• Цифрова ефирна телевизия

Цифрова ефирна телевизия

По-високо качество на звук и картина с цифровото ефирно излъчване по стандарт Digital Video Broadcast – Terrestrial (DVB-T) 

 

 

Цифровото ефирно излъчване по стандарт Digital Video Broadcast – Terrestrial (DVB-T) позволява на зрителите да приемат повече ТВ канали със значително по-високо качество на звука и картината в сравнение с аналоговата телевизия.

 

При аналоговото ефирно разпространение всяка програма се излъчва на отделна честота. В цифров ефир на една честота (един мултиплекс) могат да се излъчват между 6 и 10 SD MPEG-4 програми – в зависимост от качеството.

 

Цифровата ефирна телевизия се приема напълно свободно. За да приемат ефирни програми, зрителите трябва да разполагат с телевизионен приемник с DVB-T тунер или декодиращо устройство/приемник (сет топ бокс). Приемникът задължително трябва да поддържа декодиране на MPEG-4, H.264 AVC. Декодер с MPEG-2 не може да бъде използван за приемане на цифрова ефирна телевизия в България.

 

Повечето държави в Европа и света вече са преминали от аналогова към цифрова ефирна телевизия или са в процес на преминаване.

 

Преходът в България се извършва на два етапа. Първият от тях започва на 01.03.2013 г., когато паралелно с аналоговото излъчване се излъчва и цифров сигнал. На 30.09.2013 г.  всички аналогови телевизионни предаватели са спрени и от тази дата ефирната телевизия в България е само цифрова.

 

За повече информация относно цифровата ефирна телевизия в България – национална телефонна линия 0700 12344.

 

Чрез дъщерното си дружество НУРТС Диджитъл VIVACOM притежава разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежaза наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват за  срок от 15 години (Решения №358 и №359 от 08.04.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията).

 

Технически параметри на цифровата ефирна телевизия в България:

 

Стандарт – DVB-T

Модулация – 64QAM

Видео кодиране – MPEG-4

Аудио кодиране – MPEG-1 Layer II

 

За повече информация, моля изпратете запитване на sat@vivacom.bg 

 

Каталог
към контакти