с приоритет, или да подредят програмите по удобен за тях начин.

   

  С бутоните от 1 до 9 клиентите на телекома имат пряк достъп до любимите си телевизионни канали.

   

  HD подредбата на каналите групира телевизионните програми по жанр, качество и рейтинг. Така абонатите на VIVACOM IPTV могат лесно и удобно да намерят желаното от тях телевизионно съдържание сред многобройните ТВ канали.С цел по-добро клиентско ориентиране, ще бъде  модифицирана и стандартната VIVACOM подредба на каналите.

   

  Възможността за персонализирана подредба на ТВ програмите е само една от услугите, които телекомът предлага на своите абонати. С интерактивната телевизия на VIVACOM потребителите могат да превъртат, спират на пауза и гледат на запис любимите си филми и сериали, за да не изпускат нищо това лято.

  01.08.2017
 • Смартфонът Nokia 6 вече е наличен в магазините на VIVACOM

  От началото на месец август за абонатите на VIVACOM стартира най-атрактивното предложение на Nokia в новата продуктова гама на компанията – Nokia 6

  31.07.2017 г., София От началото на месец август за абонатите на VIVACOM стартира най-атрактивното предложение на Nokia в новата продуктова гама на компанията – Nokia 6. Смартфонът разполага с 5.5” Full HD IPS LCD дисплей, който предлага перфектна видимост дори при пряка слънчева светлинаи има надеждно Gorilla Glass покритие против надраскване. Абонатите на телекома могат да се насладят на всеки един момент от лятото, уловен с двете камери – 16MP основна с двойна светкавица и 8 MP селфи камера. Хардуерът на Nokia 6 предлага идеална комбинация от мощ - 1.4 GHz 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 430процесор и 3GB RAM памет и издръжливост на батерията от 3000 mAh.

  Моделите на Nokia са символ на красив дизайн и отлично качество. Новият смартфон Nokia 6 е с корпус, изработен от цяло парче алуминий, което придава стилно излъчване на телефона. Сигурността на потребителите е подсигурена от пръстов отпечатък.

  Nokia 6 се предлага на атрактивната цена от 9.90 лв. на месец или 169,90 лв. в брой с план Smart U.

  Телефонът поддържа 4G технологията. Така потребителите на VIVACOM могат да се насладят на високоскоростен мобилен интернет с най-бързата мобилна мрежа в България за 2017 г., измерена от приложението Speedtest на Ookla.

  31.07.2017
 • VIVAZ Талант от бъдещето!

  100 млади таланти от цялата страна ще придобият опит и знания по време на летния си стаж в компанията.

  17.07.2017 г. София - Лятната стажантска програма VIVA Zе в разгара си! Доказателство за това са 100-те млади и талантливи хора, които прекрачиха прага на VIVACOM, за да се включат в нея. Впредстоящите месеци стажантите ще се изправят пред нови предизвикателства, отговорни задачи и забавни инициативи. Освен полезния практически опит, участниците в Лятната стажантска програма ще получат - възможност да работят на трудов договор, конкурентно заплащане и социални придобивки за положените усилия. Успешно завършилите програмата ще получат препоръки и сертификати, които да им послужат за бъдеща реализация. Всяко година над 40% от тях продължават своята кариера в рамките на компанията.

   

  Пожелаваме им иновативно, вдъхновено, динамично, ефективно, честно и отговорно #VIVAZ лято!

   

  17.07.2017
 • Най-бързата мобилна мрежа в България за 2017 г. е на VIVACOM

  Данните са от реални тестове за измерване на скоростта, направени от потребители с най-популярното приложение Speedtest® на Ookla®

  12.07.2017 г., София – VIVACOM има най-бързата мобилна мрежа в България за 2017 г. според анализ на резултатите от спийдтеста на Ookla за първото и второто тримесечие на 2017 година. VIVACOM отбелязва най-висок сравнителен резултат за цялата си мобилна мрежа в стотици хиляди тестовете, направени от потребители с приложението за измерване на скорости „Speedtest“ на Ookla в цялата страна. В допълнение към наградата, VIVACOM постига най-високата средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежата. 

   

  Тестовете, измерващи скоростта на мобилните мрежи на операторите в различни точки на територията на Република България са извършени по методологията на Ookla, в периода януари – юни 2017 година.

   

  Пълните резултати от тестовете и повече информация за методологията на Спийдтест наградата могат да бъдат намерени на официалния уеб сайт на Ookla: http://www.speedtest.net/awards/bg/carrier/2017

   

  Speedtest на Ookla е услуга, която дава възможност на хората в реално време да тестват скоростта на интернет връзката, включително скоростта на сваляне и качване на информация в интернет. Това е най-популярният тест за измерване на скорост на интернет в света с повече от 6000 сървъра, покриващи цялото земно кълбо.

   

  4G мрежата на VIVACOM вече е достъпна за 94% от населението на България, което означава, че жителите на повече от 992 населени места могат да се възползват от мобилен интернет със скорости до 112 Mbps за сваляне и до 37,5 Mbps за качване на информация в мрежата. Всички актуални мобилни планове на телекома, включващи мобилен интернет, позволяват сърфиране в 4G мрежата без допълнително заплащане. Достатъчно е устройството, което потребителят ползва, да поддържа LTE технология и SIM картата му да е сменена с 4G SIM карта.

   

  12.07.2017
 • 4G Мрежата на VIVACOM вече е достъпна и за клиентите на предплатени услуги

  Единствените изисквания са устройството и SIM картата на абоната да поддържат 4G/LTE връзка.

  10.07.2017 г. София - Потребителите с предплатени услуги на VIVACOM вече могат да ползват високоскоростен мобилен интернет през 4G/LTE мрежата на телекома. Единствените изисквания са устройството и SIM картата на абоната да поддържат 4G/LTE връзка. Ако SIM картата не е съвместима с 4G мрежата, във всеки магазин на VIVACOM може да се извърши безплатна смяна.  

   

  4G/LTEмрежата на VIVACOM осигурява скорости за сваляне до 112 Mbps и за качванедо 37.5 Mbps. Покритието обхваща 94% от населението на страната, което е над 970 населени места.

   

  Предплатените пакети „Bravo“ и „Bravo+“ ще могат да бъдат използвани в 4G/LTE мрежата и са с промоционално включени 4 000 MB, вместо стандартните 1 000 MB. Промоцията е в допълнение към останалото съдържание на пакетите, като „Bravo” осигурява на клиентите още 300 минути за разговори и 300 SMS-а мрежата на VIVACOM, а предплатен стартов пакет “Bravo+” предлага 100 минути за общуване с всички национални мрежи.

  10.07.2017
 • Клиентите на VIVACOM вече могат да се заплащат покупките от Google Play заедно с месечната си сметка

  Услугата е безплатна и ще бъде достъпна за потребителите с абонаментен договор към телекома

  04.07.2017 г., гр. София – Kлиентите на VIVACOM вече могат да купуват мобилни приложения и друго дигитално съдържание от Google Play, като ги заплащат заедно с месечната си сметка. Услугата е безплатна и ще бъде достъпна за потребителите с абонаментен договор към телекома, които ползват устройства с операционна система Android™.

   

  Процесът по закупуване на съдържание е удобен, лесен и безопасен. Осигурено е високо ниво на сигурност, тъй като услугата не изисква регистрация на кредитна или дебитна карта в Google Play. Необходимо е единствено първоначално въвеждане на адрес и потвърждение чрез получена на телефона SMS парола. Клиентите могат да използват услугата както през мобилна, така и през Wi-Fi мрежа.

   

  Сумата за закупените приложения, музика, абонаменти и направени in-app плащания ще се добавя автоматично към фактурата за месеца в секция “Разплащания през телефона”. Общата стойност на покупките в Google Play, които могат да бъдат направени в рамките на 30 дни, е 24 лева.

   

  Всички клиентите на VIVACOM с Android устройства ще могат да намерят детайлна информация за нея на специално създадена страница на корпоративния сайт.

  04.07.2017
Каталог
 • 123Безплатен номер за обслужване на клиенти
 • 121Безплатен номер за обслужване на бизнес клиенти
 • Изпратете е-mail
 • Магазини
към контакти